Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
7. 7. 2020,
8.08

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

Natisni članek

Slovenija Jelko Kacin Koronavirus COVID-19

Torek, 7. 7. 2020, 8.08

3 leta, 9 mesecev

Koronavirus v Sloveniji, 7. julij

Novi podatki: v ponedeljek potrdili 23 novih okužb #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

V ponedeljek so ob 1.325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom. Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je opozoril, da Slovenija počasi drsi na tako imenovani rumeni seznam držav. Vladni govorec Jelko Kacin je dodal, da se epidemiološko stanje v Sloveniji slabša, in med drugim omenil možnost, da bi vlada omejila združevanja na deset ljudi.

Pet okužb z novim koronavirusom so v ponedeljek potrdili v Cerknici, štiri pa v Mariboru. Po dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Postojni in Ilirski Bistrici, po eno pa v občinah Dravograd, Mengeš, Medvode, Ribnica, Trbovlje, Podvelka, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko, piše STA.

Kacin je uvodoma dejal, da se je včeraj sestala vlada v razširjeni sestavi in pregledala dopolnjen državni načrt ukrepanja za primer epidemije. Govorili so tudi o nadzoru nad izvajanjem karantenskih odločb.

"Drugačne prioritete zdravstvenega inšpektorata bodo omogočile, da bo odslej opravljal tudi do 500 nadzorov izvajanja karantenskih odločb na dan," je dejal Kacin.

Kacin: Do jeseni znatno povečanje števila testiranj

Vlada načrtuje tudi povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, s čimer bo država jeseni lahko obravnavala veliko več kot trenutnih največ 1.500 testov v enem dnevu. Pozneje je direktor Golnika Aleš Rozman dodal, da je želja za jesen povečati zmogljivosti testiranj za tisoč.

Kacin je poudaril, da so epidemiološke razmere v Sloveniji slabše. "Slovenija postopoma prehaja v fazo držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100 tisoč prebivalcev okoli deset," je dejal Kacin. Če se bo število okužb še naprej povečevalo, je Kacin dodal, da bo treba zbiranje omejiti na deset ljudi.

Fafangel: Slovenija je porumenela

Mario Fafangel, predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ, je opozoril, da je trend novih primerov v porastu. "Krivulja je manj strma kot marca. Če bomo z ustreznimi ukrepi številke obdržali na tej ravni, bomo uspešni. Težava je, da so rezultati ukrepov, ki jih sprejmemo danes, vidni šele čez 14 dni," je dejal. Po Fafangelovih besedah je nevarno predvsem povečanje tveganih stikov.

Dodal je, da ima Hrvaška 14-dnevno komutativno incidenco skoraj dvakrat večjo kot Slovenija.

"Slovenija je porumenela. Slovenija je dosegla raven okužb, po kateri bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav. Zdaj moramo narediti vse, da rast okužb ustavimo," je še dejal Fafangel. Povprečje okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh se je namreč približalo številki deset (9,85). Pri tej številki je Slovenija postavila mejo, ko države še ocenjuje kot varne.

Med trenutno obolelimi v Sloveniji je največ primerov med mladimi, pri katerih običajno bolezen poteka v blažji obliki. "Ko pa bo virus znova zašel med ranljive skupine, se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti," je opozoril direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

Ponedeljkove številke: 23 novih okužb

Testiranje covid-19 | Foto: STA , Foto: STA , Že pred uradnimi podatki je vladni govorec Jelko Kacin zjutraj razkril, da so do poznega ponedeljkovega večera potrdili vsaj 19 novih okužb z novim koronavirusom. Uradna številka za ponedeljek je na koncu zrasla do 23.

Največ novih okužb so potrdili v občini Cerknica, in sicer pet, v Mariboru pa štiri.

Vlada je včeraj zvečer vse domove za starejše občane in druge socialnovarstvene ustanove razglasila za ogrožena območja.

Novo žarišče se je v zadnjih dneh začelo v domu starejših v Vipavi, kjer so za zdaj skupno potrdili 18 okužb, 11 pri oskrbovancih in sedem pri zaposlenih. Včeraj so opravili tudi številna testiranja, po besedah direktorja Martina Kopatina so testirali vse stanovalce in zaposlene.

 

Včerajšnje dogajanje:

Covid-19
Novice Sveži podatki: potrdili 16 novih okužb #video
Novice Vlada bo domove za starejše in zapore razglasila za ogrožena območja #video
Ne spreglejte