Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2020,
10.16

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Natisni članek

Koronavirus

Sreda, 30. 9. 2020, 10.16

3 leta, 7 mesecev

V torek 203 nove okužbe z novim koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Sloveniji so v torek ob 3.391 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 203 ljudeh, kar je največ od začetka epidemije. V bolnišnici se zdravi 86 ljudi, od tega jih je 16 na intenzivni enoti. Včeraj je umrl en bolnik, iz bolnišnice so odpustili osem ljudi. 

V Sloveniji so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 5.690 ljudeh. Trenutno je v državi aktivno okuženih 1.736 ljudi. Rekordno število okužb smo v Sloveniji nazadnje zabeležili pretekli četrtek – 192.

Primerjava po tednih: število novih okužb narašča 

Primerjava po tednih kaže, da zadnjih šest tednov na posamezen dan vedno potrdimo več okužb v primerjavi s tednom prej. Tudi v ponedeljek, ko smo potrdili 99 primerov, je šlo za povišanje v primerjavi s ponedeljkom pred tednom dni.

Največ novih okužb v Ljubljani

Največ novih okužb so včeraj potrdili v Ljubljani (37), devet okužb so potrdili v Kranju, sedem v Kamniku, po šest pa v Mariboru, Celju, Zagorju ob Savi in Lukovici, kažejo podatki sledilnika covid-19. Podatke za preostale občine si lahko ogledate tukaj

Štirje zaposleni iz slovenjgraške bolnišnice so se okužili v domačem okolju

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je trenutno okužba z novim koronavirusom potrjena pri štirih zaposlenih, vsi so se okužili v domačem okolju, so za STA pojasnili v bolnišnici. Vsi štirje so imeli zadnje stike s sodelavci in bolniki pred tednom dni ali več. Vsa testiranja njihovih stikov v bolnišnici so bila doslej negativna, je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc. Osem zaposlenih je sicer v karanteni.

Tudi za oba bolnika, pri katerih se je naknadno izkazalo, da sta pozitivna na novi koronavirus, epidemiološka poizvedovanja kažejo, da sta se okužila v domačem okolju. V povezavi s tem so v bolnišnici prav tako izvedli preventivno testiranje zaposlenih na več oddelkih, vsi testi so negativni. V enem od teh primerov je bolnik svoje simptome prikril, navaja STA.

Slaba sobota

V ponedeljek so v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 99 ljudeh, v nedeljo pa pri 39 ljudeh. Zelo slab rezultat smo zabeležili v soboto, ko so ob 1.917 testih okužbo potrdili pri 159 ljudeh. Gre za enega najvišjih deležev pozitivnih rezultatov glede na vse opravljene teste, bil je kar 8,3-odstoten.

 

V prihodnje do 250 novih okužb na dan

Projekcije širjenja novega koronavirusa, ki jih dnevno pripravljajo na Institutu "Jožef Stefan", kažejo, da je reprodukcijsko število R v ponedeljek še nekoliko padlo, a je bil padec zelo majhen. Ocenjeno reprodukcijsko število je R = 1,3, kar pomeni, da vsak okuženi v povprečju na novo okuži še 1,3 posameznika. Če se to ne bo zmanjšalo, bo število pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 250 okoli trenutne povprečne vrednosti 145, ki bo naraščala. Posodobljene analize so objavljene na spletu.

Ne spreglejte