Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
15. 9. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

3

Natisni članek

digizgodbe nedeljska znanost

Sobota, 15. 9. 2018, 18.00

5 let, 7 mesecev

Kaj so videli s teleskopom, da so oblasti zaprle celotno mesto?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

3

Sunspot | Teleskop Richarda B. Dunna, s katerim v observatoriju Sunspot v Novi Mehiki opazujejo dogajanje na površini Sonca.  | Foto YouTube

Teleskop Richarda B. Dunna, s katerim v observatoriju Sunspot v Novi Mehiki opazujejo dogajanje na površini Sonca.

Foto: YouTube

6. septembra so astronomski observatorij v kraju Sunspot v ameriški zvezni državi Nova Mehika zasedla vozila obveščevalne agencije FBI in vojske, observatorij pa je preletaval bojni helikopter Black Hawk. Zaposlenim v observatoriju so oblasti ukazale evakuacijo kompleksa, ni pa še znano, kdaj se bodo lahko vrnili na delo. Kaj se je zgodilo v observatoriju, za zdaj ostaja skrivnost, so pa zaradi vpletenosti obveščevalcev in vojske po spletu že začele krožiti divje teorije.

Astronomski observatorij Sunspot je namenjen opazovanju Sonca in z njim povezanih pojavov. Observatorij stoji na vzpetini sredi istoimenskega zelo majhnega kraja v zvezni državi Nova Mehika na jugu ZDA. Do zdaj je bil med drugim znan tudi po tem, da je bil dostop do teleskopov omogočen širši javnosti. 

Kje je observatorij Sunspot:

To se je po poročanju lokalnega medija Alamogordo News (mesto Alamogordo je od Sunspota oddaljeno približno 20 kilometrov) spremenilo v četrtek, 6. septembra.

Kompleks, v katerem je observatorij, so namreč zasedle ameriške oblasti na čelu s predstavniki obveščevalne agencijo FBI. Na območju je bilo mogoče opaziti tudi vojaška vozila, zračni prostor nad observatorijem pa je nadzoroval helikopter ameriške vojske sikorsky UH-60 Black Hawk (Črni jastreb). 

Dostop do observatorija je še vedno nemogoč:

Lokalnemu šerifu so dejali, naj ne bo napoti agentom FBI

Znanstveniki so observatorij po tem, ko so Sunspot zasedle oblasti, zapustili prostovoljno, je za lokalne medije povedala predstavnica zveze AURA, ki združuje astronomske raziskovalne oddelke ameriških univerz in upravlja observatorij Sunspot.

Google Camp
Novice Svetovna elita v Italiji: kaj počnejo, ne ve nihče

Lokalna policija je medtem prejela ukaz, naj se ne vmešava v delo agencije FBI, ki je prevzela nadzor nad krajem Sunspot. Ta stalnih prebivalcev razen astronomov in delavcev v poštnem uradu sicer nima. 

Del kompleksa observatorija v kraju Sunspot. Levo je sončni teleskop:

Google Maps
Novice Tiha, a zelo velika novost za Googlove Zemljevide

Kaj se je zgodilo, da so morali astronomi zapustiti observatorij, še vedno ni znano

Zveza AURA je na uradni spletni strani včeraj objavila zelo kratko pojasnilo, da se v sončnem observatoriju Sunspot v sodelovanju z oblastmi ukvarjajo z varnostno težavo in da bo objekt do nadaljnjega zaprt. 

James McAteer, direktor observatorija Sunspot, je za medij Kob 4 iz mesta Albuquerque, največjega v zvezni državi Novi Mehiki, medtem povedal, da bodo vse ugotovitve preiskovalcev dogajanja v observatoriju objavljene javno v izvirni obliki in da ne skrivajo ničesar. Poudaril je tudi, da teleskop observatorija Sunspot ni odkril vesoljcev. 

Obveščevalna agencija FBI preiskave observatorija Sunspot ne komentira, zato se v javnosti in na spletu poraja mnogo vprašanj o vpletenosti FBI, saj observatorij ne stoji na zemlji, ki bi bila v lastni zvezne vlade ZDA.  | Foto: Thinkstock Obveščevalna agencija FBI preiskave observatorija Sunspot ne komentira, zato se v javnosti in na spletu poraja mnogo vprašanj o vpletenosti FBI, saj observatorij ne stoji na zemlji, ki bi bila v lastni zvezne vlade ZDA.  Foto: Thinkstock

Vesoljci? Uničujoče sevanje Sonca? Živo srebro? Hekerski napad?

Prav z odkritjem nezemeljskih življenjskih oblik, ki jih je omenil direktor observatorija Sunspot, si zaradi skrivnostnosti preiskave nekateri razlagajo dejstvo, da obveščevalno agencijo FBI nenadoma tako zelo zanima vesoljski raziskovalni center sredi divjine Nove Mehike.

Sunspot sicer tudi leži relativno blizu Roswella, kraja, kjer naj bi leta 1947 strmoglavilo neznano leteče plovilo, zato je "marsovski" vidik dogajanja v observatoriju na kožo pisan privržencem teorij zarot.  | Foto: Thinkstock Sunspot sicer tudi leži relativno blizu Roswella, kraja, kjer naj bi leta 1947 strmoglavilo neznano leteče plovilo, zato je "marsovski" vidik dogajanja v observatoriju na kožo pisan privržencem teorij zarot.  Foto: Thinkstock

Druga teorija pravi, da so astronomi in FBI namenoma prikrili uničujočo solarno nevihto, ki bi lahko scvrla vso elektroniko na Zemlji.

Za zdaj se to še ni zgodilo, zato ta teorija najverjetneje ne drži vode. Kako močan je tako imenovani Sončev veter, to je sevanje nabitih delcev, ki uhajajo Soncu, lahko sicer v vsakem trenutku preverimo na tej povezavi

Ena od teorij, ki se vsaj na papirju slišijo mogoče, pravi, da je v observatoriju Sunspot prišlo do razlitja strupenega živega srebra, ki se pretaka po enem od ležajev velikega sončnega teleskopa. Direktor observatorija je za medij Alamogordo Daily News v četrtek zatrdil, da se to ni zgodilo. Vprašanje je seveda tudi, ali bi takšen dogodek, torej razlitje strupene kemikalije, res zahteval prisotnost FBI. | Foto: Thinkstock Ena od teorij, ki se vsaj na papirju slišijo mogoče, pravi, da je v observatoriju Sunspot prišlo do razlitja strupenega živega srebra, ki se pretaka po enem od ležajev velikega sončnega teleskopa. Direktor observatorija je za medij Alamogordo Daily News v četrtek zatrdil, da se to ni zgodilo. Vprašanje je seveda tudi, ali bi takšen dogodek, torej razlitje strupene kemikalije, res zahteval prisotnost FBI. Foto: Thinkstock

Za zdaj še najverjetnejši poskus razlage dogajanja v observatoriju Sunspot pravi, da je šlo za komunikacijski varnostni incident.

Očividci so po poročanju lokalnih medijev po zasedbi raziskovalnega kompleksa namreč opazili, da so se obveščevalci FBI lotili anten z instrumenti, ki jih pri opazovanju in analiziranju aktivnosti Sonca uporabljajo astronomi v observatoriju Sunspot.

Antene naj bi namreč po naključju prestrezale signale, s katerimi po zaupnih kanalih komunicira ameriška vojska. To je nekdo opazil in prijavil varnostno luknjo v komunikaciji. Ameriška vlada je v Sunspot poslala FBI, da ugotovi, kaj se je zgodilo, izbriše morebitne prestrežene podatke in namesti programsko opremo, ki bo v prihodnje preprečevala takšne incidente (vir). 

Kompleks observatorija Sunspot.  | Foto: Ameriška nacionalna znanstvena fundacija | Foto: Kompleks observatorija Sunspot. | Foto: Ameriška nacionalna znanstvena fundacija

Dokler uradni viri te teorije ne bodo potrdili ali ovrgli, bo seveda šlo zgolj za ugibanje, a zdi se precej verjetna - še toliko bolj zato, ker sta relativno blizu observatorija baza ameriškega vojaškega letalstva Holloman in območje za preizkušanje balističnih raket White Sands, največji vojaški poligon v ZDA. 

Prelet kraja Sunspot in observatorija z dronom, 12. september:

Preberite tudi:

Ročni meter, domači meter, meter
Novice Skrivnosti vsakdanjih predmetov, ki jih marsikdo ne pozna
Jama, Nutty Putty, jamar
Novice Usoda, ki je noče doživeti nihče: zaradi njega so zapečatili jamo
Ampex
Novice Zakaj so podrli ta ikonični znak, ni nikomur jasno
Rudnik Mir
Novice Za kako veliko luknjo gre, vidiš, šele ko opaziš stanovanjske bloke
Orožje pozejdon
Novice Rusko orožje, za katerega Nato nima obrambe
The Ocean Cleanup
Novice Začenja se ena največjih pomorskih operacij vseh časov
Eles, transformator
Novice Po slovenskih cestah je potovala 200-tonska pošast za tri milijone evrov
Rotor, Maersk, tanker
Novice Ali se tankerji in tovorne ladje drastično spreminjajo?
Ne spreglejte