Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2021,
21.49

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

84

Natisni članek

Karl Erjavec Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 15. 2. 2021, 21.49

3 leta, 2 meseca

Kaj so po glasovanju v DZ sporočili prvaki strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

84

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

V državnem zboru so se prešteli in ugotovili, da za KUL koalicijo niso niti vsi iz SD, Levice, LMŠ in SAB, je v prvem odzivu na neuspelo glasovanje o konstruktivni nezaupnici zapisal predsednik vlade Janez Janša. Kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec obžaluje, da je njegovo kandidaturo na glasovanju podprlo le 40 poslancev.

Vlada Janeza Janše je uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec je na tajnem glasovanju prejel 40 glasov, sedem jih je bilo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Skupno je od 90 poslancev glasovnice prevzelo 53 poslancev.

Karl Erjavec
Novice Konstruktivna nezaupnica z Erjavcem propadla z le 40 glasovi

Predsednik vlade Janša je po glasovanju v DZ še zapisal, da je jutri nov dan, vlada pa vabi vse poslanske skupine k sodelovanju pri premagovanju epidemije in k skupnim naporom za blaginjo Slovenije. "Ne gradimo na zamerah, dovolj je prostora za vse in vsi se lahko prepoznamo v barvah Slovenije," je dodal. 

Erjavec: Očitno čas še ni dozorel za spremembe

Prvak DeSUS Erjavec obžaluje, da je njegovo kandidaturo na glasovanju podprlo le 40 poslancev. Pričakoval je boljši izid, saj je bilo pod prvim predlogom nezaupnice 42 podpisov. Po seji je ugotavljal, da čas še ni dozorel za spremembe. 

DZ trenutno ocenjuje politiko aktualne vlade kot dobro politiko, je ugotavljal Erjavec. "Vprašanje pa je, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih in mesecih in po zaključku rednega mandata," je dejal v izjavi novinarjem po seji. Takrat bodo namreč po njegovih besedah o novi vladi odločali volivci, in ne poslanci. Po njegovem mnenju namreč ljudje niso zadovoljni z aktualno politiko, poroča STA.

Kot je ugotavljal, je šest neveljavnih glasovnic očitno odločilo o tem, ali bi lahko uspel z oblikovanjem nove vlade. Na vprašanje, ali rezultat razume tudi kot nezaupnico strankinih poslancev njemu osebno, pa je odgovoril, da ne želi špekulirati, kdo ga ni podprl, saj je bilo glasovanje tajno. Sicer pa je zatrdil, da je njegova vrnitev v politiko temeljila zlasti v nameri, da konsolidira DeSUS. "Sedaj bom imel več časa za to, da stranko uredim in konsolidiram ter pripravim za volitve," je dejal po pisanju STA.

Počivalšek: Konec je večmesečnega izgubljanja energije

Na Twitterju se je odzval tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da je izid pričakovan in da je s tem konec večmesečnega izgubljanja energije. "Zdaj bi lahko vsaj poskusili združiti sile za resne izzive pred nami. Premagajmo zamere in postavimo temelje za drugačno politiko. Gremo naprej," je dodal. 

Tonin: Po štetju je jasno, da je vlada trdna

Predsednik koalicijske NSi Matej Tonin pa je objavil, da je "agonija brezupnice končno končana". "Vesel sem, da smo se prešteli. Po štetju je jasno, da je vlada trdna. Naše delo je usmerjeno v zajezitev širjenja epidemije, k zagotovitvi vsem dostopnega javnega zdravstva in krepitvi gospodarstva."

Dodal je, da virusa "sami ne moremo ustaviti, premagamo ga lahko le skupaj". "Verjamem v sodelovanje in dialog. Upam, da bo opozicija po tej epizodi sprejela ponujeno roko sodelovanja. Ne zaradi vlade, ampak zaradi Slovenije," je dodal.

Šarec: Naslednje glasovanje ne bo več v DZ, temveč na volitvah

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je povedal, da je bila z glasovanjem ponujena priložnost vsem poslankam in poslancem, da glasujejo za normalizacijo države. "Štirideset nas je to pravico izkoristilo, pri drugih so prevladali drugi interesi. Naša vest je mirna. Naslednje glasovanje ne bo več v DZ, temveč na volitvah," je zapisal.

Tudi Han je pričakoval več glasov za

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je zagotovil, da so vsi poslanci SD glasovali za nezaupnico. Dodal je, da je pričakoval več glasov, a da je zdaj naloga tako koalicijske kot tudi opozicijske politike, da rešuje probleme, ki pestijo državljane.

Bratuškova: Veliko več glasov za kot proti

Predsednica SAB Alenka Bratušek je zapisala le, da je "veliko več glasov ZA konstruktivno nezaupnico kot PROTI tudi zelo jasno sporočilo".

Mesec: Naslednjih 10 mesecev ne bo takšnih kot prejšnjih 10

Koordinator Levice Luka Mesec je zapisal, da so nezaupnico vložili v dobri veri, da bodo poslanci v zavetju anonimnosti vendarle odrekli podporo Janševi vladi, da bodo sledili občemu, ne lastnim interesom. "To se ni zgodilo, a to ne pomeni, da je janšizem zmagal. Danes so si vlado rešili, to pa je tudi vse."

Dodal je, da bodo v Levici in opoziciji uporabili vsa dopustna sredstva, da preprečijo podrejanje medijev, razkrajanje demokracije, sesuvanje pravne države, ugrabljanje državnega premoženja ter vzpostavljanje avtoritarne oblasti. "Naslednjih 10 mesecev ne bo takšnih kot prejšnjih 10."

Ne spreglejte