Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
13.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zimske počitnice otroci delavnice

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 13.56

5 let, 2 meseca

Kako zaposliti otroke med počitnicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vrata osnovnih in srednjih šol v zahodni polovici države so v tem tednu zaprta. Šolarji so na zimskih počitnicah. Ponujamo nekaj idej, kako jih lahko preživijo.

V knjižnico po knjige in na delavnice Obisk knjižnice je vedno dobra ideja, saj otroka zaposlite že z obiskom, doma pa bo zaposlen še z branjem. V času počitnic pa so v marsikateri knjižnici pripravili različne delavnice, od pravljičnih in ustvarjalnih, do jezikovnih in računalniških.

Gremo v muzej Obisk muzeja se morda sliši dokaj otrokom nezanimivo preživljanje prostega časa. A v času počitnic je lahko zelo zanimivo, saj so marsikje za njih pripravili posebne delavnice.

Na Ljubljanskem gradu bodo otroci lahko odkrivali skrivnosti gradu in njegove zgodovine, v Moderni galeriji so jim pripravili vesoljsko-umetniško dogodivščino, v Slovenskem etnografskem muzeju so na voljo ustvarjalne delavnice, v Narodni galeriji umetniške delavnice, na obisk otrok pa so se pripravili tudi v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu ter na Blejskem gradu. Po večini so te delavnice plačljive.

Drsanje na prostem Če želite čas z otroki preživeti v naravi, je poleg spusta s sankami po zasneženem bregu ali družinskega smučanja odlična priložnost tudi drsanje na mestnem drsališču, ki je brezplačno, ponujajo pa tudi izposojo drsalk. Ponekod so pripravili tudi drsalne animacije za otroke ter tečaje. V primeru slabega vremena se lahko odpravite tudi v kakšno pokrito drsališče.

Počitniške delavnice in varstvo Društvo prijateljev mladine je pripravilo brezplačne ustvarjalne delavnice za najmlajše osnovnošolce, ki se bodo med drugim izvajale v Kopru, Ajdovščini in Vipavi. Na voljo pa so tudi številne plačljive glasbene, plesne, umetniške, tudi kuharske delavnice.

Za otroke, ki počitnic ne morejo preživeti s starši ali starimi starši, so na voljo tudi številna počitniška varstva. Pri zvezi prijateljev mladine so organizirali brezplačno varstvo.

Kako pa otroka zaposliti doma? Naredi sam: pustna maska Bliža se čas pustnih norčij in zimske počitnice so idealne za to, da otroci razmislijo, v kaj se želijo našemiti. Naj se izdelovanja pustne maske in kostuma lotijo sami, seveda ob pomoči staršev ali starih staršev, če bo maska bolj zapletena. Navodila za izdelavo maske iz papirnate kaše najdete tule.

Igre brez meja z otroki iz soseske Za otroke iz manjših krajev ali sosesk lahko organizirate zabavne igre brez meja na snegu. Tekmovalne discipline naj bodo preproste, zabavne in varne: zbijanje plastenk s snežnimi kepami, izdelovanje snežaka, kdo se s snežno lopato hitreje spusti po hribu navzdol … V duhu olimpijskih iger vsem otrokom izdelajte papirnate kolajne, na koncu pa naj se okrepčajo s skodelico toplega čaja.

Kuharski tečaj Nikoli ni prezgodaj za preproste kuharske podvige. Dijaki naj med počitnicami ne čakajo, da starši pridejo iz službe, ampak naj sami pripravijo kosilo za vso družino. Preprosti in hitri recepti jim bodo vlili samozavest, da se bodo kuhe lotili še pogosteje in bolj samostojno. Najmlajši naj se kuhe učijo v družbi staršev, babic in dedkov in pri pripravljanju jedi aktivno sodelujejo.

Kot v starih časih Ledena ujma je bila pravi poligon za tiste otroke (in njihove starše), ki si prostega časa ne predstavljajo brez računalnika in televizije. Ko zmanjka volje za družabne igre, poskusite z ročnimi deli. Kvačkanje, vezenje, šivanje, pletenje, makrame – ob zgledu spretnih odraslih rok ali navodilih iz priročnikov bodo morda otroci odkrili nov priljubljen hobi.

Ne spreglejte