Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2021,
11.03

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

94

Natisni članek

testiranje covid-19 okužba Jelko Kacin Koronavirus

Sreda, 5. 5. 2021, 11.03

2 leti, 11 mesecev

Kacin: Ne odlašajte s cepljenjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

94

"Cepljenje je najpomembnejši korak na naši skupni poti k večji normalnosti," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 poudaril državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu. 

"Danes živeče generacije epidemije in pandemije česa takega še niso doživele," je uvodoma dejal Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu. Cepljenje zato po njegovem mnenju ostaja prva prioriteta za vse. 

V Slovenijo prihajajo večje količine cepiva

V prihodnjih mesecih bodo v Slovenijo prihajale večje količine cepiva, vsak teden v tem mesecu več kot 50 tisoč odmerkov Pfeizerjevega cepiva, je še napovedal Kacin.  

V maju najmanj 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiva

Poleg cepiva Pfeizer Slovenija računa tudi na dobavo novega cepiva Johnsona & Johnsona, pri katerem bo za zaščito dovolj že en odmerek. Prvi so ga že prejeli nekateri olimpijci in izkušnje so dobre, je povedal Kacin. Cepivo dobavljamo vsak teden, količine odmerkov in pogostost dobav se povečujejo.

Dobave cepiva Astra Zenece v tem tednu ne bo, je še pojasnil Kacin, zato z razpoložljivimi količinami skrbno gospodarijo, če bi se pojavile še večje motnje v dobavi, tako da bodo imeli dovolj zalog za drugi odmerek. Ne glede na vse zaplete so izkušnje s tem cepivom dobre, je poudaril Kacin, prinaša pa tudi najdaljšo zaščito med vsemi cepivi. Drugi odmerek oseba prejme po 12 tednih oz. treh mesecih, s čimer dosežemo najdaljšo, devetmesečno zaščito.

Močno so se povečale tudi dobave cepiva Moderne, ki ta mesec prvič dobavlja cepiva vsak teden v enakih količinah, zato bodo v tem mesecu lažje načrtovali in razporejali to cepivo po več cepilnih centrih.

Za maj je v Sloveniji zagotovljenih najmanj 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiva, novih vrst pa v kratkem še ni pričakovati. 

pfizer biontech cepivo
Novice V Slovenijo prihaja pol milijona odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu, sprememba pri AstraZeneci #video
AstraZeneca
Novice AstraZeneca v treh mesecih prodala za 227 milijonov evrov cepiva
cepivo Moderna
Novice WHO izdala izredno dovoljenje za cepivo Moderne

V torek manj okužb 

V torek smo v Sloveniji ob 4.750 PCR-testih potrdili 929 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 19,6 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 22,2 odstotka.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Toliko novih okužb smo potrdili v torek #video

Sedemdnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev je v državi spet precej višje kot zadnje dni in znaša 750, meja za prehod v rumeno fazo je postavljena pri 600.

Tudi drugi kriterij o zasedenosti bolniških postelj, ki je pri številki 500, ni dosežen. Danes se v slovenskih bolnišnicah zdravi 560 bolnikov z boleznijo covid-19.

 

Ne spreglejte