Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

prehrana otroci vrtec

Petek, 10. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Kakšno hrano jedo otroci v vrtcih in babice ter dedki v domovih? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Kakšno hrano jedo otroci v slovenski vrtcih in šolah? In kakšno naše babice in dedki v domovih za starejše? Novinarka Planet TV Anja Markovič je govorila s kmeti in strokovnjaki za prehrano, kakšno hrano torej jedo najranljivejše skupine pri nas?

Novinarka: Anja Markovič / Video: Planet TV


Zakaj pri nas nimamo lokalne hrane v sistemu javnega naročanja? Ker je nakupno merilo seveda cena po sistemu javnega naročanja. Ampak v Sloveniji nimamo najboljših pogojev za to, da bi se lahko lotili nizkocenovne pridelave hrane. Slovenske kmetije so majhne. Izdelki posledično dražji. Ampak ali je na primer zrezek, ki ga kupimo iz nekega velikega predelovalnega obrata iz tujine res cenejši kot naš? Tako je videti le na prvi pogled, opozori varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek.

Ena od kmetij, ki svoje mlečne izdelke dobavlja v nekaj gorenjskih šol vrtcev in bolnišnic, je tudi kmetija Dolenc iz Radovljice. Pri nas veste, kaj dobite, je njihovo zagotovilo. Slovenska živinoreja je kakovostna in škoda je, da morajo našo otroci v šolah jesti poljske zrezke. Ker so pač cenejši.

Kaj jedo krave na kmetiji?

Krava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Krmijo jih s senom, nekaj dobijo tudi koruzne in travne silaže.

Domače kravje mleko si takole postrežete na avtomatu pred kmetijo. Kmetija ga dobavlja tudi v nekatere gorenjske šole. Tako kot jogurte, surovo maslo, sire, sladko in kislo smetano.

A je naročil hrane iz lokalnega okolja še vedno premalo in to čeprav je hrana s kmetije le za kakšen odstotek dražji od kakšnega večjega tujega ponudnika.

Izboljšanje sistema javnih naročil hrane in normativov prehrane v šoli je torej velik izziv, ki bi se ga slovenska politika morala lotiti čim prej - današnji sistem je namreč zastarel, vzpostavljen je bil za pripravo enega obroka otrok v šolah, to je dopoldanske malice. A danes kar 75 odstotkov otrok v šolah je tudi kosilo.

Ne spreglejte