Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2021,
21.08

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

45

Natisni članek

epidemija vlada ukrepi

Sreda, 13. 1. 2021, 21.08

3 leta, 3 mesece

Vlada epidemijo podaljšala za 60 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

45

Epidemija koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vlada s 17. januarjem podaljšuje razglasitev epidemije za 60 dni. Ob tem je podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, se pa odpirajo čistilnice. Šole ostajajo zaprte. Med izjeme za prehod meje je dodala dvolastnike zemljišč ter sklenila, da se karantena na domu lahko prekine tudi s hitrim testom.

Vlada je podaljšanje epidemije covid-19, ki je bila v jesenskem valu razglašena 19. oktobra, utemeljila z dejstvom, da se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije.

"Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z novim koronavirusom zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. Glede na navedeno je vlada na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih epidemijo nalezljive bolezni covid-19 razglasila na območju celotne države," so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Odpirajo se čistilnice

Vlada je zaradi omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije izdala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom v Sloveniji z nekaterimi izjemami, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Z zadevnim odlokom se ohranjajo enake izjeme, kot so vsebovane v veljavnemu odloku, dodatno pa se kot izjema dodajo čistilnice. 

Nova izjema za prehod meje za dvolastnike zemljišč

Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa se dovoli za novo izjemo, in sicer dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrne takoj po opravljenem delu.

Po novem je skrajšana veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ga oseba predloži ob vstopu. Ta ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja. Pri testih PCR ni sprememb. Še vedno velja, da ne smejo biti starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Prekinitev karantene na domu tudi s hitrim antigenskim testom

Če oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje na koronavirus po metodi PCR ali HAG in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Ni pa več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi (prej je veljalo, da peti dan po napotitvi v karanteno).

Na seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja je dodana Irska. Na seznamu tretjih držav ni sprememb.

Poleg tega je vlada sprejela sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence. Ukrep izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka je podaljšan do konca marca.

Nekateri ukrepi najmanj do pomladi

Predsednik vlade Janez Janša je v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronskimi ukrepi - blažjimi ali strožjimi - živeti najmanj do pomladi.

Odpiranje šol bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Večje odpiranje šol pa bo v prihodnjih mesecih odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je dejal.

Preberite še:

Tim Mastnak 2020
Sportal Od kod toliko okužb v taboru slovenskih deskarjev?
Infekcijska klinika
Novice V ponedeljek potrdili 1.860 novih okužb #video
Spletni pogovor
Novice Strokovnjaki rešitev za ustavitev epidemije vidijo v široko dostopnem cepivu #video
Janez Janša in Milan Krek
Novice Janša in Krek predstavila strategijo cepljenja #video
Ne spreglejte