Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2019,
13.19

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

8

Natisni članek

Marjan Šarec vlada NSi Matej Tonin

Ponedeljek, 5. 8. 2019, 13.19

4 leta, 8 mesecev

Kako bi Tonin sodeloval s Šarcem? "Od zakona do zakona, od projekta do projekta."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

8

Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

Ob 19. obletnici ustanovitve NSi je predsednik stranke Matej Tonin napovedal prenovljen in osvežen program. Po njegovih besedah je inspiracija stranke oblikovanje nove Slovenije, kjer bodo pravila enaka za vse in bo mogoče dostojno živeti. Ponovno je izrazil pripravljenost NSi za projektno sodelovanje z vlado.

Tako bodo predvidoma na novembrskem kongresu potrjevali prenovljen temeljni program stranke. "Sprememba bo šla v pozicioniranje NSi v sredino," je Tonin pojasnil na današnji novinarski konferenci. Pri tem se bodo zgledovali po evropskem sistemu vsebinskega umeščanja strank.

Sredinski pogled zagovarjajo tako pri pogledu na ekonomijo kot pri pogledu na svet. "Seveda se pa zavedamo, da je naša moč odvisna od naših korenin," je dejal in dodal, da so korenine lokalni odbori stranke.

"Stiki med kabinetom predsednika vlade Marjanom Šarcem in menoj obstajajo"

Matej Tonin | Foto: STA , Foto: STA , Tonin je ponovil, da je NSi stranka, ki povezuje, in ob tem poudaril pripravljenost na sodelovanje. "Sprejmemo tudi, da lahko vladna koalicija sodeluje naprej v utečeni smeri, kot je do sedaj," je povedal.

"Stiki med kabinetom predsednika vlade Marjanom Šarcem in menoj obstajajo, ob večjih stvareh, ki se dogajajo v parlamentu, komunicirava," je pojasnil. Zadnje tema, o kateri sta razpravljala, je po Toninovih besedah financiranje šolstva.

Janez Lenarčič
Novice Vlada uradno potrdila Lenarčiča. Janša: Ne zdi se mi format za komisarja.

"Mi ne želimo podpisovati nobenega dogovora"

Projektno sodelovanje z vlado Tonin vidi v obliki sodelovanja "od zakona do zakona, od projekta do projekta". "Mi ne želimo podpisovati nobenega dogovora, ker imajo sedanji koalicijski partnerji in tudi Levica težave s tem, da se podpisani dogovori ne držijo. Tudi koalicijski poslanci o tem odkrito govorijo v parlamentu," je opozoril.

Ocenil je, da trenutno sodelovanje vlade in Levice ne omogoča strukturnih reform in razvojnega preboja. V NSi si pri tem želijo reforme in sodelovanje predvsem na področjih zdravstva, trga dela ter državnih investicij.

vlada | Foto: STA , Foto: STA ,

Za odpravo čakalnih vrst v zdravstvu je, tako Tonin, treba izkoristiti kapacitete, ki so na razpolago, tako v državnih kot zasebnih zavodih. "Če želimo hitro odpraviti čakalne vrste, bi moral ZZZS državljanom plačati zdravljenje pri katerem koli izvajalcu," je dejal. Spomnil je na anomalije pri povračilu stroškov za zdravljenje v zasebnih zavodih. Namreč, če se bolnik zdravi v zasebnem zavodu v tujini, mu ZZZS stroške povrne, medtem ko jih v Sloveniji ne. V teh stališčih vidi tudi več stičnih točk z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom.

Na trgu dela je po mnenju Tonina treba povečati zainteresiranost za delo, trenutno je po njegovem mnenju razlika med delom in nedelom premajhna. Želijo pa si tudi drugače zastavljene državne investicije. Te bi, tako Tonin, morale služiti predvsem ljudem in varovanju okolja, in ne gradbenim baronom.

Napoveduje, da bo vladi uspelo mandat pripeljati do konca

Spomnil je na partnerstvo za razvoj, ki je obstajalo v preteklosti. "Morda ne bi bilo napačno, če bi ta koalicija razmišljala o kakšnem takšnem partnerstvu za razvoj. Gre za to, da se opoziciji ponudijo predlogi zakonov, še preden pridejo v formalno proceduro," je dodal.

Sicer vladi napoveduje, da ji bo mandat uspelo pripeljati do konca. "Mislim, da bodo vzdržali brez večjih težav in napetosti. Lahko vidite, da so kljub vsem napetostim vsi mirni, pridni, tiho in vztrajajo naprej," je dodal. Vezanje proračuna na zaupnico je po Toninovi oceni smiselno. "To pomeni, da vse to repenčenje odpade. Tisti, ki so zraven, morajo pač proračun podpreti, če pa nisi zraven, pa vlada razpade," je še pojasnil.

Novice Bo pragmatični Zdravko Počivalšek postal težava za Marjana Šarca? #video

Glede plačnih nesorazmerji pa je Tonin spomnil svoj na predlog, s katerim bi znotraj iste mase plač razmerja med funkcionarji uredil pravičneje. "Odgovornost ministra za finance in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu je precej drugačna, plača pa precej podobna," je dodal. Plače predsednika vlade in države ter najvišjih funkcionarjev pa se mu zdijo prenizke. Višja plačila bi po njegovih besedah omogočila, da bi "postala politika bolj privlačna za uspešne in bolj sposobne".

Ne spreglejte