Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 3. 2021,
17.31

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

26

Natisni članek

Inštitut Jožef Stefan Koronavirus COVID-19

Ponedeljek, 22. 3. 2021, 17.31

3 leta, 1 mesec

Napoved: v začetku aprila znova v rdečo fazo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

26

V zadnjem tednu se je epidemiološka slika glede novega koronavirusa v Sloveniji poslabšala. Institut "Jožef Stefan" (IJS) v svoji napovedi razvoja epidemije ugotavlja, da bi lahko v začetku aprila znova prešli v rdečo fazo.

V zadnjem tednu se je povprečje dnevnih okužb in na drugi strani tudi število hospitaliziranih oseb zaradi bolezni covid-19 povišalo. Kot je pred dnevi dejala vodja svetovalne skupine Mateja Logar, smo na začetku tretjega vala epidemije. Na IJS ugotavljajo, da epidemija raste vse hitreje zaradi hitrega širjenja novih, bolj kužnih sevov.

Reprodukcijsko število R po njihovih preračunih znaša 1,17, kar pomeni, da ena oseba na novo okuži več kot eno osebo.

"Zaradi pričakovanega naraščanja deleža novega bolj kužnega seva bo v prihodnjem obdobju predvidoma naraščalo reprodukcijsko število R (približno eno stotinko na dan, kljub prekuževanju in cepljenju, glede na siceršnjo vrednost) in posledično se bodo krivulje obračale vse bolj strmo navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni," navajajo na IJS in dodajajo, da so negotovosti teh ocen velike.

Starostnik, covid-19, koronavirus, maska, gospa
Novice To so najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

Drsimo proti rdeči fazi

Vsa država, z izjemo posavske, jugovzhodne in primorsko-notranjske regije, je po vladnem semaforju za sproščanje ukrepov v oranžni fazi. V zadnjem tednu se je trend obrnil navzgor in sedemdnevno povprečje po vladnih podatkih znaša 820 okužb na dan, število hospitaliziranih oseb pa se je dvignilo na 494. Tako se vse bolj oddaljujemo od rumene faze, kjer so tri regije, in se vse bolj približujemo rdeči fazi.

IJS reprodukcijsko število 22.3. | Foto: Inštitut Jožef Stefan Foto: Inštitut Jožef Stefan

"Trenutno smo v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije* bi lahko nazaj v rdečo fazo prešli v začetku aprila," opozarjajo na IJS.

* Podajajo le oceno datuma do naslednjega prehoda, saj je potek epidemije odvisen od sproščanja (oziroma sprejemanja) ukrepov v trenutni in prihajajoči fazi. Tako ni mogoče kvalitetno oceniti, kdaj bi lahko bili izpolnjeni pogoji za prehode v preostale faze.

Novice Štrukelj: Kmalu bomo lahko sami izbrali cepivo, s katerim bomo cepljeni

Delež kužnih približno dva odstotka

"V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: dvanajstkrat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec," navajajo na IJS in dodajajo: "V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva (ocena: štirikrat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno delež kužnih znaša približno dva odstotka prebivalstva oziroma je kužen približno vsak 50. prebivalec."

Institut Jožef Stefan (IJS)
Novice Mednarodno priznanje za Slovence pri napovedovanju prenosa okužb
 

Ne spreglejte