Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
4. 5. 2017,
9.18

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

zdravstvena inšpekcija čistoča

Četrtek, 4. 5. 2017, 9.18

7 let

Kaj je v poročilu zapisal zdravstveni inšpektorat

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
piercing | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je pripravil poročilo o svojem delu v letu 2016. Zbrali smo nekaj zanimivejših delov poročila, ki ga bo danes obravnavala vlada Mira Cerarja.


"Največji odstotek neskladnosti pri izvajanju preventivnih ukrepov za preprečevanje razmnoževanja legionel v internem vodovodnem omrežju je bil ugotovljen pri nadzoru:

- v javnih objektih (neskladnosti so bile ugotovljene pri 50 % pregledov v javnih objektih (športnih dvoranah),
- v objektih za izvajanje higienske nege (28 %), Ž
- v nastanitvenih objektih (27 %),
-  na kopališčih (15 %), 
-  v domovih za ostarele (14 %)
- in na področju otroškega varstva, vzgoje in izobraževanja (15 %)." 


"Zaradi slabih higienskih razmer pri izvajanju kozmetične dejavnosti je prišlo do okužb uhljev več oseb, in sicer ob vstavitvi piercinga. Iz brisov kužnine je bil izoliran Pseudomonas aeruginosa." 


"V zvezi s čakalnimi seznami Zdravstveni inšpektorat kot prekrškovni organ na tem področju že nekaj let ugotavlja, da je vodenje čakalnih seznamov nezadosten ukrep za skrajševanje čakalnih dob in da je za učinkovito skrajševanje čakalnih dob potrebno izvesti še druge, sistemske spremembe in ukrepe v smeri analize vzrokov za dolžino čakalnih dob za posamezne zdravstvene storitve. Dolžina čakalne dobe namreč ni odvisna samo od vodenja evidenc vpisanih pacientov, ampak predvsem od iskanja vzrokov za čakalno dobo in posledično sprejema ustreznih ukrepov za njihovo odpravo."


"V letu 2016 so zdravstveni inšpektorji na področju zdravilstva opravili skupaj 185 inšpekcijskih pregledov. Na podlagi ugotovitev nadzora so bili izrečeni 103 ukrepi, od tega 93 upravnih ukrepov (štiri odločbe o odpravi nepravilnosti in 89 upravnih opozoril po Zakonu o splošnem upravnem postopku) in deset prekrškovnih sankcij/ukrepov (ena odločba z izrekom opomina in devet opozoril za storjen prekršek)."


"Pri pregledu higienskega stanja in vzdrževanja na kopališčih je bilo največ primerov neskladnosti ugotovljenih pri vzdrževanju bazenske ploščadi in garderobnih prostorov. Prav tako pa ugotavljamo tudi pomankljivosti pri bazenčkih za noge oziroma bočnih prhah pri prehodu na bazensko ploščad."


"V okviru letnega programa vzorčenja, ki je v konvencionalnih bazenih potekal v dveh sklopih (kopališča na prostem in dvoranska kopališča), so inšpektorji v sedmih območnih enotah skupaj odvzeli 211 vzorcev kopalne vode. Rezultati analiz na različne parametre (fizikalne, kemijske, mikrobiološke, pri 29 vzorcih pa tudi na prisotnost bakterije Legionella pneumophila) so pokazali, da sta bili dve tretjini oziroma 143 analiziranih vzorcev skladni z zahtevami Pravilnika o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih. Neskladnih je bilo skupaj 68 vzorcev."


"Od 82 odvzetih vzorcev je bilo deset vzorcev neskladnih, od tega je bilo šest vzorcev ocenjenih kot neskladnih in hkrati tudi zdravstveno neustreznih, preostali štirje neskladnih vzorci pa niso neposredno ogrožali zdravja ljudi, saj so bili preseženi le indikatorski parametri."


"Nekateri proizvajalci se s tem, ko označijo, da izdelek ni igrača, želijo izogniti strožjim zakonodajnim zahtevam in stroškom zagotavljanja varnosti."


"Inšpektorji še vedno opažajo, da mladi alkohola v gostinstvu ne kupujejo pogosto, alkohol največkrat kupijo v trgovinah, ga vzamejo doma in prinesejo s seboj na mesto druženja. Pogosto se zbirajo v domačem okolju pri prijateljih ali v počitniških objektih, kot so vikendi, brunarice ipd."

Ne spreglejte