Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2020,
11.14

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

100

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vlada pismo DeSUS Karl Erjavec

Ponedeljek, 23. 11. 2020, 11.14

3 leta, 5 mesecev

Erjavec razkril svoje načrte ob prevzemu DeSUS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

100

Interpelacija Karl Erjavec | "Če bom predsednik DeSUS, se bo moj glas slišal in ne bom tiho pred nikomer," je v pismu delegatom poudaril Karl Erjavec. | Foto STA

"Če bom predsednik DeSUS, se bo moj glas slišal in ne bom tiho pred nikomer," je v pismu delegatom poudaril Karl Erjavec.

Foto: STA

Kandidat za predsednika stranke DeSUS Karl Erjavec je ob začetku izrednega volilnega kongresa DeSUS, ki ga bodo v stranki upokojencev izpeljali po pošti, delegatom poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal, da vlada Janeza Janše preveč pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. Ob tem je Erjavec odločno podprl ministra za zdravje Tomaža Gantarja iz kvote DeSUS in zapisal, da vlada nekatere pomembne odločitve sprejema mimo njega. Ni pa Erjavec nikjer v pismu omenil možnosti izstopa stranke iz aktualne vladne koalicije ali možnosti, da bi se DeSUS pridružil Koaliciji KUL.

Kandidata za predsednika DeSUS Karla Erjavca je v pismu delegatom DeSUS zapisal, da se vlada Janeza Janše ves čas sooča z velikimi problemi, zlasti pa vso pozornost namenja boju proti bolezni covid-19. "Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra. Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam," je menil Erjavec.

Celotno pismo Karla Erjavca delegatkam in delegatom DeSUS je dostopno na tej povezavi.
Interpelacija Karl Erjavec
Novice DeSUS začenja kongres: se bo Erjavec vrnil?

Erjavec: Če bom predsednik DeSUS, ne bom tiho pred nikomer

Kandidat za predsednika DeSUS je prepričan, da to ni dobro, saj po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti: "Ne bom opisoval konkretnih primerov, ker so ti primeri znani. Prepričan sem, da je bilo vodstvo stranke do teh pojavov preveč tiho in se izgovarjalo, da smo neideološka stranka. Če bom predsednik DeSUS, se bo moj glas slišal in ne bom tiho pred nikomer. Vsaka politika ima svojo ideologijo. Tudi DeSUS je ideološka stranka že zaradi programa, ki varuje socialno šibke, ki brani javno zdravstvo, javno šolstvo, javno televizijo," je med drugim zapisal Erjavec.

"Če bom predsednik DeSUS, se bo moj glas slišal in ne bom tiho pred nikomer," je v pismu delegatom zapisal Karl Erjavec. | Foto: Bojan Puhek "Če bom predsednik DeSUS, se bo moj glas slišal in ne bom tiho pred nikomer," je v pismu delegatom zapisal Karl Erjavec. Foto: Bojan Puhek

DeSUS je po njegovih besedah ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve NOB in ker nikoli ne bo privolila v izkrivljanje polpretekle zgodovine. "Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače," je poudaril Erjavec.

Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer bodo v stranki DeSUS izredni volilni kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo in predsednika stranke, izvedli po pošti. Rezultati glasovanja bodo znani do petega decembra. Favorit za zmago na kongresu je nekdanji dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec, njegov edini izzivalec pa je Srečko Felix Krope. V DeSUS novo vodstvo volijo po oktobrskem odstopu predsednice stranke Aleksandre Pivec, ki je z zmago na januarskem kongresu na čelu stranke zamenjala Erjavca. Pivčeva je ob odstopu tudi izstopila iz stranke DeSUS.
Infekcijska klinika
Novice V nedeljo potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo še 45 ljudi #video

Erjavec se je delegatom opravičil zaradi Pivčeve

Erjavec je v svojem pismu med drugim izpostavil tudi nekatere svoje uspehe in neuspehe na čelu stranke upokojencev. Med svojimi uspehi je izpostavil, da je bila stranka DeSUS pod njegovim vodstvom vedno parlamentarna stranka in da nikoli ni bila najmanjša parlamentarna stranka. Ko gre za nekatere slabe odločitve, pa je med drugim izpostavil, da v času, ko je opravljal funkcijo zunanjega ministra, to je bilo od leta 2012 do leta 2018, ni bil zadosti prisoten v stranki in na terenu.

"Danes ocenjujem, da je bila napaka in slaba odločitev, da smo na zadnjih parlamentarnih volitvah sodelovali v koaliciji z Zoranom Jankovićem (ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije, op. a.) saj so nam to volivci zunaj Ljubljane zamerili. Moja napaka je tudi bila, da smo po zgodovinskem rezultatu, ko smo dobili deset poslancev, sprejeli v stranko vse, ki so si želeli delovati v stranki. Žal se je kasneje pokazalo, da so mnogi od njih prišli le zaradi uresničevanja lastnih interesov in zaradi povzpetništva," je poudaril Erjavec.

Aleksandra Pivec je v začetku oktobra odstopila z mesta predsednice DeSUS in izstopila iz stranke upokojencev. | Foto: Ana Kovač Aleksandra Pivec je v začetku oktobra odstopila z mesta predsednice DeSUS in izstopila iz stranke upokojencev. Foto: Ana Kovač

V pismu se je dotaknil tudi nekdanje predsednice stranke in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec: "Nekdanja predsednica je prišla v stranko leta 2017 in po nekaj mesecih dela v stranki postala državna sekretarka. Po parlamentarnih volitvah leta 2018 je že postala ministrica. Praktično v dveh letih članstva v stranki je postala državna sekretarka in ministrica." Kot je poudaril Erjavec, je bila takšna kadrovska politika njegova napaka, za katero v celoti prevzema odgovornost.

"Za takšno nepošteno in slabo kadrovsko politiko prevzemam v celoti svojo odgovornost. Gotovo bi moral kot predsednik stranke takšna kadrovanja preprečiti in poskrbeti, da v stranki napredujejo tisti, ki so si to zaslužili z dolgoletnim delom v stranki," je zapisal Erjavec in dodal, da v 15 letih vodenja stranke nikoli ni bil v postopku pred protikorupcijsko komisijo zaradi morebitnih nezakonitosti ali kršitev zakona ter da nikoli ni bil pravnomočno kazensko obsojen.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva odstopila kot ministrica in izstopila iz DeSUS #video

"Politična usoda nam ne bo dala še enega popravnega izpita"

Med programskimi točkami je Erjavec izpostavil izredno usklajevanje pokojnin, usklajevanj pokojnin, višja pokojninska odmero na 63,5 odstotka, demografski sklad, izgradnjo negovalnih bolnišnic in domov za starejše ter modernizacijo zdravstva: "Vse te zadeve so zelo jasno zapisane in gre predvsem za to, koliko teh zadev bomo lahko uresničili. V preteklosti smo dokazali, da smo marsikaj dosegli in tudi preprečili na primer desetodstotno znižanje pokojnin v času največje gospodarske krize."

Razmere v gospodarstvu so danes po njegovih besedah zaradi pandemije novega koronavirusa spet zaostrene: "Čakajo nas dokaj negotovi časi, v tem trenutku vlada na vseh področjih družbenega in gospodarskega življenja velika zaskrbljenost. Tudi politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se stranka DeSUS po izpeljanem kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev."

Ko gre položaj stranke upokojencev na slovenskem političnem parketu, pa je Erjavec ocenil, da se DeSUS trenutno nahaja v političnem breznu. "Letos na januarskem kongresu je bila storjena napaka, ki nas je drago stala, zlasti našo stranko DeSUS, prosim vas, da te napake ne ponovite, ker se bojim, da nam politična usoda, ne bo dala še enega popravnega izpita," je delegate nagovoril Erjavec.

Ne spreglejte