Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 8. 2018,
10.47

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

5

Natisni članek

Nova Zelandija London Kanarski otoki Slovenci v tujini

Sobota, 11. 8. 2018, 10.47

5 let, 8 mesecev

Kaj Slovence prepriča, da odidejo v tujino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

5

Lani se je iz Slovenije odselilo več kot šest tisoč ljudi več, kot se jih je v državo priselilo. Kar četrtina Slovencev je odšla v Avstrijo, preostali v Nemčijo, Švico in Veliko Britanijo. Na tuje odhajajo predvsem mladi, stari od 25 do 34 let. 

Marsikdo v tujini išče nov začetek, ki bi obljubljal več od domovine. Čez mejo odhajajo zaradi različnih razlogov, med katerimi prevladuje predvsem želja po izobrazbi in izkušnjah v delu.

''Novozelandci ne poznajo skrbi''

''Novozelandci pravijo 'no worries','' je dejal Samo Kozlevčar, ki si je kot glasbenik in grafični oblikovalec svoje življenje ustvaril na Novi Zelandiji. ''Zdi se mi, da je življenje bolj preprosto, z manj skrbi,'' je Samo opisal življenjski slog v tujini. ''Ukvarjamo se z dizajnom in arhitekturo in zdi se mi, da se je s tem lažje ukvarjati na Novi Zelandiji kot pa v Sloveniji.''

Vidal Angeles
Novice Argentinka: Življenje v Sloveniji je kot iz pravljice

''Menim, da se lahko tukaj preživi bolje kot v Sloveniji, je pa začetek toliko težji,'' je o življenju na tujem povedal Maj Jukič, ki kot videoproducent ustvarja v Londonu. ''Tukaj sem pridobil veliko izkušenj, spremenil sem se kot oseba. Mislim, da tega ne bi bilo, če bi ostal doma,'' pravi Maj. 

''Pogrešala sem pristnost''

''Ko sem prišla na otok, sem eno leto in pol delala kot prostovoljka in v tem obdobju pridobila vse izkušnje iz menedžerstva, naučila sem se tudi jezika,'' je svojo izkušnjo na tujem zaupala Nina Pajsar, vodja hostla na Kanarskih otokih. Svojo ljubezen je Nina našla v srfanju, ki je bilo tudi glavni razlog, da je ostala na otoku in nadaljevala svojo strast do valov, ki jih v Sloveniji ni. 

Anja Cizel
Novice Anja na Portugalskem: Ni minilo dolgo, ko sta po pošti prišli kava in džezva

Življenje v tujini pa je izkusila tudi Helena Brec Loredan, profesorica italijanskega jezika in sociologije, ki pa se je z družino po letih življenja na Dunaju vrnila v Slovenijo. ''Slaba stran selitve na tuje je to, da nikogar ne poznaš. Vse si moraš urediti sam,'' je o težavnem začetku povedala Helena, ki se je s svojo družino preselila nazaj na Primorsko. ''Tukaj je mediteranski duh, tako kot v naravi kot v ljudeh,'' je dodala Helena, ki je pristen občutek domačnosti v tujini močno pogrešala.

Sara Rotter
Novice Sara iz Irske: Nikoli si nisem mislila, da bom delala za Google
Ne spreglejte