Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 6. 2021,
13.45

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Natisni članek

banka Slovenija dobiček nadzorni svet dividende NLB

Ponedeljek, 14. 6. 2021, 13.45

2 leti, 10 mesecev

Delničarjem NLB letos spet dividende

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

NLB | Foto STA

Foto: STA

Potem ko lani ni delila dobička, bo NLB letos delničarjem spet izplačala dividende. V skladu s sklepi današnje skupščine bodo te znašale 1,24 evra bruto na delnico, izplačane pa bodo v dveh obrokih. Po besedah predsednika uprave Blaža Brodnjaka bi bile lahko dividende tudi višje, a jih omejujejo zelo stroge zahteve regulatorja.

Bilančni dobiček NLB za leto 2020 znaša 342 milijonov evrov. Uprava in nadzorni svet sta predlagala, naj se od tega za izplačilo dividend nameni 24,8 milijona evrov, delničarji pa so danes skorajda soglasno ta sklep podprli.

Dividende bodo izplačane v dveh obrokih - prvi v višini 12 milijonov evrov oz. 60 centov na delnico 22. junija, drugi v višini 12,8 milijona evrov oz. 64 centov na delnico pa 18. oktobra.

"Kapitalski položaj skupine NLB je trden, lahko bi izplačali tudi višje dividende, a smo deležni zelo strogega regulativnega okolja," je dejal Blaž Brodnjak. Višjega izplačila dividend namreč ne dopušča Banka Slovenije, kar se mu zdi diskriminatorno.

Pipistrel
Novice Zaposlujejo Halcom, NLB skladi, Pipistrel, Toyota Adria, Intra lighting ...

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je takšno stališče Banke Slovenije označil za škodljivo. Navzoče je pozval, naj podprejo nasprotni predlog VZMD o izplačilu dividend v skupni višini 92,2 milijona evrov, a zaradi sprejema predloga vodstva ta predlog ni prišel na vrsto za glasovanje.

Brodnjak je zatrdil, da bi si tudi uprava želela delničarjem izplačati 92,2 milijon evrov dobička. Če se bodo zahteve regulatorja sprostile, je omenil možnost sklica nove, izredne skupščine jeseni.

Na lanski skupščini NLB na priporočilo Banke Slovenije spričo negotovosti glede epidemije covida-19 ni delila dividend. "Lani smo bili na skupščini zelo negotovi, letos smo optimistični," je dejal Brodnjak.

NLB
Novice NLB z višjim dobičkom. Vzrok je nedavni prevzem.

Kot je dodal, bi lahko v srednjeročnem obdobju do junija 2023 izplačali več kot 300 milijonov evrov dividend. "Dodatno smo zmožni zagotavljati organsko rast in izvesti še kakšen prevzem," je dejal in poudaril, da bi to za delničarje pomenilo ne le višje dividende, pač pa tudi rast vrednosti delnice.

Med dosežki leta 2020 je izpostavil prodajo življenjske zavarovalnice NLB Vita in nakup srbske Komercijalne banke. Skupina NLB, ki je leto 2020 sklenila z 268,9 milijona evrov čistega dobička, je tako danes na vseh šestih trgih, kjer je navzoča, ena od treh največjih bank.

Na skupščini, na kateri je bilo navzočega 77,2 odstotka kapitala, so delničarji podelili tudi razrešnico članom uprave in nadzornega sveta za delo v letu 2020, potrdili nekaj manjših sprememb statuta banke ter imenovali enega novega nadzornika. V 11-članskem nadzornem svetu bo Petra Groznika, ki se mu danes izteče mandat, zamenjal Islam Osama Zekry.

Internet, prevara, goljufija
Novice Razkrinkal ga je anonimni klic: več kot 43 tisoč evrov ukradel v lastni službi
Sandor Csanyi
Novice Uradno: NKBM v roke madžarskega milijarderja
Policija
Novice Prek telefona sporočil, da je v poslovalnico NLB podtaknil bombo
Ne spreglejte