Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
16. 2. 2017,
13.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

3

Natisni članek

Pariz tekma falcon rokomet Miro Cerar

Četrtek, 16. 2. 2017, 13.49

6 let, 7 mesecev

Je Cerar že lani vedel za rokometni uspeh Slovenije?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

3

Kako je mogoče, da je Cerarjeva vlada že lani poleti sprejela sklep o premierjevem potovanju v Pariz na tekmo za tretje mesto na svetovnem prvenstvu v rokometu?

Premier Miro Cerar je bil v skladu s sklepom vlade, sprejetim 25. julija lani, na delovnem obisku v tujini.

To je v zvezi s Cerarjevim potovanjem z vladnim letalom falcon na rokometno tekmo na svetovnem prvenstvu med Slovenijo in Hrvaško, ki je bila 28. januarja letos v Parizu, v odgovoru na poslansko vprašanje Vinka Gorenaka (SDS) zatrdila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, poroča spletni portal Pozareport.

Cerar v Parizu ni bil na izletu, ampak na delovnem obisku, trdi generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. | Foto: STA , Cerar v Parizu ni bil na izletu, ampak na delovnem obisku, trdi generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. Foto: STA ,

Je Kozlovičeva navedla napačen datum?

Ker je bil sklep sprejet že lani poleti, se postavlja vprašanje, ali je Kozlovičeva navedla napačen datum sprejetja sklepa oziroma ali je vlada že takrat vedela, da bo slovenska reprezentanca igrala tekmo za tretje mesto.

Kozlovičeva je dejala tudi, da je bil na letalu Cerarjev gospodarski svetovalec, kar pa po poročanju Pozareporta ni res, saj Cerarjev gospodarski svetovalec Aleksandar Kešeljević ni bil prisoten. 

Prav tako ni jasno, kako je lahko premierjev ogled rokometne tekme označen kot delovni obisk.

Zapis izjave generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič, objavljen na spletni strani državnega zbora. | Foto: Zapis izjave generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič, objavljen na spletni strani državnega zbora.

Vladni urad za komuniciranje in kabinet predsednika vlade smo zato danes zjutraj vprašali:

- Koliko so znašali vsi stroški poleta na svetovno prvenstvo v Francijo?

- Ali drži, da je bil sklep o premierjevem "delovnem obisku" v Franciji v terminu tekme za tretje mesto sprejet 25. 7. 2016?

- Če da, kako je mogoče, da je slovenska vlada že takrat vedela, da bo Slovenija 28. januarja 2017 igrala tekmo za tretje mesto?

- Če navedeni datum sklepa vlade ne drži, kdaj je bil dejansko sprejet sklep in zakaj je generalna sekretarka vlade navedla napačen datum?

- Na kakšni podlagi vlada trdi, da je šlo pri premierjevi poti na rokometno tekmo za delovni obisk?

- Kdo je svetovalec za gospodarstvo v premierjevem kabinetu, ki je bil po besedah generalne sekretarke vlade skupaj s premierjem na letalu?

Prosili smo jih tudi, naj nam pošljejo še poimenski seznam vseh potnikov in članov posadke, ki so s falconom potovali na svetovno rokometno prvenstvo v Francijo, in program premierjevega obiska.

Kozlovičeve nismo prav razumeli

"Glede odgovora generalne sekretarke vlade na poslansko vprašanje želimo pojasniti, da je bila generalna sekretarka vlade narobe razumljena. Sklep z dne  25. 7. 2016 je podlaga, kdaj sme član vlade uporabljati falcon (kadar je na uradnem ali delovnem obisku) in ne da je bil tedaj sprejet sklep glede potovanja v Pariz," so nam po objavi članka sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot pravijo, je bil Cerar 28. januarja na delovnem obisku v Parizu, kjer se je na povabilo Rokometne zveze Slovenije udeležil tekme ter z njo povezanih aktivnosti, poleg tega pa je v času obiska v opravil tudi delovni sestanek s predstavniki slovenskega veleposlaništva v Parizu. 

Pojasnjujejo, da stroški poleta še niso dokončni, saj še niso prejeli vseh računov. "Po sedaj znanih podatkih znašajo 6.588,19 evrov, pri čemer so v navedene stroške vključeni tudi vsi stroški dela tričlanske posadke. Stroški bodo poravnani iz sredstev, ki so bila za leto 2017 posebej zagotovljena Slovenski vojski za izvedbo 400 ur prevozov z letalom Falcon za potrebe državnih organov," dodajajo. 

Kdo vse je bil na letalu?

Po njihovih besedah je bilo na letu v Pariz 13 oseb, od tega:

- trije člani posadke,

- dva varnostnika predsednika vlade,

- fotograf,

- predsednik vlade,

- ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič

- zaposleni v kabinetu predsednika vlade Tanja Subotič Levanić, Klemen Babnik, Rok Hodej in

- zaposlena na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Urbanc in Boro Štrumbelj. 

"Svetovalec za mednarodno gospodarsko sodelovanje, ki je bil s premierjem na letalu, je Klemen Babnik. V okviru svojih delovnih nalog pokriva tudi področje športa," so sklenili.

Ne spreglejte