Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenska vojska

Petek, 11. 12. 2015, 20.49

8 let

Je brigadir Humar oprostil jugoslovanskega polkovnika Popova?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Brigadirju Davidu Humarju, predstavniku Slovenije pri Natu in EU, očitajo, da je z ravnanjem na lastno pest kršil zakon o službi v Slovenski vojski.

Parlamentarni odbor za obrambo bo v ponedeljek na nujni seji obravnaval sum kršitve zakona o službi v Slovenski vojski, ki naj bi jo storil brigadir Slovenske vojske David Humar med sodnim postopkom proti nekdanjemu jugoslovanskemu polkovniku Berislavu Popovu.

In za kaj gre v zadevi Popov? 71-letni upokojeni polkovnik JLA Berislav Popov je bil leta 2013 obsojen na petletno zaporno kazen zaradi vojnih hudodelstev proti civilnemu prebivalstvu, ki naj bi jih na slovenskem ozemlju storil junija in julija 1991, sodba pa je bila pozneje razveljavljena. Med ponovnim sojenjem je sodišče kot izvedenca povabilo brigadirja Davida Humarja, ki pa je sodelovanje zavrnil.

Izvedenski mnenji sta nato podala izvedenca vojaške taktike Tomaž Pörsch in Marko Unger. Po njunem zaslišanju je državni tožilec Žarko Bejek obtožbo zoper Popova umaknil, saj naj v njegovem ravnanju ne bi bilo znakov očitanega mu kaznivega dejanja. Ministrstvo za obrambo je prek državnega pravobranilstva na sodišče vložilo predlog za nadaljevanje postopka, a ga je sodišče zavrnilo. Na ta sklep bi se lahko pritožilo državno tožilstvo, ministrstvo oziroma pravobranilstvo pa te možnosti nima.

Humar proti Popovu? Sodišče je v zadevi proti polkovniku JLA za izvedensko mnenje prosilo Humarja, Pörscha in Ungerja, čeprav so bili v času Popovu očitanih dejanj prav tako pripadniki JLA, ki je napadala Slovenijo. Humar v postopku sicer ni hotel sodelovati, a razlog odklonitve ni bila služba v JLA.

Zapleti z elektronsko pošto Zapletlo se je tudi pri Humarjevem odgovoru sodišču, ki ga je poslal s svojega službenega elektronskega naslova, ki ga po pravilih SV ne bi smel uporabljati v zasebne namene (razen pod določenimi pogoji, ki pa niso bili izpolnjeni). Podpisal se je kot brigadir.

Očitno je torej, da je brigadir David Humar to počel na lastno pest v imenu Slovenske vojske, brez vednosti ministrstva za obrambo in vodstva SV. S tem je kršil več členov zakona o službi v SV in nosi odgovornost za imenovanje dveh izvedencev, zaradi katerih je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Popova, so v zahtevi za sklic nujne seje zapisali v poslanski skupini SDS.

Kaj Humarja čaka v ponedeljek? Humar se 1. decembra seje Odbora za obrambo ni udeležil, tokrat pa naj bi mu udeležbo po naših informacijah ukazali nadrejeni. Humar oziroma ministrstvo za obrambo sicer nobenih zgoraj navedenih podatkov pred ponedeljkovo sejo nista želela komentirati.

SDS Odboru za obrambo v sprejem predlaga sklepe, naj ministrstvo za obrambo pozove, da izvede postopek za ugotovitev odgovornosti brigadirja Humarja in po potrebi ukrepa ter da v zadevi Popov vloži zahtevo za varstvo zakonitosti.

Ne spreglejte