SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se bo spremenilo z izpustitvijo Janše? Nič.

1

termometer

Vsaj kratkoročno ne. Predsednik SDS ostaja osamljeni jezdec na političnem prizorišču. Ima omejen domet, nekje do četrtine volilnega telesa. Janez Janša se lahko vrne na vrh le s političnimi zavezniki.

A politični zavezniki so njegova najšibkejša točka. Zaradi ostre retorike med Janševo Slovensko demokratsko stranko in Novo Slovenijo Ljudmile Novak, ki je na nedavnem kongresu dobila mandat za dozdajšnjo politiko "diferenciacije" od SDS, je pokopano nekoč trdno zavezništvo med SDS in NSi. Za zdaj.

Kdo bo dvigoval glavo v NSi? Novakova in njena ožja ekipa na čelu z vodjo poslanske skupine Matejem Toninom mora namreč novo samozavest stranke preliti tudi v višjo javnomnenjsko podporo. Brez zmanjševanja razlike v odstotkih med radikalno SDS in zmerno NSi bodo začeli znova dvigovati glavo tisti krščanski demokrati, ki so bili na kongresu bližje protikandidatu Novakove Alešu Hojsu.

Slovenska ljudska stranka se je od najmočnejše stranke slovenske pomladi "odklopila" že veliko prej. Po julijskih parlamentarnih volitvah je SLS izpadla iz parlamenta, novi predsednik stranke Marko Zidanšek pa ni videti kot voditelj, ki bi lahko stranko pripeljal nazaj v parlamentarne klopi. Tako odpade še en morebitni Janšev zaveznik.

Kot zaveznica SDS se lahko pojavi kakšna nova stranka na desnici, a za visoke odstotke se ne bo mogla potegovati, kot smo v analizi ugotavljali že po kongresu NSi.

Protikomunistično pljuvanje Ne glede na vzporednice, ki jih Janšev krog vleče med zdajšnjim dogajanjem in tistim v osemdesetih letih, ko je Janšo zaprla takratna jugoslovanska armada s "tehnično pomočjo" slovenske socialistične oblasti, takšne primerjave večina javnosti ne bo kupila.

Ostra protikomunistična retorika Janši morda lahko pomaga v boju z nesamozavestnim sodstvom, katerega del res živi še v prejšnjih časih. Pljuvanje po sodni veji oblasti lahko pritegne del državljanov, ki se jim je v sodnih postopkih zgodila kakšna krivica ali pa imajo izkušnjo z neučinkovitostjo in počasnostjo sodnega sistema.

Česa Janša ne bo mogel prodati? A Janša večine javnosti ne bo prepričal, da je Slovenija komunistična trdnjava sredi Evrope in da so razmere v pravosodju tako enoznačno črne, kot jih slikajo v SDS.

Janez Janša bo imel vedno krog privržencev, ki pa se ne bo bistveno razširil, tudi če ustavno sodišče dokončno odloči, da bo razveljavilo sodbo v zadevi Patria. Domet Janše kažejo tudi rezultati dozdajšnjih volitev.

V zadnjih 20 letih je na volitvah zmagal le enkrat, leta 2004, po dolgoletni vladavini LDS, ki jo je dve leti pred tem operativno zapustil Janez Drnovšek, ko se je preselil v predsedniško palačo. SDS je bila takrat edina resna alternativa, Janša je nekoliko omehčal retoriko in uspel mu je veliki met.

Omehčani glasek in slovenski Lukašenko Tudi zdaj je sicer med radikalno retoriko slišati kakšen omehčani glasek. Janša je po posvetu SDS pred tremi tedni dejal, da pripravlja alternativo vladi Mira Cerarja. Teden dni pozneje je podpredsednica SDS Alenka Jeraj dejala, da največja opozicijska stranka vladi ponuja sodelovanje.

To je korak naprej, saj so slovenski demokrati na čelu s podpredsednikom stranke Zvonetom Černačem še julija trdili, da so bile volitve nelegitimne. Spomnimo, kaj je o zmagovalcu volitev Cerarju dejal Černač: "Tisti, ki bo vodil takšno vlado, ne bo legitimen, bo slovenski Lukašenko." Zdaj je "slovenski Lukašenko" očitno dovolj legitimen, da mu SDS ponuja sodelovanje.

Upanje umre zadnje Je pa res, da se lahko možnosti SDS za ponoven vzpon na oblast bistveno povečajo, če bo javnomnenjska podpora Stranki Mira Cerarja še naprej tako hitro padala kot v zadnjih tednih in če se glasovi ne bodo od nje prelivali v druge stranke levega bloka.

To bo jasno v prihodnjih nekaj mesecih, ko se bo tudi pokazalo, kako vzdržna je zdajšnja gospodarska rast. V krizi in po izčrpanju političnih alternativ volivce zanima predvsem to, kako bodo živeli.

Kdaj bodo prihodnje volitve? Zdi se, da javnost kljub novemu razočaranju nad še eno novo stranko ni navdušena nad kakšnimi novimi volitvami. Poleg tega v kratkem ne bo kakšnih drugih volilnih preizkusov, ki bi lahko opogumili tekmece Mira Cerarja. Še najprej, čez tri leta, bodo predsedniške volitve, lokalne volitve bodo šele leta 2018, evropske pa še leto pozneje.

Janša je, tako kot pravzaprav vse preostale parlamentarne stranke, "odvisen" predvsem od tega, kako se bo odrezal Miro Cerar kot predsednik vlade. Za presojo o tem je po slabih treh mesecih njegove vladavine še prezgodaj.

Zakaj so že odpisali Janšo? Motili so se tisti, ki so Janšo po julijskem porazu in zgodovinskem polomu desne sredine že politično odpisali, še posebej zato, ker za zdaj znotraj SDS nima alternative. Pomemben politični akter bo ostal toliko časa, dokler ne dobi resnega tekmeca v stranki. Druga možnost za Janšev zaton je še večji polom na naslednjih volitvah oziroma konec njegove volilne oziroma javnomnenjske prevlade na desni sredini.

"Polnokrvna" vrnitev Janše v parlament verjetno pomeni, da bomo videli opozicijsko zgodbo, ki smo jo gledali že v prejšnjih mandatih: dvigovanje politične temperature, interpelacije ministrov, medijska ofenziva.

Kdo bo pogrešal Janševe izredne parlamentarne seje? Le enega priljubljenega parlamentarnega instrumenta Janša ne bo več mogel uporabljati: izrednih parlamentarnih sej. SDS ima namreč prvič po volitvah leta 1996 manj kot 23 poslancev. Najmanj toliko bi jih namreč stranka potrebovala, da bi lahko samostojno zahtevala sklic izredne parlamentarne seje.

Janez Janša se lahko na vrh vrne le s političnimi zavezniki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin