SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Javni uslužbenci bodo prejeli do 692 evrov regresa

2

termometer

Z majsko plačo bo javnim uslužbencem izplačan tudi letošnji regres za letni dopust. Višji pripada tistim v nižjih plačnih razredih, tisti nad 50. plačnim razredom pa letos ostajajo brez njega.

V skladu z dogovorjenimi varčevalnimi ukrepi je regres za leto 2014 odvisen od plačnega razreda. Izplačilo in višina letošnjega regresa sta bila določena v maja lani podpisanem dogovoru o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju, ki velja do konca letošnjega leta. V skladu s tem dogovorom bodo regres prejeli javni uslužbenci in funkcionarji, ki so uvrščeni v do vključno 50. plačni razred.

Uslužbenci z najnižjo plačo bodo prejeli 692 evrov Zaposlenim do vključno 15. plačnega razreda pripada regres v znesku 692 evrov, od 16. do vključno 30. plačnega razreda je regres določen v znesku 484,4 evra, od 31. do vključno 40. plačnega razreda pa v znesku 346 evrov. Sto evrov regresa bodo dobili tudi javni uslužbenci, uvrščeni v od 41. do vključno 50. plačni razred.

Če bi vsi javni uslužbenci dobili celotno izplačilo regresa oz. vsak 692 evrov, bi za izplačilo potrebovali od 110 do 120 milijonov evrov. Po ocenah, narejenih v času pogajanj, naj bi z dogovorjenim zmanjšanjem zneska za regres prihranili približno polovico teh sredstev, tako da naj bi bilo potrebnih približno 60 milijonov evrov.

Ocena se je nanašala na celotni javni sektor, z vsemi neposrednimi in posrednimi uporabniki, ki se financirajo iz vseh štirih blagajn javnega sektorja, deloma pa tudi iz drugih virov (nejavni viri za opravljanje javne službe, tržne dejavnosti, projekti …).

Samo za del javnih uslužbencev, zaposlenih pri neposrednih uporabnikih državnega proračuna, pa so letos načrtovana sredstva v vrednosti 15 milijonov evrov. Dejanska višina izplačila bo sicer znana po izplačilu.

Za leto 2015 za zdaj dogovora še ni, kar pa ne velja le za regres, ampak tudi za preostale ukrepe. Vladna stran je predlagala podaljšanje ukrepov, a pogajanja o tem še potekajo. Nadaljevala naj bi se ravno danes.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin