Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2020,
12.38

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,17

29

Natisni članek

Koronavirus Tina Bregant

Sreda, 30. 9. 2020, 12.38

3 leta, 6 mesecev

Maske med poukom ne bodo več potrebne #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,17

29

Učencem in dijakom v osnovnih in srednjih šolah med poukom ne bo treba več nositi mask, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. Kot je dodala, zaostritve drugih ukrepov za zdaj ne bo, kvečjemu kakšna omilitev. 

Bregantova je glede nošenja mask v šoli dejala, da so se pogovarjali, da glede na pripombe, ki so jih prejeli od staršev in učiteljev, pa tudi glede na epidemiološke podatke, da je smiselno, da ta odlok malo omilimo, otroci, ki so znotraj mehurčka, torej v svojem matičnem razredu, med poukom tako v osnovni kot v srednji šoli ne potrebujejo mask. 

Na javnem prevozu morajo otroci maske še vedno nositi 

"To ne pomeni, da maske sploh niso več potrebne. Maske so še vedno potrebne tudi za otroke, če so na javnem prevozu, če so v neki množici in niso skupaj z otroki iz svojega razreda. Še vedno priporočamo vzdrževanje razdalje tudi znotraj razreda. Razumemo, da so razredi majhni, a je še vedno zaželeno, da otroci niso nagneteni drug ob drugem, ampak da sedijo na ustrezni razdalji," je dejala.  

Učiteljem v prvi triadi mask ne bo treba nositi 

Kot je dodala, pričakujejo, da se bodo odrasli ukrepov držali. "To ni ukrep, ki razveljavi nošenje maske nasploh, ampak omogoča otrokom, da med poukom, ko so v matičnem razredu, maske ne nosijo tako v osnovni kot v srednji šoli," je dodala. Maske prav tako ne bodo potrebne za učitelje v prvi triadi, je pa za njih zaželeno, da ohranjajo razdaljo.  

V torek rekordne številke

V Sloveniji so v torek ob 3.391 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 203 ljudeh, kar je največ od začetka epidemije. V bolnišnici se zdravi 86 ljudi, od tega jih je 16 na intenzivni enoti. V Sloveniji so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 5.690 ljudeh.

Ne gledajo več le števila okužb, ampak tudi število zasedenih postelj

Glede današnjega rekorda je Bregantova dejala, da bi si želela, da bi se epidemija začela umirjati. Dodala je, da se bo umirjala z ukrepi, za katere vemo, da delujejo, pri tem pa spomnila tudi na nošenje mask. "Ko smo enkrat na tej epidemiološki krivulji, ki je eksponentna, je to krivuljo izjemno težko ustaviti. Upam, da jo bomo uspeli ustaviti s temi enostavnimi ukrepi v družbi. Ne orientiramo se več le po številu okužb, ampak tudi po številu zasedenih postelj, ne samo vseh postelj, ampak tudi intenzivnih postelj," je dodala. 

Virus je problematičen, ker napade naš zdravstveni sistem 

"Ta virus ni tako problematičen zaradi nalezljivosti ali umrljivosti, ampak je problematičen zaradi načina, kako napade naš zdravstveni sistem. In naš zdravstveni sistem ni zelo robusten, je podhranjen, tako po številu postelj kot po številu osebja. Tukaj gre za to, da iščemo ravnotežje med našim zdravstvom, da bo še delujoče, in ukrepi za ljudi," je pojasnila. 

Za omejitev zbiranja se za zdaj niso odločili

Glede omejitve zbiranja z deset na šest ljudi pa je Bergantova povedala, da se za zdaj za to niso odločili, naslednji koraki pa bi bili v to smer. Kot je dejala, moramo predvsem zmanjšati število stikov. Manjše kot je število stikov, manjša je verjetnost, da bo nekdo od nekoga dobil virus. "Smo v fazi plesa z virusom. In ta ples pomeni, da včasih narediš en korak naprej in dva koraka nazaj ali pa obratno," je pogosto spreminjanje ukrepov pojasnila državna sekretarka. 

Preberite še:

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V torek 203 nove okužbe z novim koronavirusom
Levica
Novice Okužba tudi v poslanski skupini Levice. Dva poslanca v karanteno?
Hrvaška
Novice Na Hrvaškem 213 novih okužb in pet smrtnih žrtev covida-19

 

Ne spreglejte