Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2024,
15.35

Osveženo pred

5 dni, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,15

Natisni članek

Natisni članek

higiena čistoča nega las lasje

Sobota, 21. 9. 2024, 15.35

5 dni, 10 ur

Znaki, da si las ne umivate dovolj pogosto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,15
lasje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pravilna nega las je ključnega pomena za njihovo zdravje in videz. Marsikdaj se ne zavedamo, da lasje resnično odražajo našo skrb zase, zato poskrbite, da bodo vedno urejeni. Čeprav je prekomerno umivanje las lahko škodljivo, saj izsuši lasišče in lase, lahko preredko umivanje prav tako povzroči številne težave. Razkrivamo znake, ki nakazujejo, da si las ne umivate dovolj pogosto.

Prekomerno mastenje las

Eden najpogostejših in najočitnejših znakov, da si las ne umivate dovolj pogosto, je pretirano mastno lasišče. Lojnice na lasišču naravno proizvajajo maščobo, imenovano sebum, ki ščiti lase in lasišče pred izsušitvijo. Če te maščobe ni mogoče ustrezno odstraniti z rednim umivanjem, se lasišče začne mašiti, kar vodi do mastnih in težkih las brez volumna. Mastni lasje so lahko videti neurejeni in težki, kar hitro postane opazno.

Neprijeten vonj las

Če ugotovite, da imajo vaši lasje neprijeten vonj, je to znak, da se na lasišču kopiči umazanija, ki jo morate odstraniti. Slab vonj las se lahko pojavi tudi ob prisotnosti bakterij, ki se hitro razmnožijo po celotnem lasišču.

Bodite pazljivi, da se na vašem lasišču ne pojavijo bakterije, saj se lahko razmnožijo hitreje, kot bi si mislili. | Foto: Shutterstock Bodite pazljivi, da se na vašem lasišču ne pojavijo bakterije, saj se lahko razmnožijo hitreje, kot bi si mislili. Foto: Shutterstock

Srbeče lasišče

Srbeče lasišče je pogosto posledica prekomernega nabiranja umazanije, olj in znoja, kar razdraži kožo. V hujših primerih lahko to vodi do razvoja prhljaja ali celo okužb. Če vas lasišče pogosto srbi, je to lahko znak, da si ga morate pogosteje umivati.

Prhljaj in luščenje lasišča

Prhljaj je lahko posledica različnih dejavnikov, med njimi tudi nerednega umivanja las. Ko lasišče ni ustrezno očiščeno, se lahko začne prekomerno luščiti, kar vodi do kopičenja odmrlih kožnih celic. Te celice se nato združijo v vidne kosmiče, ki padajo z lasišča in so opazni že od daleč.

Prhljaj marsikomu povzroča težave, zato naj bo vaša nega las redna in učinkovita.
 | Foto: Shutterstock Prhljaj marsikomu povzroča težave, zato naj bo vaša nega las redna in učinkovita. Foto: Shutterstock

Pojav mozoljev ali izpuščajev na lasišču

Neredno umivanje las lahko povzroči zamašitev por na lasišču, zaradi česar se pojavijo mozolji in izpuščaji. Če opazite, da imate na lasišču vedno več mozoljev, je to lahko posledica povečane količine sebuma in nečistoč, ki se kopičijo na lasišču in preprečujejo, da bi koža pravilno dihala.

Kako pogosto si je torej treba umivati lase?

Pogostost umivanja las je odvisna od več dejavnikov, kot so tip las, življenjski slog in okolje, v katerem živite. Ljudje z mastnimi lasmi si bodo morali na primer lase umivati pogosteje, morda vsak dan ali vsak drugi dan, medtem ko si lahko tisti s suhimi lasmi umivajo lase enkrat na teden ali redkeje. Pomembno je najti ravnotežje, da lasje ostanejo čisti, a pri tem paziti, da niso preveč izsušeni.

Lepi in zdravi lasje so najlepši dodatek vsakemu modnemu stajlingu. | Foto: Shutterstock Lepi in zdravi lasje so najlepši dodatek vsakemu modnemu stajlingu. Foto: Shutterstock

Preberite še:

pistacije
Trendi Živilo, ki se ne uporablja le v kulinariki, temveč tudi v lepoti
Obrvi
Trendi Trik, kako do lepših obrvi kar doma
ličila
Trendi Trendi ličenja, ki so to jesen najbolj priljubljeni
Ne spreglejte