SiolNET. Novice Slovenija
6,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kacin: Poskušajmo čim bolj omejiti obiske trgovin

6,30

termometer

Jelko Kacin
Vladni govorec Jelko Kacin je ljudi pozval, naj čim bolj omejijo obiske trgovin in drugih mest, kjer se zadržuje veliko ljudi. Foto: STA

V torek so pri nas ob 3.391 testih potrdili 203 okužbe z novim koronavirusom, kar je najvišje število dnevnih okužb od začetka epidemije. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da epidemija trenutno ni razglašena, a da to ne spremeni tega, da smo še vedno v globalni pandemiji. "Poskušajmo čim bolj omejiti svoje socialno življenje, obiske trgovin in trgovskih centrov ter drugih mest, kjer se zadržuje veliko ljudi," je pozval Kacin.

V Sloveniji so v torek ob 3.391 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 203 ljudeh, kar je največ od začetka epidemije. V bolnišnicah se zdravi 86 ljudi, od tega 16 na intenzivni enoti. V Sloveniji so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 5.690 ljudeh.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice V torek 203 nove okužbe z novim koronavirusom

Kacin: Poskušajmo čim bolj omejiti obiske trgovin

Vladni govorec za bolezen covid-19 Jelko Kacin je poudaril, da današnji podatki žal odražajo bolj realno sliko o epidemioloških razmerah v državi kot podatki o novih okužbah prejšnjih dveh dni. "Trenutna incidenca je v zadnjih dveh tednih že presegla 80 na sto tisoč prebivalcev. Povečuje se tudi število tistih, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo," je pojasnil Kacin. "Epidemija zdaj ni razglašena, a to ne spremeni tega, da smo še vedno v pandemiji. Poskušajmo čim bolj omejiti svoje socialno življenje, obiske trgovin in trgovskih centrov ter drugih mest, kjer se zadržuje veliko ljudi," je pozval Kacin.

"Novo šolsko leto se je začelo pred enim mesecem, novo študijsko se začne v četrtek. Z upoštevanjem priporočil lahko še vedno vzpostavimo toplo in vključujoče učno okolje za vse. Še naprej je treba v delovnih organizacijah ravnati preventivno," je opozoril Kacin. Po njegovih besedah si je mobilno aplikacijo za sledenje okužbam #OstaniZdrav naložilo že 112 tisoč uporabnikov.

Levica Novice Okužba tudi v poslanski skupini Levice. Dva poslanca v karanteno?

Vlada določila novi izjemi pri prehodu meje brez karantene

Vlada je nekoliko spremenila odlok, ki med drugim ureja prehajanje slovenske meje, je Kacin pojasnil na današnji novinarski konferenci. Kot izjeme, ki jim pri prehodu meje ne bo odrejena karantena, je vlada uvrstila osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test na okužbo s koronavirusom.

Po novem se bodo enako kot države članice schengenskega območja obravnavale tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. "To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop brez karantene in negativnega testa," je pojasnil Kacin.

Kot ustrezni so bodo priznavali tudi tisti testi na okužbo s koronavirusom, ki so bili opravljeni v tretjih državah pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne. Omenjene spremembe bodo po Kacinovih besedah začele veljati po objavi v uradnem listu.

Tina Bregant Novice Maske med poukom ne bodo več potrebne #video

Še bolj dosledno je potrebno upoštevati preventivne ukrepe

"Testiramo več kot spomladi, posledično odkrijemo več okužb. Naši ukrepi so v veliki meri preventivne narave, zato je še toliko bolj pomembno, da ravnamo odgovorno, jih upoštevamo in spoštujemo priporočila zdravstvene stroke," je pozval.

Nošenje mask, ohranjanje ustrezne razdalje ter higiena rok in kašlja od nas zahtevajo minimalni napor, a po oceni Kacina pomembno prispeva k varovanju našega zdravja in zdravja drugih.

Ob tem je še naprej treba preventivno delovati tudi v delovnih organizacijah in upoštevati priporočila. "V Pivki smo začeli s terensko akcijo ozaveščanja o ključnih zaščitnih priporočilih, ki se bo nadaljevala še po drugih občinah," je napovedal.

Telefonsko aplikacijo uporablja več kot 112.000 uporabnikov

Telefonsko aplikacijo #Ostanizdrav za obveščanje stikov z okuženimi si je do sedaj naložilo več kot 112.000 uporabnikov. Po zagotovilih Kacina aplikacija deluje, opozorila, da so bili v stiku z okuženimi, prejema vse več oseb. V nekaterih delovnih organizacijah zaposlene, ki jim aplikacija javi, da so bili v stiku z okuženimi, za nekaj dni napotijo na delo od doma in tudi tako ravnajo preventivno, je opisal.


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin