Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
19. 12. 2014,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Petek, 19. 12. 2014, 14.45

8 let

Janšev Beli panter razkriva skrivnost izvora Slovencev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Janez Janša je napisal že veliko knjig, toda tokrat je prvič izdal zgodovinski roman z naslovom Noriško kraljestvo - beli panter. Bosta sledila tudi film in televizijska nadaljevanka?

Janša, ki ga večina seveda pozna predvsem kot politika, se je za pisanje zgodovinskega romana s tematiko, povezano s staroveško zgodovino, dokončno odločil leta 2009. Raziskovanje etničnega izvora Slovencev Takrat so v okviru tabora Henrika Tume priredili simpozij o etnogenezi Slovencev. Kot pravi Janša, se je – bolj ko se je ukvarjal s tem časom (gre za obdobje tretjega in drugega stoletja pred našim časom) – čudil, zakaj nikogar ne zanima ta tematika.

Ker je tako, zdaj velika večina Slovencev ne ve, da je na našem ozemlju v tem času obstajalo Noriško kraljestvo (Regnum Noricum v latinskih virih). Kot je na današnji predstaviti knjige dejal Janša, smo Slovenci glede tega, da se ne ukvarjamo s svojo preteklostjo, unikum v Evropi.

Beli panter je bil napisan v zadnjih petih mesecih Po njegovih besedah je bil motiv za njegovo knjigo, ki jo je napisal v zadnjih petih mesecih (nastajati pa je začela, kot omenjeno, že leta 2009), prav to, da zapolni praznino glede poznavanja tega obdobja.

Edina, ki je pred Janšo napisala zgodovinski roman o Noriškem kraljestvu, je bila pisateljica Mimi Malenšek, ki je izdala knjigo Noriška rapsodija. Ta se ukvarja s koncem te antične državne tvorbe, ki je ležala tudi na našem ozemlju in so jo na koncu premagali in zasedli Rimljani.

Kje so korenine Slovencev Kot pravi Janša, niti germanskim niti panslovanskim teorijam ni bilo v interesu, da bi se Slovenci ukvarjali z raziskovanjem svojih staroselskih korenin. Po njegovih besedah različni viri (imena rek, naselij, bajeslovni junaki, kmečko orodje, arheološke izkopanine …), v zadnjem času pa tudi genetske raziskave kažejo na to, da Slovenci nismo prišli naenkrat na to ozemlju izza Karpatov, ampak naše korenine segajo tudi v čas Noriškega kraljestva.

Prav sodobne genetske raziskave nam povedo, s katerimi narodi v Evropi smo si Slovenci najbolj sorodni. Kot pravi Janša, so sorodnosti z Irci, Norvežani, pa tudi Belorusi, Ukrajinci, Slovaki itd., manj je sorodnosti z drugimi južnoslovanskimi narodi.

Narod ni samo stvar krvi To pa ni toliko pomembno, poudarja Janša, kajti narod ni stvar krvi oziroma je le v manjši meri, ampak kulture, identitete, jezike, zavedanja …

Janšev roman se dogaja na začetku Noriškega kraljestva. Tega je ustanovilo 13 plemen, ki pripadajo ljudstvom Karnov, Norikov in Tavriskov. To niso bili samo Kelti, kot pravijo nekateri zgodovinarji, ampak tudi predkeltsko, venetsko prebivalstvo, trdi Janša.

Karantanija kot poskus obnove Noriškega kraljestva Norik, ki so ga Rimljani zasedli okrog leta 15 pred našim štetjem, je bil v antiki znan po svojem železu: ferrum Noricum. Na ozemlju propadlega Norika je čez nekaj rodov nastala država Karantanija, ki je bila – kot pravi Janša – poskus obnove Noriškega kraljestva.

Ima pa Janša v mislih tudi nadaljevanje knjige o Noriškem kraljestvu (Beli panter je zgolj prvi del). Kot meni zgodovinarka Andreja Valič Zver, ki je sodelovala na predstavitvi knjige (ta po njenih besedah sloni na odličnem poznavanju zgodovinskih dejstev), bi morali po knjigi o Noriškem kraljestvu posneti tudi film in televizijsko nadaljevanko.

Ne spreglejte