Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
10. 10. 2013,
21.49

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
denar kriza

Natisni članek

Četrtek, 10. 10. 2013, 21.49

8 let, 4 mesece

Kako naj se Slovenci pripravimo na leto 2014

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Če menite, da bo prihodnje leto še težje kot letošnje, smo za vas zbrali nekaj nasvetov. Porabite manj, kot zaslužite, opozarja finančna svetovalka Katja Majerle.

Čez en mesec bo znano, ali je luknja v slovenskih bankah tako velika, da bo Slovenija morala zaprositi za mednarodno pomoč. To bo v vsakem primeru vplivalo tudi na način življenja. Zato smo finančno svetovalko, psihologinjo in vodjo projekta za socialno ogrožene vprašali, kako se naj državljani že zdaj pripravimo na leto 2014.

"Denar ne sme vladati nam, temveč moramo mi obvladovati njega" Finančna svetovalka Katja Majerle pravi, da posamezniki, ki imajo urejene osebne finance, krizo preživijo lažje in z manj stresa. "Največja napaka pri upravljanju z denarjem, ki jo je mogoče opaziti pri veliko posameznikih oziroma družinah je, da ne načrtujejo in spremljajo denarnega toka. Tako ne vedo, kam gre njihov denar, in nimajo temeljev za optimizacijo strukture izdatkov. Prvi korak za uspešno upravljanje z denarjem je vzpostavitev lastnega finančnega proračuna," je poudarila.

Za nadzor nad svojim proračunom mora po njenih besedah vsak spoštovati tri zlata pravila, in sicer:

1. Porabi manj denarja, kot ga zaslužiš – denar ne sme vladati nam, temveč moramo mi obvladovati njega.

2. Zaščiti se pred tveganji: načrtuj večje izdatke in vzpostavi varnostno rezervo.

3. Razmišljaj vnaprej. Človek brez ciljev je kot podjetje brez vizije. A vedno se vse ne izteče tako, kot smo načrtovali. Bodi prilagodljiv in prilagajaj proračun resničnim izdatkom.

"Stanje pri nekaterih je podobno tekaču tik pred startom" Psihologinja Ana Arzenšek poudarja, da je za državljane, ki nad morebitnim prihodom trojke nimamo nadzora in neposredno ne moremo vplivati na izid, smiselno predvsem, da se s težavo ne ukvarjamo, dokler je ni. Kljub temu je trenutno stanje pri nekaterih ljudeh, kot pravi, podobno tekaču na kratke proge tik pred startom: napeto, na preži, v pričakovanju, kaj se bo zgodilo.

"V vsakem položaju lahko zase in za svoje bližnje naredimo majhne ali večje korake na bolje, pa četudi to ne reši stiske, v kateri smo se znašli. Slovenci smo v obdobju hudih stisk nagnjeni k obupu in predaji, kar vodi do samomorov. Vendar je to samo najbolj destruktivna od možnosti. Del Slovencev je kot svojo alternativo že izbral odhod v tujino, samozaposlitev, prehod na drugačen način življenja z večjim deležem samooskrbe ali podobno," je opozorila.

Dodala je še: "Star slovenski rek pravi, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Zato je v tem trenutku najbolje počakati na to, ali bo trojka sploh prišla v Slovenijo. Aktivno spopadanje s posledicami je zato stvar, s katero se je dobro ubadati, če se bo to zgodilo."

"V ospredje moramo postaviti ljubezen, poštenost, iskrenost …" Ana Lukner, vodja projekta za pomoč socialno ogroženim Anina zvezdica, je prepričana, da je naša država postavljena na slabih temeljih, zato je zdaj nekoliko prepozno za reševanje težav, s katerimi se spopadamo. "Treba je začeti od začetka," pravi. "Slovenci bi morali biti bolj samozavestni, ponosni, pridni, odgovorni in bojeviti. Moramo se bojevati za boljšo, bolj stabilno prihodnost. Predvsem pa moramo postaviti v ospredje vrednote, kot so družina, ljubezen, poštenost, iskrenost, pristnost, delavnost."

Ne spreglejte