SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je v bran spornim izplačilom povedalo vodstvo Ekonomske fakultete? (video)

0

termometer

Ekonomska fakulteta bo zaradi dodatka za stalno pripravljenost, ki ga morajo zaposleni vrniti, sprožila upravni spor. Dekanja Metka Tekavčič je zatrdila, da bo denar kljub temu vrnila.

Dekanja Ekonomske fakultete (EF) Metka Tekavčič je do zdaj prejela več kot sto novinarskih vprašanj, na katera je skušala odgovoriti na novinarski konferenci. Dogodka ne vidi kot afero, temveč kot izredno anomalijo v sistemu.

Dodatek za stalno pripravljenost na ljubljanski Ekonomski fakulteti je bil prvič uveden leta 2008. Fakulteta je imela izdelano pravno mnenje o upravičenosti izplačevanja dodatkov.

Tekavčičeva priznava, gre za neposrečen oziroma neprimeren instrument, ki pa je bil v pomanjkanju finančnih sredstev edini mogoč način za plačevanje zaposlenih.

Tekavčičeva, ki je do zdaj prejela 17.378 evrov bruto dodatkov, neto znesek je za polovico nižji, bo zanesljivo vrnila denar. To bi moral po njenem mnenju narediti tudi Dušan Mramor, preostali zaposleni pa ne. Napoveduje tudi sprožitev upravnega spora.

Denar bo vrnil tudi Dušan Mramor. "Ne glede na to, kakšna bo končna odločitev pristojnih organov in sodišča, bi želel Dušan Mramor dokončno vrniti dodatek za stalno pripravljenost, kot to nalaga odločba inšpekcije, o čemer je Ekonomsko fakulteto obvestil včeraj. S tem želi razbremeniti razpravo o tem dodatku," so po novinarski konferenci sporočili z ministrstva za finance.

Mramor bo fakulteti predlagal, da 3.754 evrov vrne obročno v šestih mesecih.

Bogomir Kovač: Danes dodatek prejema 46 zaposlenih

Profesor in predsednik upravnega odbora EF Bogomir Kovač pravi, da ima "zgodba že dolgo brado" in da je "nekakšna inovacija v plačnem sistemu".

V sistem nagrajevanja je bilo leta 2008 na fakulteti vključenih 14 zaposlenih, a ne gre za pedagoške delavce, temveč vodstveni in administrativni kader fakultete.

Leta 2009 je po njegovih besedah dodatek prejemalo 17 delavcev, leta 2011 26 delavcev, največ pa ob menjavi vodstva fakultete leta 2013, ko je dodatke prejemalo 59 ljudi. Danes dodatke prejema 46 oseb.

EF je do zdaj za izplačilo dodatkov namenila 851.046 evrov bruto.

Kovač je dejal, da s 1. januarjem letos prekinjajo izplačevanje dodatkov, dokler sistema nagrajevanja delavcev ne uredijo drugače.

Kovač je opozoril tudi na moralno odgovornost fakultete. "Če je prišlo do takšnih anomalij, potem izrekam javno opravičilo. Ekonomska fakulteta je leta 2008, torej pred drugimi fakultetami, prva začela tovrstno uporabo pravnega instrumenta. Opravičujem se tudi zaposlenim, ki za izbiro teh pravnih instrumentov niso nič krivi. Odgovornost je na vodstvenih delavcih, ki so instrumente sprejeli," je dejal.

Sporne dodatke je izplačevalo devet od 11 fakultet

Inšpektorat za javni sektor je ugotovil, da je devet od 11 ljubljanskih fakultet, na katerih je potekal inšpekcijski nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost. Med uslužbenci, ki so prejemali dodatek, so bili dekani, prodekani, tajniki ter strokovno-tehnični delavci na področju informatike, računovodstva in vzdrževanja. Nezakonite dodatke preverja tudi policija.

Na ta način so fakultete med letoma 2012 in 2014 izplačale za 770 tisoč evrov bruto dodatka. Fakultete se morajo zdaj z zaposlenimi dogovoriti o načinu vračila dodatka. Zaposleni bodo morali vrniti le dodatke za zadnjih deset mesecev, ko so jih prejemali, saj tako določa zakon. Po podatkih ministrstva za javno upravo bodo morali vrniti okoli 190 tisoč evrov.

Največ dodatkov so izplačali prav na Ekonomski fakulteti, ki jo je takrat vodil zdajšnji finančni minister Dušan Mramor. Ta je dejal, da ne namerava odstopiti s položaja ministra, saj je prepričan, da je imel za odobritev dodatka pravno-formalno pokritje. Poleg tega meni, da njegova odločitev ni imela javnofinančnih posledic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin