SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Karl Erjavec je novi predsednik DeSUS #video

10

termometer

Karl Erjavec se po slabem letu od svojega umika iz javnega življenja vrača na čelo DeSUS. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov. Erjavec, ki bo na mestu predsednika DeSUS zamenjal Aleksandro Pivec, napoveduje prve sestanke z vodstvom in poslanci stranke že za ponedeljek.

Robert Polnar Novice Polnar: Poslanci DeSUS ne bomo zapustili Janše

"V politiko se ne vračam zaradi položajev, da bil še sedmič minister, ali zaradi kakšne podobne ambicije, ampak zato, ker bo DeSUS naslednje leto praznovala 30 let obstoja in, ne glede na vse, kar se je letos dogajalo, mislim, da je naša dolžnost in zaveza, da stranko popeljemo na tiste položaje, ki jih je že zasedala v slovenskem političnem prostoru," je novi predsednik DeSUS Karl Erjavec dejal v izjavi za medije po razglasitvi kongresnih izidov, piše STA.

Erjavec je po razglasitvi zmage med drugim spregovoril tudi o prihodnosti stranke. Več v posnetku zgoraj. 


Erjavec: Politične razmere v Sloveniji so zelo zahtevne

Dodal je, da je bila odločitev za vrnitev v politiko težka, a da Slovenija glede na zahtevne izzive potrebuje izkušenega politika. Meni namreč, da so politične razmere v Sloveniji zelo zahtevne. O tem, kako v teh razmerah naprej, bodo govorili tudi na ponedeljkovem srečanju vodstva DeSUS in poslanske skupine.

Rezultat kongresa v DeSUS je namreč pomemben tudi v luči širšega političnega dogajanja, ne le za usodo stranke. Številni se sprašujejo, ali bi lahko Erjavec odpeljal stranko iz vlade Janeza Janše. Pred nekaj tedni se je Erjavec namreč sestal tako s premierjem Janšo kot z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom, pred nekaj dnevi pa tudi z vodstvom SMC.

Če bo DeSUS v vladi ostala, bo Erjavec znova zasedel ministrski položaj in podpredsedniško mesto v vladi. Če bo DeSUS iz vlade izstopila, bi se bržkone pridružila koaliciji KUL pri poskusu oblikovanja nove vlade, kjer pa se Erjavca omenja celo za možnega mandatarja. Če bo DeSUS v vladi ostala, bo Erjavec znova zasedel ministrski položaj in podpredsedniško mesto v vladi. Če bo DeSUS iz vlade izstopila, bi se bržkone pridružila koaliciji KUL pri poskusu oblikovanja nove vlade, kjer pa se Erjavca omenja celo za možnega mandatarja. Foto: STA

Danes je Erjavec poudaril, da neuradnih pogovorov z drugimi političnimi strankami ne bo komentiral, dodal pa, da se je vseh udeležil zato, ker je bil nanje povabljen. Meni sicer, da je dobro, da se postavlja alternativa koaliciji, ker "če želimo kakovostno demokracijo, moramo imeti močno pozicijo in tudi močno opozicijo".

Kot je še dejal v odgovoru na vprašanje o oceni Koalicije ustavnega loka, meni, da povezava omogoča, da je opozicija lahko bolj učinkovita in bolj uspešna pri kritiki pozicije. Spomnil je še, da ima DeSUS določene zaveze na podlagi sklepov organov stranke. Napovedal pa je, da bodo razpravljali tudi o tem, ali so ti sklepi še vedno primerni ali pa bo treba razmisliti o drugačni politiki.

Vendar po opozorilu poslancev o tem ne more odločati sam, temveč bo moral slediti odločitvam organov stranke in poslancev, ki so se dogovorili, da na vrat na nos ne gre zapuščati Janševe vlade, saj nimajo večjih pripomb na izvajanje in vsebino koalicijske pogodbe, četudi so nezadovoljni z odpiranjem ideoloških vprašanj.

Interpelacija Karl Erjavec Novice Erjavec razkril svoje načrte ob prevzemu DeSUS

Želi si, da bi stranko čim prej konsolidirali

Po Erjavčevem mnenju zaupanje delegatov kaže na to, da vodstvo uživa veliko podporo, to pa je dober temelj, da bo stranka enotno preživela težke čase, ki jih je pandemija bolezni covid-19 prinesla tako Sloveniji kot vsemu svetu. Prepričan je, da bodo odločitve stranke enotne, kakšne bodo, pa je stvar razprave in presoje vseh akterjev DeSUS. Stranka je bila državotvorna in takšna bo tudi ostala, je napovedal. "Ne zanimajo nas politični interesi, ampak nas zanima, kako bodo ljudje gledali na svojo prihodnost," je še dejal Erjavec.

Spomnil je tudi, da je bil že večkrat kritičen do vladnega soočanja z epidemijo, saj so bile odločitve po njegovem mnenju sprejete brez ministra za zdravje Tomaža Gantarja in stroke. Meni, da predsednik vlade Janez Janša zaradi novega predsednika ene od koalicijskih partneric ne bo spremenil svoje politike. "Pričakujem pa, da bo spoštoval dogovore znotraj koalicije in da bo sodelovanje tvorno. Ne moremo si privoščiti, da minister za zdravje predlaga državnega sekretarja, ta pa ni obravnavan na seji vlade in ni imenovan," je bil kritičen.

Erjavec je mnenja, da strankin minister za zdravje Tomaž Gantar, s katerim sta vmes politično razšla in je januarja podpiral Pivčevo, odlično opravlja svoje delo, vlada pa da sprejema nekatere pomembne odločitve mimo njegovega mnenja. Erjavec je mnenja, da strankin minister za zdravje Tomaž Gantar, s katerim sta vmes politično razšla in je januarja podpiral Pivčevo, odlično opravlja svoje delo, vlada pa da sprejema nekatere pomembne odločitve mimo njegovega mnenja. Foto: STA

Gantar je danes sicer povedal, da bodo na ministrstvu pri Urošu Priklu, ta ga je predlagal za državnega sekretarja, vlada pa je na to mesto nato imenovala Marijo Magajne, vztrajali. Minister za zdravje, ki je v obdobju do kongresa začasno vodil stranko, je po razglasitvi volilnih rezultatov menil še, da bo dialog v koaliciji normalen, saj da so "vsi dovolj zreli in odrasli". Pogovarjali se bodo argumentirano, resno in razmeram primerno, je napovedal.

K temu bo po njegovih besedah pripomoglo tudi novo vodstvo, ki daje stabilnost tako v stranki kot tudi v političnem prostoru. DeSUS bo lahko spet delovala na normalen način in sprejemala tudi težke odločitve, ki so gotovo pred njimi, je Gantar dejal v izjavi za medije. Vesel je prepričljive zmage, ki po njegovih besedah pomeni poenotenje tudi v načinu dela in razmišljanja.

Na vprašanje, kakšno bo sodelovanje med njim in Erjavcem glede na to, da sta se v preteklosti znašla na nasprotnih bregovih, je Gantar dejal, da sta se usedla in "korektno pogovorila, v čem sem morda jaz ravnal narobe, v čem je tudi on sprejemal hitre odločitve". Kot je zatrdil, ni bilo med njima nobene zamere in nobenih korakov, ki bi onemogočali kakršnokoli sodelovanje. Gantar sicer nima ambicij po ponovnem prevzemu vodenja sveta stranke, poroča STA.

Aleksandra Pivec Novice Pivčeva: Delovala sem v dobro ljudi, Erjavec in Gantar pa dajeta prednost ideologiji

Volilni kongres je zaradi epidemije potekal dopisno

Erjavec je sicer med drugim napovedal, da se bo njegov glas slišal in ne bo tiho. Spomnil je, da ima vsaka politika svojo ideologijo, ideologija DeSUS pa so antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo. Verjame v poenotenje in ponoven vzpon DeSUS, ki je trenutno na dnu lestvic javnomnenjskih anket, tudi v zahtevnem obdobju spopadanja z epidemijo bolezni covid-19. "Tudi politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se DeSUS po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev," je opozoril. 

Kongres je danes izvolil tudi podpredsednike, in sicer Ireno Majcen, Antona Balažeka in Brigito Čokl. DeSUS je danes končal izredni volilni kongres, ki je zaradi epidemije bolezni covid-19 potekal dopisno. Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra.

Erjavec je sicer med drugim napovedal, da se bo njegov glas slišal in ne bo nikomur tiho Erjavec je sicer med drugim napovedal, da se bo njegov glas slišal in ne bo nikomur tiho Foto: STA

Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom, ti so jih vrnili 221. Štiri glasovnice so bile neveljavne. Erjavec je na mestu predsednika DeSUS zamenjal Pivčevo, ki je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki. Do kongresa je stranko vodil Gantar.

Na zadnjih volitvah v DZ in evropskih volitvah, na katere je stranko popeljal Erjavec, DeSUS sicer ni bila uspešna. Na zadnjih je s 5,67 odstotka glasov ostala brez evropskega poslanca, v DZ pa imajo pet poslancev - pol manj, kot so jih dobili na volitvah leta 2014. Erjavcu so številni v stranki očitali krivdo za slab rezultat zaradi povezovanja z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pred parlamentarnimi volitvami, na evropskih pa se ni izšla računica z Igorjem Šoltesom kot nosilcem liste. Povezovanje z Jankovićem je kot eno od svojih napak Erjavec priznal tudi v kongresnem nagovoru. Tudi zaradi teh napak se je moral januarja posloviti, še navaja STA.

Interpelacija Karl Erjavec Novice DeSUS začenja kongres: se bo Erjavec vrnil?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin