Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2023,
18.12

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

135

Natisni članek

interpelacija SDS Robert Golob Vlada Republike Slovenije vlada

Petek, 3. 3. 2023, 18.12

1 leto, 1 mesec

Bešič Loredan: Janša je šel prek meja zdravega razuma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

135

To, kar počne SDS, je popolnoma destruktivno in nepotrebno, predsednik največje opozicijske stranke pa je s tem šel prek meja zdravega razuma, je v odzivu na interpelacijo proti vladi Roberta Goloba, ki jo je danes vložila poslanska skupina SDS, dejal podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "V SDS nimajo toliko moči, da nas utrudijo, vse, kar bodo počeli, bomo prebrali," je še napovedal Bešič Loredan in zatrdil, da je vlada enotna in da bo izpolnila svoje zaveze.

Danijel Bešič Loredan je vložitev interpelacije proti vladi označil tudi za povsem ideološko dejanje. 

Vsebina interpelacije je domišljijski spis, pa je današnjo potezo poslanske skupine SDS komentiral podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec. "Ker v koalicijske vrste SDS ne more vnašati razdora, ga bodo pa v slovensko družbo," je dejal Mesec. 

Dodal je: "Ta vlada je tukaj, da izpelje reforme, ki so bistvene, da Slovenija postane uspešna in solidarna družba, uprta v prihodnost, in za tem trdno stojimo vse tri koalicijske stranke. Pri tem nas razni manevri ne bodo zmotili."

Vodja poslanske skupine Socialni demokrati Jani Prednik je ponovil stališče Bešiča Loredana, da je vlada enotna, in dejal, da so poslanci SDS v tem mandatu dosegli kar nekaj negativnih rekordov, saj so z vložitvijo 35 novih zakonov takoj zavrli delo vlade. Dodal je, da interpelacijo vidi kot možnost, da koalicija in vsa vlada širši javnosti pokažeta dosedanje dosežke, in izrazil prepričanje, da se bo največja opozicijska stranka z interpelacijo opekla podobno kot z nedavnim referendumom. 

SDS v napovedani interpelaciji govori o združevanju muzejev in ga omenja kot povod za interpelacijo, toda šlo je za strokovno odločitev, pa je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Ta projekt je postal ideološka platforma, na kateri SDS gradi svoje nasprotovanje delu te vlade," je dodala. Opozorila je tudi na domnevne grožnje s tako imenovanim "akcijskim načrtom" in hujskanje, uperjeno proti stranki Levica. "Gre za navadno diskreditacijo," je že dejala. 

Poslanci SDS, ki so v parlamentarni postopek danes vložili interpelacijo o delu vlade Roberta Goloba, vladi med drugim očitajo ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo, pa tudi ravnanje v nasprotju z ustavo in koalicijsko pogodbo.

Janša: Interpelacija je poskus klica k razumu

Predsednik SDS Janez Janša je po vložitvi interpelacije zoper vso vlado Roberta Goloba dejal, da gre za poskus klica k razumu. Interpelacija pomeni razpravo v DZ "o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije", z njo pa želijo vladi "razložiti nekatere stvari", je dejal. Pričakuje, da bo vlada nekatere sporne poteze preklicala.

Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je več, je dejal Janša. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način "preveč dobronamerno", da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil. | Foto: STA/Katja Kodba Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je več, je dejal Janša. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način "preveč dobronamerno", da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil. Foto: STA/Katja Kodba

"Gre za ukinitev urada za demografijo, za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in za vrsto drugih spornih potez, ki gredo v isto smer," je naštel Janša. Z interpelacijo se po njegovih besedah odzivajo tudi na poziv Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je interpelacijo vlade zapisalo v svojem akcijskem načrtu. Zadnjega je SDS obravnavala na torkovi seji poslanske skupine.

"Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je namreč napad na vrednotni sistem, na katerem temelji Republika Slovenija in okrog katerega je bila spisana slovenska ustava", je dejal. Ukinitev urada za demografijo pa je po njegovem mnenju napad na bistvo našega obstoja. "Če ne bo Slovencev, potem tudi ne bo Slovenije," je opozoril.

V SDS ne verjamejo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo iz neke ideologije ali iz negativnih vzgibov oziroma ker bi želeli škoditi Sloveniji. "Verjamemo, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in na napačnih ocenah," je dejal Janša. Tako pričakujejo, da bo po razpravi v DZ, kjer bodo "marsikaj razčistili", vlada morda nekatere sporne poteze preklicala oziroma umaknila.

Robert Golob, Janez Janša
Novice Uradno: SDS vložila interpelacijo proti vladi Roberta Goloba

 

 

Ne spreglejte