SiolNET. Novice Slovenija
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se zavarovati pred poplavami #video

0,03

termometer

Narava nam je minuli konec tedna znova dokazala, kako nemočni smo v primerjavi z njeno maščevalno platjo. Z udarcem v obliki močnega deževja je prizadela prebivalce Gorenjske in Notranjske. Ob takšnih ujmah se obudi vprašanje: kako se zavarovati? Kako, če sploh, lahko preprečimo posledice uničujočih poplav?

Huda ura v noči na nedeljo je na noge dvignila domačine na območju Ilirske Bistrice. Skupaj z gasilci so se vso noč borili s hudourniki in naraščajočo vodo ter pomagali pri reševanju lastnine iz ene izmed najbolj ogroženih hiš.

Več kot 100 gasilcev in članov civilne zaščite je na 30-kilometrskem območju črpalo meteorno vodo, čistilo odtoke, nameščalo protipoplavne vreče. "Nekateri občani zelo dobro poskrbijo za domove, nekateri pa samo čakajo gasilce, kdaj bodo kaj naredili. Vendar gasilci nismo supermani oziroma vsemogočni," je povedal Klemen Škraba, poveljnik PGD Ilirska Bistrica.

Prebivalci lahko marsikaj postorijo sami

Prebivalci se lahko sami poučijo o tem, kako pravilno napolniti in položiti protipoplavne vreče. Sami lahko zaščitijo vdor vode v prostor prek kanalizacije. Postavijo pohištvo višje, si pridejo sami iskat protipoplavne vreče, nabavijo črpalko.

Višina reke Reke je bila v soboto šest metrov, prelivna polja so bila zapolnjena do vrha. Luka Špilar s civilne zaščite je dejal, da ''sistem'' na tem koncu, kar zadeva varnost, dobro deluje.

"Sistem izdaje gradbenih dovoljenj in prostorskih načrtov, s katerim varujemo ta razlivna območja Reke, da nam potem ne poplavlja objektov v mestu in drugod po vaseh, deluje dobro. Zadeva ni alarmantna in se v tem trenutku ne slabša," je pojasnil Luka Špilar iz Civilne zaščite Ilirska Bistrica. A kar naravi dajemo, to dobimo, sklene. Največ škode bo na vodotokih, poškodovanih je tudi nekaj lokalnih cest in javnih poti.

Naplavine v Tržiču so lahko nevarne v primeru novega neurja

Kakšne so lahko posledice vodne ujme, se še kako zavedajo v Tržiču. Narava je tam divjala oktobra lani, ko so poplave dobesedno odrezale od sveta okoli 200 ljudi. Odneslo je celo stanovanjsko hišo, poškodovanih je bilo več cest. Posledice so vidne še danes. Domačini si želijo, da bi država nadaljevala čiščenje vodotokov. Ostalo je namreč še nekaj 10 tisoč kubičnih metrov naplavin. Te pomenijo veliko nevarnost v primeru ponovnega neurja.

Del odgovornosti za škodo nosimo tudi ljudje. Ne zgolj zaradi onesnaževanja okolja. Uničujemo namreč tudi mokrišča, ki so naravna zaščita pred poplavami. Obenem nam zagotavljajo tudi zaloge pitne vode in prečiščujejo odcedne. Pri nas imamo tri mednarodno pomembna mokrišča. Park Škocjanske jame, Sečoveljske soline in Cerkniško jezero z okolico.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin