Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 5. 2021,
10.59

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

9

Natisni članek

COVID-19 epidemija Slovenija Koronavirus

Torek, 25. 5. 2021, 10.59

2 leti, 10 mesecev

Kako daleč smo od zelene faze?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

9

koncert zabava prijatelji

"Verjetno bo epidemija končana, ko bomo dosegli manj kot 50 pacientov v intenzivnih enotah in manj kot 250 pacientov v bolnišnicah. V zeleno fazo bomo vstopili čez nekaj dni, najverjetneje prihodnji teden," je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejala Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju.
 

Epidemiološke razmere se še naprej izboljšujejo. Trend kaže, da iz rumene prehajamo v zeleno fazo. Največji vir okužb še vedno ostaja lokalni vir, je pojasnila Irena Grmek Košnik: "Ukrepi se bodo ob vstopu v zeleno fazo verjetno podaljšali. Epidemija še ni končana in bo tudi ob vstopu v zeleno fazo še trajala. Prav zato moramo spoštovati ukrepe, saj obstaja veliko tveganje, če bi ukrepe opustili prezgodaj."

V ponedeljek smo v Sloveniji ob 3.558 PCR-testih potrdili 326 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 9,2 odstotka in je nekoliko višji kot dan pred tem, ko je znašal le 5,9 odstotka. Včeraj so zaradi koronavirusne bolezni umrli trije ljudje. 

Slovenija se počasi približuje zeleni fazi, za katero mora biti izpolnjen pogoj, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300. Že v sredo bi lahko prešli v zeleno fazo, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan. 

Včeraj se je cepilo skoraj 9.000 ljudi. S prvim odmerkom je bilo cepljenih 2.561 ljudi, z drugim pa 6.204. Skupno se je do zdaj s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu cepilo 632.826 ljudi, kar znaša 36,6 odstotka, z drugim pa skupno 340.832 oseb (19,7 odstotka). 

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice Toliko okužb smo potrdili v ponedeljek

"Razmišljati moramo globalno"

"V EU je do konca tega tedna v populaciji oseb nad 18 let prvo dozo cepiva prejelo 34,2 odstotka prebivalcev, število pa se še povečuje. Velika precepljenost prebivalstva, 60 odstotkov in več, nudi dolgotrajno zaščito in je učinkovita pri preprečevanju prenosa virusa oz. nudi kolektivno imunost," je dejala Grmek Košnikova.

Dodala je, da država ni varna, dokler niso varne vse države: "Razmišljati moramo globalno. Verjetno virusa nikoli ne bo mogoče globalno izkoreniniti, ker ima virus rezervoar pri živalih in ker ni mogoče doseči popolne stopnje imunske zaščite. Zaradi nastajajočih različic bosta potrebna nadaljnji razvoj cepiv in dolgoročna globalna strategija."

 Kaj nas čaka? 

Kot je povedala Grmek Košnikova, se bo virus v določenem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos: "Glede na izkušnje s preteklimi pandemijami virusi v letu in pol ali dveh po nastanku preidejo iz pandemičnih povzročiteljev v endemične vire bolezni. Vse pretekle pandemije so bile sicer pandemije gripe."

piknik zabava prijatelji
Novice V zeleno fazo mimo pravil, ki so trenutno v veljavi? #video

Ne spreglejte