Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 10. 2021,
13.42

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

10

Natisni članek

podražitev mraz zima kurilna sezona ogrevanje

Torek, 19. 10. 2021, 13.42

2 leti, 6 mesecev

Kako ob višjih cenah energentov privarčevati pri ogrevanju? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

10

Eden izmed bolj preprostih načinov varčevanja pri ogrevanju doma je, da se pozimi pač topleje oblečemo. Če sobno temperaturo znižamo za eno stopinjo, s tem prihranimo okoli šest odstotkov stroška za ogrevanje prostorov, pojasnjuje energetski strokovnjak.

V oddaji Jutro na Planetu so gostili energetskega svetovalca Bojana Žnidaršiča, ki je nanizal napotke, kako privarčevati pri ogrevanju. Uvodoma je pojasnil, da se varčevanje vedno začne pri človeku in pri stavbi. Ko ga ljudje sprašujejo, katero ogrevalno napravo in kateri energent naj izberejo, jim odgovori: "Ogrevalni sistem se začne dimenzionirati in oblikovati na ovoju stavbe. Sem sodi toplotna izolacija pod hišo, fasada z okni in toplotna izolacija strehe. Boljša kot je toplotna izolacija, manj energije porabimo za ogrevanje. Cene energentov pa so od nekdaj različne, zato je treba sebi in stavbi izbrati primeren energent," poudarja Žnidaršič.

kriza, borza
Novice Ves svet se drži za glavo: kje so vzroki in kako hude bodo posledice?

Kot enega izmed najbolj preprostih načinov varčevanja v domačem okolju omeni, da se pač pozimi topleje oblečemo. To je ponazoril s podatkom, da znižanje sobne temperature za eno stopinjo prinese prihranek okoli šest odstotkov stroška za ogrevanje.

Drva kot slovenska nafta

Med cenejšimi energenti še vedno izstopajo drva in lesni sekanci. Žnidaršič pravi, da so drva v energetskem smislu slovenska nafta. Spomni, da 60 odstotkov površine Slovenije pokrivajo gozdovi in da na vsakega Slovenca vsako leto zrastejo štirje kubični metri lesa. "Dva kubika letno se posekata, dva pa se dodajata v gozdno zalogo. Slovenci sploh nismo sposobni posekati letnega prirasta naših gozdov," opozarja energetski svetovalec, ki ob podražitvah energentov vidi dobro priložnost za vzpostavitev domače proizvodnje energije. Tu misli na pripravljanje drv in prodajajo na trgu, na relativno preprosto proizvodnjo lesnih sekancev, ki se lahko uporabljajo tudi za ogrevanje večstanovanjskih objektov. Priložnost vidi tudi v investicijah v sončne elektrarne.

Žnidaršič energetsko krizo vidi tudi kot novo priložnost. Napoveduje, da bo kriza spremenila in pospešila ravnanje potrošnikov, da ne bodo samo trošili energije, ampak jo tudi proizvajali.

Ne spreglejte