Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
14.47

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

islamski skrajneži ugrabitev

Petek, 5. 9. 2014, 14.47

4 leta, 6 mesecev

Kako so islamski skrajneži ugrabili hrvaškega zeta s Škotske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V medijih po državah nekdanje skupne države še vedno odmeva akcija Damask, ko so bosanski organi pregona prijeli 15 domnevno skrajnih islamistov. So ti tudi v Sloveniji?

Aretirane osebe sumijo terorizma. Med njimi je tudi Bilal Bosnić, ki je leta 2011 v Ljubljani s pridigo odprl molilnico sunitske muslimanske skupnosti v Ljubljani. Kot je poročalo Delo, naj bi tudi naša obveščevalna služba Sova v Sloveniji zaznala delovanje skrajnih islamističnih skupin. Tako naj bi društvi El Iman in Ensarud-Din v Ljubljani obiskovali tudi vahabitski pridigarji, ki zagovarjajo nasilje proti Zahodu.

Jutarnji list je sicer obiskal rodno mesto aretiranega Bosnića, kjer naj bi ta imel kar štiri žene in 16 otrok, krajani pa o njem ne želijo ali pa ne upajo govoriti. Po poročanju časnika naj bi bosanske oblasti ocenile, da se okoli 150 bosanskih državljanov bojuje v Siriji. Osebe, ki so jih aretirali v akciji Damask, naj bi novačile, financirale, organizirale državljane BiH za odhod v Sirijo in Irak, bojevali pa naj bi z eno od strani radikalnih terorističnih skupin.

Po aretacijah v BiH še na Kosovu Dan po aretaciji v BiH je kosovska policija v četrtek v Prištini aretirala najbolj znanega in najvplivnejšega vahabita Sheqeta Krasniqija, imama džamije Sultan Faight v Prištini. Ta naj bi veljal za človeka, ki je teologijo doštudiral v Savdski Arabiji in je vahabizem prinesel na Kosovo.

Policisti naj bi že pred aretacijo med rutinskimi pregledi prometa v njegovem avtomobilu odkrili večjo količino orožja. Že avgusta pa so aretirali kar 40 ljudi, ki jih sumijo, da so sodelovali v bojih v Siriji in Iraku ter sodelovali s skupinami, ki naj bi bile v tesni povezavi z Al Kaido.

Humanitarni Škot, ki živi v Sisku, že več kot leto ugrabljen v Siriji Na Hrvaškem pa znova odmeva primer ugrabitve hrvaškega zeta iz Škotske, Davida Hainesa, ki se je poročil s Hrvatico in z družino, ženo in dvema otrokoma, sicer živi v Sisku. Haines naj bi bil naslednji, za katerega džihadisti grozijo, da ga bodo obglavili, če se zahodne države ne nehajo vmešavati v dogajanje na Bližnjem vzhodu; nedavno so ga skrajneži prikazali na posnetku po umoru ameriškega novinarja Stevena Sotloffa.

Tuji mediji so nedavno objavili pričevanje enega od dveh Sircev, ki sta skupaj s Hainesom potovala na sever Sirije. Štiriinštiridesetletni Škot je sicer 14 let sodeloval na humanitarnih misijah, marca lani pa so ga ugrabili v bližini begunskega taborišča v Atmehu na severu Sirije skupaj z italijanskim humanitarcem Federicom Motko.

Bilal Bosnić v Sloveniji:

Sirec: Vedeli so, kdo vse je v avtomobilu Kot je Sirec povedal za angleški časnik The Independent, naj bi maskirani ugrabitelji nanje vpili, delovali pa naj bi profesionalno. "Vedeli so, da smo Sirci in kdo vse je z nami v avtomobilu," je povedal. Po tistem, ko so jih ustavili, so jih nasilno izvlekli iz avtomobila in jim začeli groziti.

"Eden od ugrabiteljev mi je v glavo uperil puško in mi ukazal, da moram biti tiho o vsem, kar se je dogajalo. Predvidevam, da je bil iz Afrike, saj je bila njegova roka črna," je anonimno pojasnil Sirec.

Hainesa so strpali v prtljažnik, pnevmatike avtomobila Sircev pa prerešetali, da jim nista mogla slediti. Dva meseca pozneje so izpustili italijanskega humanitarca, ki je povedal, da so ga mučili in kar šestkrat premestili, da bi zakrili sledi. Britanski mediji so poročali tudi, da naj bi ugrabitelji stopili v stik s Hainesovo družino in zahtevali odkupnino.

Žena Dragana upa, da je David še živ Jutarnji list je sicer obiskal ženo ugrabljenega Škota, Dragano, vendar pa zaradi strahu, da ne bi škodili Hainesu, ni želela dati nobene izjave. Sosedje so povedali, da žena kar nekaj časa ni vedela, kje je njen mož, verjela pa je, da je v Sudanu. Pozneje naj bi neki Francoz, ki naj bi bil v ujetništvu skupaj s Hainesom, sporočil, da so Davida ugrabili v Siriji.

Družina je upala, da bo vse v redu, potem pa se je pojavil posnetek z Davidom in najavo džihadista, da ga bodo ubili v opozorilo Zahodu.

Ne spreglejte