Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2021,
14.48

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Natisni članek

vlada Urad za demografijo

Četrtek, 14. 1. 2021, 14.48

3 leta, 3 mesece

Ustanovitev urada za demografijo preložena za tri mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

starostniki | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vlada je na današnji seji s spremembo odloka o ustanovitvi in nalogah Urada vlade za demografijo podaljšala datum začetka uporabe odloka za tri mesece, in sicer na 15. april, so sporočili iz vlade. Vlada je oktobra lani namreč z odlokom ustanovila urad za demografijo, ki bi moral začeti delovati 15. januarja.

Med drugim še ni jasno, kdo bo vodil urad, ki naj bi imel sedež v Mariboru. Sprva je bilo predvideno, da ga bo vodil minister brez listnice iz kvote DeSUS. Pozneje so odlok spremenili tako, da je v njem zapisano, da bo urad vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi, spomni STA.

Nato je decembra DeSUS zapustila koalicijo in postavlja se vprašanje, kdo oz. kateri stranki bi pripadla izbira vodje urada. Dodatno negotovost vnaša predlog o konstruktivni nezaupnici, ki naj bi ga v petek vložilo več opozicijskih strank. Ob tajnem glasovanju namreč ni jasno, ali lahko pride do menjave vlade, oziroma, kakšen bo odnos DeSUS do aktualne vlade, če nezaupnica ne uspe. Po nekaterih špekulacijah bi lahko poslanci DeSUS v tem primeru vlado Janeza Janše še naprej podpirali, s čimer bi lahko DeSUS dobila tudi vodenje urada.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer možnost takšnega sodelovanja zanikal, češ da so pač opozicija. Ravno Erjavec pa je tudi kandidat za mandatarja nove vlade.

Podaljšali epidemijo

Vlada se sicer od tega tedna sestaja dvakrat tedensko in ločeno obravnava epidemijo in z njo povezane ukrepe, na drugi seji pa se ukvarja z rednimi zadevami. Tako je v sredo sklenila, da s 17. januarjem podaljšuje razglasitev epidemije za 60 dni. Epidemija je bila v drugem valu razglašena 19. oktobra, odtlej pa njeno razglasitev podaljšujejo.

Ob tem je vlada podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, je pa odprla čistilnice. Pri prehodu meje so med izjeme, ki omogočajo prehod brez karantene, dodatno uvrstili dvolastnike zemljišč. Šole ostajajo zaprte. Določene spremembe so pri veljavnosti negativnega hitrega testa, če želi posameznik v Slovenijo vstopiti brez odreditve karantene. Po novem hitri test ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še piše STA.

Epidemija koronavirus
Novice Vlada epidemijo podaljšala za 60 dni
Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus.
Novice Raziskava o epidemiji: kaj smo jeseni delali drugače kot spomladi?
Ne spreglejte