SiolNET. Novice Slovenija
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se še skriva v vesolju? Uspešno izstrelili Nasin teleskop. #video

0,56

termometer

Teleskop James Webb je po številnih težavah in preložitvah danes končno poletel v vesolje. Izstrelitev iz vesoljskega centra v Kourouju v Francoski Gvajani je bila ob 13.20 po srednjeevropskem času. Novi vesoljski teleskop naj bi nadomestil Hubblovega in znanstvenikom omogočil vpogled še dlje v vesolje.

Teleskop je v vesolje ponesla raketa Ariane 5, ki jo upravlja francoski Arianespace. To so v četrtek v zadnjem večjem koraku pred vzletom že prepeljali iz hangarja na izstrelitveno ploščad.

Videoposnetek izstrelitve teleskopa James Webb, ki ga je objavila Nasa:

Operativen čez pol leta 

Po izstrelitvi bo treba počakati še približno šest mesecev, da bo vesoljski teleskop razgrnil sončne ščite in glavno ogledalo, umeril svoje instrumente, se ohladil in dosegel cilj, kjer bo deloval. Ta cilj je od Zemlje oddaljen skoraj 1,5 milijona kilometrov.

Naslednik Hubblovega teleskopa bo potem preučeval nastanek vesolja vse do 200 milijonov let po velikem poku pred 13,8 milijarde let, kar je za 300 milijonov let več kot njegov predhodnik Hubble. Deloval naj bi od pet do deset let.

Vesolje, Hubble Digisvet TOP 10: Najboljše fotografije, ki jih je posnel vesoljski teleskop Hubble

Njegov drugi glavni cilj je odkrivanje in raziskovanje planetov zunaj Osončja, pri tem pa bo preučeval pogoje v atmosferi in morebitne sledi življenja. Načrtovana so tudi natančnejša opazovanja v našem sončnem sistemu, med drugim Marsa in Evrope, Jupitrove ledene lune. Njegov drugi glavni cilj je odkrivanje in raziskovanje planetov zunaj Osončja, pri tem pa bo preučeval pogoje v atmosferi in morebitne sledi življenja. Načrtovana so tudi natančnejša opazovanja v našem sončnem sistemu, med drugim Marsa in Evrope, Jupitrove ledene lune. Foto: Reuters

Skoraj devet milijard evrov vreden projekt, katerega začetki segajo v daljno leto 1989, je potekal pod vodstvom Nase, Evropske vesoljske agencije (ESA) in kanadske vesoljske agencije (CSA). Pri njem je sodelovalo na tisoče znanstvenikov, inženirjev in drugih raziskovalcev iz 14 držav.

Hubble Digisvet Velika prelomnica za legendarni vesoljski teleskop Hubble Mars Digisvet Kako bodo iskali življenje v vesolju Naslovna Digisvet Kaj so videli s teleskopom, da so oblasti zaprle celotno mesto? Teleskop magelan Avtomoto Kako bo Boeing pomagal izdelati največji teleskop na svetu? #foto Novice Hubble, hvala za vse zvezde (foto)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin