Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 4. 2021,
15.30

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

29

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 cepivo

Četrtek, 29. 4. 2021, 15.30

2 leti, 12 mesecev

V Slovenijo prihaja pol milijona odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu, sprememba pri AstraZeneci #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

29

pfizer biontech cepivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

V prihajajočem mesecu bo glede na zadnje potrjene količine v Slovenijo dobavljenih 455.660 odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Največja bo pošiljka cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, medtem ko predvidene dobavljene količine cepiva proizvajalca AstraZeneca za zdaj še niso potrjene, kar bi lahko zamaknilo drugi odmerek.

Maja bo v Slovenijo dobavljenih 336.960 odmerkov Pfizerjevega cepiva, od katerih jih bo 70.200 namenjenih za cepljenje z drugim odmerkom. Pričakovati je mogoče tudi 57.600 odmerkov cepiva Moderne in 61 tisoč odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson.

Glede na zadnje podatke NIJZ pa za maj še ni potrjeno, koliko odmerkov cepiva bo Sloveniji dobavil proizvajalec AstraZeneca. Zadnja znana dobava z 69.900 odmerki bo ta petek.

Tjaša Žohar Čretnik
Novice Rezultati raziskave: testi za samotestiranje učencev so primerni #video

Dobave cepiva AstraZenece v maju negotove, drugi odmerek bi lahko zamaknili

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA , Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da v prihodnjem mesecu v državo ne pride nobena pošiljka cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović pravi, da se drugi odmerek tega cepiva lahko zamakne za nekaj tednov.

Protokol cepljenja s cepivom AstraZenece predvideva, da drugi odmerek sledi devet do 12 tednov po prvem. V Sloveniji zato, da bi v čim krajšem času zagotovili vsaj delno zaščito čim več osebam, drugi odmerek sledi 12 tednov po prvem.

Na AstraZeneco se ne računa

Beovićeva je danes v izjavi medijem pojasnila, da je seznanjena z dejstvom, da so dobave AstraZenece zelo negotove in "da se na njih ne računa ta hip", ampak se načrti za cepljenje delajo le na podlagi predvidenih dobav drugih cepiv.

Ob tem je poudarila, da se lahko pri cepivu AstraZenece drugi odmerek zamakne za nekaj tednov po poteku 12 tednov. "Cepivo AstraZenece je podobno kot cepivo podjetja Johnson & Johnson, nudi že zelo dobro zaščito po enem odmerku. Zamikanje z 12 na 14 ali 16 tednov ne prinese pomembne spremembe," je dejala.

Lahko bi ga nadomeščali s cepivom Johnson & Johnson

Tako razmisleki ne gredo v smer, da bi za drugi odmerek - če bi prišlo do hujših težav pri dobavi AstraZenece - uporabili kar cepivo Johnson & Johnson, ki je prav tako vektorsko cepivo. Pri slednjem je namreč potreben za zaščito le en odmerek in ga nima smisla kombinirati, je povedala Beovićeva.

cepivo Johnson & Johnson | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri cepljenju bosta pomagali vojska in civilna zaščita

Minister za zdravje Janez Poklukar je v sredo napovedal, da bodo cepilni centri ob povečanih dobavah cepiva v prvem tednu maja stopnjevali cepljenje prebivalstva. Pri tem jim bodo pomagali tako predstavniki Slovenske vojske in Civilne zaščite. Prebivalce je pozval, naj se na cepljenje prijavijo in se na vabilo, ko ga prejmejo, tudi odzovejo.

Testiranje na covid-19
Novice Toliko novih okužb s koronavirusom smo potrdili v sredo #video

En odmerek dobilo več kot 400 tisoč ljudi

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu sicer cepljenih 413.033 oseb, z dvema pa 180.084 oseb oziroma 8,6 odstotka prebivalcev.

En odmerek cepiva Pfizerja je doslej prejelo 242.750 ljudi, dva odmerka pa 162.170. En odmerek cepiva Moderne, ki v državo prihaja v skromnejših pošiljkah, je doslej prejelo 43.379 prebivalcev, dva pa 17.503. Z enim odmerkom cepiva AstraZenece pa so doslej cepili 126.903 prebivalcev Slovenije, z dvema 411. Drugi odmerek tega cepiva namreč sledi 12 tednov po prvem.

Pahor pozval prebivalce k odločitvi za cepljenje

Predsednik republike Borut Pahor je ob zaključku obiskov regionalnih štabov civilne zaščite, ki aktivno pomagajo pri obvladovanju epidemije covida-19, ponekod tudi pri cepljenju proti covidu-19, izrazil veliko hvaležnost zaposlenim v civilni zaščiti. Ob tem je prebivalce pozval k odločitvi za cepljenje, da "dokončno opravimo z epidemijo".
Ne spreglejte