Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2020,
19.58

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

36

Natisni članek

politika DeSUS Karl Erjavec

Sobota, 5. 12. 2020, 19.58

3 leta, 4 mesece

Kako so se na Erjavčevo zmago na kongresu odzvali politiki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

36

Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Nekateri politiki so ob čestitkah Karlu Erjavcu za vrnitev v vrh DeSUS navedli pričakovanja o njegovih nadaljnjih potezah. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je še pred razglasitvijo njegove zmage navedel pričakovanje opozicije, da bo DeSUS izpeljal iz vlade. Prvak SMC Zdravko Počivalšek pa se je z Erjavcem že dogovoril za čim hitrejše srečanje.

Robert Polnar
Novice Polnar: Poslanci DeSUS ne bomo zapustili Janše

Predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek je na Twitterju navedel, da je Erjavcu po telefonu čestital za zmago na kongresu in se dogovoril za čim hitrejše srečanje. "Osebno se zelo dobro razumeva, na sestanku pa bova ugotovila, ali imava podobne poglede na slovensko politiko. Slovenija potrebuje močan center," je dodal Počivalšek, piše STA.

"Velika so pričakovanja"

S tem je bržkone nakazal namere SMC pri nadaljnjem političnem delovanju. Izvršni odbor SMC se je namreč pred nekaj dnevi med drugim dogovoril, da vodstvo stranke okrepi pogovore o tesnejšem sodelovanju in povezovanju z drugimi sorodnimi strankami politične sredine. Kaj natančneje to pomeni, še niso razkrili.

Kongresa DeSUS se je v svojem zapisu na spletni strani stranke še pred razglasitvijo Erjavčeve zmage dotaknil tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Velika so tudi pričakovanja, da bo stranko izpeljal iz vlade, ki je dokazano vsak dan bolj škodljiva za to državo. Tudi v opoziciji to pričakujemo, saj si težko predstavljamo drugačno odločitev ob vsem, kar se dogaja," je navedel. V opoziciji so bili po njegovih navedbah doslej zelo prizanesljivi, ker so želeli dati možnost do današnje razglasitve rezultatov. "Če se po današnjem dnevu dinamika ne bo spremenila, bo dokončno jasno, kje smo. Časa ni veliko, besed je bilo dovolj in preveč, čas bo za dejanja," je dodal Šarec.

Erjavcu je čestitala tudi predsednica SD Tanja Fajon. "Želim uspešno vodenje, predvsem pa veliko modrosti in poguma pri nadaljnjih odločitvah. Slovenija je na težki preizkušnji. Verodostojnost politike in zaupanje pa tudi," je navedla. Čestitke in dobrodošlico je Erjavcu izrekla tudi predsednica SAB Alenka Bratušek.

Karl Erjavec
Novice Karl Erjavec je novi predsednik DeSUS #video

Po slabem letu umika se vrača na politično prizorišče

Erjavec se na čelo DeSUS vrača po slabem letu umika iz javnega življenja. Januarja ga je namreč s stolčka izpodrinila Aleksandra Pivec, a je kmalu odstopila. Erjavcu, ki napoveduje prve sestanke z vodstvom in poslanci stranke že za ponedeljek, je na dopisnem kongresu peti mandat zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov.

Danes je Erjavec zatrdil, da se ne vrača zaradi položajev, ampak zato, da stranko popeljejo na tista mesta, ki jih je že zasedala v slovenskem političnem prostoru. Sicer pa je kongres pomemben tudi za širšo politično sliko. Erjavec se je že pred kongresom sestal tako s premierjem Janezom Janšo kot vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom ter z vodstvom SMC.

Številni ugibajo predvsem, ali bo stranko odpeljal iz Janševe koalicije. V tem primeru bi se bržkone pridružila koaliciji KUL pri poskusu oblikovanja nove vlade, kjer pa Erjavca omenjajo celo kot mogočega mandatarja. V KUL so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, za konstruktivno nezaupnico in sestavo nove vlade pa jim manjka še sedem glasov. Te iščejo v SMC in DeSUS, še navaja STA.

Interpelacija Karl Erjavec
Novice Erjavec razkril svoje načrte ob prevzemu DeSUS
Ne spreglejte