SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek 203 nove okužbe z novim koronavirusom

10

termometer

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Foto: Ana Kovač

V Sloveniji so v torek ob 3.391 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 203 ljudeh, kar je največ od začetka epidemije. V bolnišnici se zdravi 86 ljudi, od tega jih je 16 na intenzivni enoti. Včeraj je umrl en bolnik, iz bolnišnice so odpustili osem ljudi. 

V Sloveniji so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 5.690 ljudeh. Trenutno je v državi aktivno okuženih 1.736 ljudi. Rekordno število okužb smo v Sloveniji nazadnje zabeležili pretekli četrtek – 192.

Primerjava po tednih: število novih okužb narašča 

Primerjava po tednih kaže, da zadnjih šest tednov na posamezen dan vedno potrdimo več okužb v primerjavi s tednom prej. Tudi v ponedeljek, ko smo potrdili 99 primerov, je šlo za povišanje v primerjavi s ponedeljkom pred tednom dni.

Največ novih okužb v Ljubljani

Največ novih okužb so včeraj potrdili v Ljubljani (37), devet okužb so potrdili v Kranju, sedem v Kamniku, po šest pa v Mariboru, Celju, Zagorju ob Savi in Lukovici, kažejo podatki sledilnika covid-19. Podatke za preostale občine si lahko ogledate tukaj

Štirje zaposleni iz slovenjgraške bolnišnice so se okužili v domačem okolju

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je trenutno okužba z novim koronavirusom potrjena pri štirih zaposlenih, vsi so se okužili v domačem okolju, so za STA pojasnili v bolnišnici. Vsi štirje so imeli zadnje stike s sodelavci in bolniki pred tednom dni ali več. Vsa testiranja njihovih stikov v bolnišnici so bila doslej negativna, je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc. Osem zaposlenih je sicer v karanteni.

Tudi za oba bolnika, pri katerih se je naknadno izkazalo, da sta pozitivna na novi koronavirus, epidemiološka poizvedovanja kažejo, da sta se okužila v domačem okolju. V povezavi s tem so v bolnišnici prav tako izvedli preventivno testiranje zaposlenih na več oddelkih, vsi testi so negativni. V enem od teh primerov je bolnik svoje simptome prikril, navaja STA.

Slaba sobota

V ponedeljek so v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 99 ljudeh, v nedeljo pa pri 39 ljudeh. Zelo slab rezultat smo zabeležili v soboto, ko so ob 1.917 testih okužbo potrdili pri 159 ljudeh. Gre za enega najvišjih deležev pozitivnih rezultatov glede na vse opravljene teste, bil je kar 8,3-odstoten.

 

V prihodnje do 250 novih okužb na dan

Projekcije širjenja novega koronavirusa, ki jih dnevno pripravljajo na Institutu "Jožef Stefan", kažejo, da je reprodukcijsko število R v ponedeljek še nekoliko padlo, a je bil padec zelo majhen. Ocenjeno reprodukcijsko število je R = 1,3, kar pomeni, da vsak okuženi v povprečju na novo okuži še 1,3 posameznika. Če se to ne bo zmanjšalo, bo število pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 250 okoli trenutne povprečne vrednosti 145, ki bo naraščala. Posodobljene analize so objavljene na spletu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin