Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2022,
14.44

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

6

Natisni članek

električna energija remont Jedrska elektrarna Krško jedrska elektrarna

Petek, 30. 9. 2022, 14.44

1 leto, 6 mesecev

Jutri se začne 32-dnevni remont v NEK. Kdo bo nadomestil izpad energije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

6

Jedrska elektrarna Krško | Redni remont bo z več kot štiri tisoč posegi obsegal tri osnovne sklope oziroma zamenjavo skoraj polovice jedrskega goriva za naslednjih 18 mesecev delovanja, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor ter naložbena dela.  | Foto Ana Kovač

Redni remont bo z več kot štiri tisoč posegi obsegal tri osnovne sklope oziroma zamenjavo skoraj polovice jedrskega goriva za naslednjih 18 mesecev delovanja, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor ter naložbena dela.

Foto: Ana Kovač

Nuklearno elektrarno Krško (NEK) bodo po 32. gorivnem ciklu in 513 dneh neprekinjenega delovanja v noči na soboto zaustavili, izklopili iz omrežja in začeli 32-dnevni remont. To bo hkrati njen zadnji remont v prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, zanj pa bodo odšteli od 90 do 100 milijonov evrov lastnega denarja. Izpad električne energije ob remontu bodo z okrepljenim delovanjem in ob zdajšnji dobri vodnatosti rek pokrile slovenske hidroelektrarne, po potrebi pa še Termoelektrarna Brestanica. Spomnimo, da je časnik Dnevnik pred dvema tednoma poročal, da skupino GEN čaka zelo zahteven oktober, saj so prodali tudi električno energijo, ki naj bi jo v času enomesečnega remonta proizvedla krška jedrska elektrarna, pa je ne bo.

Jedrska elektrarna Krško
Novice Neverjetno, kaj so si privoščili v skupini GEN

Redni remont bo z več kot štiri tisoč posegi obsegal tri osnovne sklope oziroma menjavo skoraj polovice jedrskega goriva za naslednjih 18 mesecev delovanja, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor ter naložbena dela. Za vsak sklop so namenili približno tretjino navedene vsote, je predsednik uprave NEK Stane Rožman povedal na današnji novinarski konferenci.

Izpad energije bodo pokrile slovenske hidroelektrarne 

Izpad električne energije ob remontu bodo z okrepljenim delovanjem in ob zdajšnji dobri vodnatosti rek pokrile slovenske hidroelektrarne, po potrebi pa še Termoelektrarna Brestanica. V NEK, ki zagotavlja približno petino v državi potrebne električne energije, težav pri njenem zagotavljanju med remontom ne pričakujejo, je dodal.

Na temelju remontnih del nameravajo tudi dvigniti zmogljivost NEK za približno 10 megavatov. Sicer pa s tem remontom končujejo obdobje prvih 40 let delovanja in prehajajo v podaljšano obratovanje za dodatnih 20 let. V jedrski elektrarni pričakujejo, da bodo vse obveznosti, pogoje in formalnosti za zagotovitev dodatnega delovanja izpolnili do konca leta, je pristavil predsednik uprave.

Za krško jedrsko elektrarno je po njegovih besedah 40 let komercialnega delovanja. Ključno pri tem pa je po njegovem to, da je NEK zdaj na veliko višji tehnološki in varnostni ravni, kot je bila ob začetku svojega obratovanja. Tveganja pri njenem obratovanju so zato manjša in primerljiva z najsodobnejšimi tovrstnimi elektrarnami po svetu.

Značilnost preteklih 40 let je tudi, da so prvotno letno proizvodnjo Neka s 4,5 dvignili na 5,6 teravatne ure, kar jim je uspelo zaradi optimizacije gorivnega cikla oziroma stalnega posodabljanja opreme in sistemov, optimizacije delovnih procesov in visoke zavzetosti zaposlenih.

Vse navedeno obdobje so obratovali brez preseganja okoljskih omejitev, ob polni zmogljivosti pa so obratovali tudi v ekstremnih okoljskih pogojih, še posebej ob letošnji poletni vročini in suši.

Značilnost tega obdobja je tudi, da so pri skupnem vlaganju Slovenije in Hrvaške v NEK dobro sodelovali. V posodobitve elektrarne so sicer v njenem začetnem obdobju letno vlagali do 20 milijonov evrov, medtem ko zadnja leta ta številka sega do 40 milijonov evrov. V mednarodnem okolju so dosegli visoko ugledno raven z najvišjimi ocenami med delujočimi jedrskimi elektrarnami, je še dejal Rožman.

Naslednji remont bodo opravili čez leto in pol 

Remont nameravajo končati 2. novembra, naslednji pa bo sledil leto in pol pozneje, to je leta 2024.

Za remont po zadnjem gorivnem ciklu imajo pripravljenih več kot štiri tisoč delovnih nalogov, načrtujejo pa približno 45 tisoč remontnih dejavnosti. Ob zamenjavi 56 gorivnih elementov s svežimi bodo osrednja remontna dela obsegala še preventivno vzdrževanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških struktur in preverjanje tlačnih pregrad skladno s pripadajočimi programi, ki zajemajo vso varnostno opremo in njene podsklope.

Gre za procesa preverjanja in prenove opreme, da bi zagotovili njeno zanesljivo delovanje med obratovanjem. Vsa remontna dela bodo vodili in nadzirali zaposleni v NEK, pridružili se jim bodo zunanji izvajalci iz Slovenije, Hrvaške in mednarodnega okolja. Pri remontu bo sodelovalo več kot 1.200 delavcev in zunanjih izvajalcev. Kakovost remontnih del bo nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost, spremljale jo bodo še druge pooblaščene organizacije.

Kakšne posege bodo izvedli med remontom?

Med večjimi posegi so v NEK navedli zamenjavo vitalnih sklopov motorja dizelskega generatorja 1, remont sklopa črpalke in turbine na parno gnani črpalki pomožne napajalne vode, ultrazvočni in vizualni pregled spodnjega reaktorskega vložka, ultrazvočni pregled priključkov na reaktorsko posodo, vizualni pregled spodnjih penetracij reaktorske posode in zamenjavo varnostne baterije proge A in zamenjavo posameznih baterijskih celic na preostalih progah.

Med drugim bodo zamenjali še regulacijski transformator napajanja nadzornih sistemov, opravili posege na opremi, povezani z zadrževalnikom borirane vode št. 1, izprali in očistili usedline uparjalnikov ter pregledali izmenjevalnika toplote sistema za hlajenje varnostnih komponent.

Lotili se bodo tudi posodobitev in izvedli 14 modifikacij. Med temi so opozorili na zamenjavo zadnjega sklopa visokotlačne turbine na osi turbina-generator-vzbujalnik, ki ga do zdaj še niso zamenjali. Zaradi zamenjave z novo sodobno tehnologijo pa pričakujejo, da se bo izhodna moč električnega generatorja okrepila za od 10 do 12 megavatov, kar bo letno pomenilo od 90 do 100 dodatnih gigavatnih ur električne energije. To je sicer enako proizvodnji električne energije iz sončne elektrarne na približno 60 hektarih oziroma skoraj devetmesečni proizvodnji ene od spodnjesavskih hidroelektrarn.

Izrabljeno gorivo bodo do konca gradnje ustreznega odlagališča morali še naprej skladiščiti v NEK. Gradnjo suhega skladišča zanj nameravajo končati še letos.

Aluminij
Sportal Aluminij na vrhu ujel Nafto in Krko
Jedrska elektrarna Krško
Novice Če Krškega ne bi bilo, bi imeli še več energetskih glavobolov

 

Ne spreglejte