Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 3. 2021,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

31

Natisni članek

Gregor Pečan Borut Štrukelj COVID-19

Ponedeljek, 22. 3. 2021, 10.58

3 leta, 1 mesec

Štrukelj: Kmalu bomo lahko sami izbrali cepivo, s katerim bomo cepljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

31

Samo množično cepljenje je tisto, kar nam bo omogočilo normalno poletje, je prepričan Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani: "Ta trenutek cepiv ne moremo izbirati, a lahko jih bomo kmalu. Trenutno je v tretji fazi kliničnega preizkušanja 23 cepiv. V Evropski uniji potekajo trije tekoči pregledi cepiv, in sicer gre za cepiva Novavax, Sputnik in CureVac. Zadnje bo verjetno najhitreje registrirano cepivo, za ostali dve ne moremo napovedati, kdaj jih bomo lahko začeli uporabljati."

Tudi cepivo Novavax je blizu odobritve, je na novinarski konferenci povedal Borut Štrukelj: "Novavax je novost. To cepivo vsebuje protein, torej se približuje klasičnim cepivom, ki jih uporabljamo proti različnim kužnim boleznim. 37 tisoč prostovoljcev je prešlo klinično testiranje in izkazalo se je, da je cepivo 90-odstotno učinkovito. Deluje tudi proti britanski in južnoafriški različici, kar je zelo pozitivno."

Med drugim je Štrukelj poudaril, da je bila odločitev EME glede varnosti cepiva AstraZenece pravilna in pričakovana: "Cepivo obvaruje pred okužbo, predvsem pa prepreči težji potek bolezni in hospitalizacijo zaradi covid-19. Glede ugotovitev nemškega inštituta v zadnjih dveh dneh o povezavi med cepivom in krvnimi strdki v možganih naj omenim, da gre za izjemno redek pojav, zgodi se v manj kot enem primeru na milijon cepljenj. Za primerjavo je ta možnost pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete, tisoč na milijon." V Sloveniji pojava krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece še ni bilo. 

Cepivo covid-19 AstraZeneca
Novice Znanstveniki: Poznamo razlog, zakaj po cepljenju lahko nastanejo krvni strdki
AstraZeneca
Novice Cepivo AstraZenece bolj učinkovito, kot so sprva mislili

Proizvodnja cepiv tudi v Sloveniji?

Novartis ima popolnoma vse možnosti in zmogljivosti, da bi izdelovali katerokoli od teh cepiv, je prepričan Štrukelj: "Znanje je, kapacitete so, a so te kapacitete namenjene izdelavi obstoječih zdravil. V farmacevtski industriji je pomembno, da se nova proizvodnja ne meša z obstoječo. Po mojem mnenju je pomembno, da dobimo čim več cepiv, ki so registrirana v EU."

Pečan: Kakšne posledice so nastale v času šolanja na daljavo, še ugotavljamo

Dober mesec in pol je, odkar so se učenci po dolgem obdobju šolanja na daljavo vrnili v šolske klopi. Počasi vsi skupaj pridobivamo informacije o posledicah, ki so zaradi tega nastale, je povedal Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev: "Ugotavljamo, da so bili učenci izjemno veseli, da so se lahko vrnili v šolske klopi, da so se ponovno vzpostavili stiki z učitelji in prijatelji."

"Način vpisa v srednje šole bi bilo potrebno spremeniti"

Smiselno bi bilo, da bi srednje šole uvedle preizkuse znanja, meni Pečan: "Višina ocene je najpomembnejša vrednota, znanje je drugotnega pomena. Z uvedbo preizkusa znanja bi se to spremenilo. Ocene, ki jih sedaj pridobivajo učenci, so sicer realne glede na razmere, v katerih smo."

Video: Izjava Gregorja Pečana, predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev. 

Koronavirus, Covid-19, zaščitna oprema, obrazni ščit
Novice Znanstveniki: pandemije ne bo konec tako, kot smo mislili

V bolnišnicah se zdravi že skoraj 500 ljudi

Stanje v državi se iz dneva v dan slabša predvsem na račun novih različic koronavirusa, v prvi vrsti angleške. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v soboto že ocenila, da smo na začetku tretjega vala epidemije. V nedeljo smo v Sloveniji ob opravljenih 1.842 testih PCR potrdili 290 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 15,7-odstoten. Opravljenih je bilo tudi 6.491 hitrih testov. 

Včeraj so zaradi posledic koronavirusne bolezni umrle štiri osebe. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se povečuje. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 43 oseb. Skupno se v slovenskih bolnišnicah tako zdravi 494 covidnih bolnikov, od tega 95 ljudi potrebuje intenzivno nego. 

Starostnik, covid-19, koronavirus, maska, gospa
Novice To so najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji
Janez Poklukar
Novice Na ministrstvu pojasnili, zakaj niso kupili dodatnih odmerkov Pfizerja in Moderne #video

Ne spreglejte