SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V zeleno fazo mimo pravil, ki so trenutno v veljavi? #video

0,75

termometer

Slovenija bi lahko že v sredo prešla v zeleno fazo, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan. Pogoj za to je sedemdnevno povprečje okužb, ki je manjše 300, in manj kot 300 bolnikov s covid-19 v bolnišnicah. Ali prehod dejansko prinaša večje sproščanje ukrepov in kako je v praksi?

"Morda bomo zeleno fazo dosegli že v sredo, zagotovo pa do petka," so napovedali na Institutu Jožef Stefan. 

Še vedno pa ni povsem jasno, kaj točno bo prinesla "odprava vseh omejitev", kot je zapisano na vladnem semaforju. Vse namreč najbolj zanima, ali nas bo zelena luč vrnila v staro normalnost ali popeljala v novo.

Opis zelene faze je na vladnem semaforju najkrajši od vseh faz. Ta določa odpravo omejitev po vsej državi, še vedno pa veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek. Poleg tega pa ostaja pogoj PCT – preboleli, cepljeni, testirani.

samotestiranje Novice Vse, kar morate vedeti o samotestiranju učencev in dijakov #video

Zelena faza po stopnjah?

Čeprav nam je že rumena faza prinesla določene sprostitve ukrepov, trenutno še vedno veljajo omejitev števila gostov v notranjosti gostinskih obratov, omejitev števila ljudi na prireditvah, omejitev zbiranja in omejitve turističnih namestitev.

Prehod v zeleno fazo naj neuradno ne bi pomenil, da se bo v trenutku sprostilo čisto vse. Na mizi naj bi bil predlog, da se zeleno fazo razdeli v nekakšne podfaze in se prej našteto sprošča postopoma. Manj kot je torej okužb, več stvari bo dovoljenih.

Več obiska in daljše odprtje lokalov

Po neuradnih informacijah je strokovna svetovalna skupina že v preteklosti predlagala, da se trenutno dovoljenih 50 odstotkov zasedenih kapacitet na prireditvah v zeleni fazi poviša na 70. Za zdaj njihovega predloga vlada še ni sprejela. Več podrobnosti naj bi bilo znanih v sredo, ko naj bi vlada s strokovno skupino razpravljala o zeleni fazi.

Hkrati bi se v zeleni fazi lahko spremenil oziroma podaljšal tudi obratovalni čas gostinskih lokalov, ki jih gostinci trenutno še vedno zapirajo ob 22. uri. Diskoteke bodo vsaj na začetku zelene faze najverjetneje ostale zaprte, neuradno pa naj bi vlada in strokovna skupina že v kratkem določili, pod kakšnimi pogoji in kdaj bi jih vseeno lahko odprli, saj so neprekinjeno zaprte že 14 mesecev.

Maske do nadaljnjega ostajajo tudi v zeleni fazi in za zdaj novih podrobnosti o morebitnih spremembah tega odloka ni.

Olimpija Tabor Sportal Kaj sproščanje ukrepov pomeni za obiskovalce športnih prireditev? Testiranje covid-19 Novice Tretji odmerek cepiva še pred zimo? V Izoli medtem že brez covidnih bolnikov.#video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin