Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2016,
13.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

5

Natisni članek

Luka Koper Državni zbor poslanci

Sreda, 6. 7. 2016, 13.10

6 let, 7 mesecev

Komisija DZ želi odgovore o načrtih z Luko Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

5

Komisija DZ za nadzor javnih financ o Luki Koper | Foto STA

Foto: STA

Komisija DZ za nadzor javnih financ je danes razpravljala o odgovornosti za razmere v Luki Koper, ki so privedle do blokade pristanišča in posledično gospodarske škode za podjetje in širše gospodarstvo. Vlado je med drugim pozvala, naj jasno pove, kakšni so načrti z Luko Koper.

Komisija je namreč vlado pozvala, naj se jasno in nedvoumno opredeli do nadaljnjega statusa ter srednje- in dolgoročnega razvoja Luke Koper.

Poleg tega od Slovenskega državnega holdinga (SDH) zahteva, da ugotovi neposredno odgovornost za zaustavitev del v Luki.

Razprava je minila v iskanju odgovornih za razmere v podjetju, ki so privedle do ustavitve delovanja podjetja pretekli petek, ko so delavci pred skupščino, na kateri naj bi SDH zamenjal tri nadzornike, blokirali pristanišče. Kakšna bo škoda, še ni znano, je pa poleg potencialne neposredne škode zaradi zamud in morebitnih odškodninskih zahtevkov nastala tudi posredna škoda pri ugledu podjetja in celotnega gospodarstva, so ugotavljali.

Gospodarski minister edini vladni predstavnik na seji

SDH in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta poudarila, da je za škodo odgovorna uprava Luke, ki mora podjetje odgovorno voditi in zagotavljati njegovo delovanje. Članica uprave Irena Vincek pa je prst usmerila v predstavnike države oz. ministrstva za infrastrukturo, ki da z neaktivnostjo zavirajo razvoj Luke.

Največjo škodo dela ta negotovost, je poudaril predsednik sveta delavcev v Luki Mirko Slosar in dodal, da Luke o načrtih nihče ni obvestil, kaj šele vprašal za mnenje, tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Nebojša Topić je izpostavil pomanjkanje komunikacije odgovornih. "Ne poslušate nas," je dejal Počivalšku, ki je bil edini vladni predstavnik na seji.

Na seji je bil iz vladne ekipe le gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto: STA , Na seji je bil iz vladne ekipe le gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: STA ,

Različna mnenja o tem, kdo je odgovoren, so bila tudi med člani komisije

 Za Miho Kordiša (ZL) je nedvomno kriva vlada, tudi Anže Logar (SDS) je prst usmeril v vlado in SDH, Alenka Bratušek (NP) je zadevo postavila v niz "neumnosti" SDH, ki da bi lahko blokado preprečil, če bi predlog za skupščino umaknil prej. Jernej Vrtovec (NSi) je izpostavil, da je Luka v svet poslala sporočilo, da lastnik ne more upravljati s podjetjem, odgovorni pa so po njegovem mnenju v SDH, upravi in nadzornem svetu Luke ter tudi minister Peter Gašperšič in državni sekretar Metod Dragonja.

Marko Ferluga (SMC) je pozval vse deležnike, naj se usedejo za isto mizo, daleč od medijev, in se dogovorijo, kako naj se pristanišče razvija v prihodnje. Tudi Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS) se je zavzela za več dialoga in je bila kritična do predsednika vlade, ki se je šele zdaj odločil za srečanje z delavci, ter do SDH, predvsem zaradi izjave predsednika uprave SDH pri odstopu Marka Jazbeca, da bi v nekaterih državah v primeru blokade takšne strateške infrastrukture takoj posredovali specialci ali celo vojska.

Po mnenju nekdanjega prvega moža SDH Marka Jazbeca je krivec za težave v Luki Koper predsednica nadzornega sveta. | Foto: STA , Po mnenju nekdanjega prvega moža SDH Marka Jazbeca je krivec za težave v Luki Koper predsednica nadzornega sveta. Foto: STA ,

Marko Jazbec s prstom kaže na upravo in predsednico nadzornega sveta

Predsednik uprave SDH v odstopu Marko Jazbec, ki je govoril v lastnem imenu, ne kot predsednik uprave SDH (mandat mu po odstopu preneha 14. julija), je dejal, da je korporativno upravljanje v Luki Koper pod to upravo in predsednico nadzornega sveta "pri -273 stopinjah, na absolutni ničli temperaturne lestvice".

"Luke Koper ne vodi uprava kot organ vodenja, še manj jo nadzira predsednica nadzornega sveta z zgolj navideznim kompleksom Ivane Orleanske, njeni cilji pa so izključno osebnofinančni in izrazito politični – torej rušenje g. Cerarja in njegove vlade," je dejal Jazbec.

"Luko Koper obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezavi z nekaterimi sindikalnimi voditelji skozi fasado domnevno pristnega delavsko-ljudskega upora proti nam, t. i. plenilcem iz Ljubljane," je dodal.
Ne spreglejte