Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
21. 9. 2020,
12.10

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

20

Natisni članek

Koronavirus Državni zbor Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 21. 9. 2020, 12.10

3 leta, 7 mesecev

Janša: Tega se v naslednjih tednih in mesecih najbolj bojimo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

20

Janez Janša | "Situacije se zavedamo in storili bomo vse, da se dogajanje iz pomladi ne ponovi. Je pa to odvisno od vseh nas," je zatrdil predsednik vlade Janez Janša. | Foto STA

"Situacije se zavedamo in storili bomo vse, da se dogajanje iz pomladi ne ponovi. Je pa to odvisno od vseh nas," je zatrdil predsednik vlade Janez Janša.

Foto: STA

"Koronavirus je spomladi v zdravstvu povzročil zastoj in nepopravljive posledice, ko pri nekaterih pacientih bolezni niso bile dovolj hitro odkrite. Tega se najbolj bojimo tudi v naslednjih tednih in mesecih," je na poslansko vprašanje poslanca Andreja Rajha (SAB), kako se bo vlada lotila skrajševanja čakalnih vrst, odgovoril premier Janez Janša.

koronavirus
Novice V nedeljo le 50 novih okužb, a tudi manj testov #video

"Vse to se nam lahko ponovi, če ukrepi ne bodo dosledno upoštevani"

"Pandemija je povsod povzročila zaustavitev veliko normalnih dejavnosti v zdravstvu. To se je dogajalo tudi v bistveno bogatejših državah z bistveno bolj razvitimi zdravstvenimi sistemi. Takšno stanje je v Sloveniji trajalo relativno malo časa, saj smo bili sposobni med prvimi razglasiti konec epidemije in tudi zdravstvo vrniti v polno delovanje. Je pa nekaj mesecev povzročilo zastoj in nepopravljive posledice, ko pri nekaterih pacientih bolezni niso bile dovolj hitro odkrite," je v državnem zboru poudaril Janša in dodal:

"Tega se najbolj bojimo tudi v naslednjih tednih in mesecih. Vse to se nam lahko ponovi, če ukrepi ne bodo dosledno upoštevani. Prva žrtev bo dejavnost v zdravstvu, saj se bodo nenujne zadeve, kot so preventivni pregledi, začele odlagati."

Janez Janša
Novice Janša: Brez strukturne prenove gospodarstva ne bo šlo

"Storili bomo vse, da se situacija iz pomladi ne ponovi"

Poudaril je še, da ne drži, da vlada ni reagirala. Iz proračuna so, kot je dejal, za zdravstvo dali več kot 210 milijonov evrov dodatnega denarja. V zadnjem svežnju bodo po njegovih besedah predlagani za uzakonitev tudi ukrepi, na podlagi katerih se bodo lahko angažirale dodatne kapacitete v slovenskem zdravstvu 

"Situacije se zavedamo in storili bomo vse, da se dogajanje iz pomladi ne ponovi. Je pa to odvisno od vseh nas," je zatrdil Janša.

Luka Mesec
Novice Moč strank: ali Levica Luke Meseca tone?

Poslanka LMŠ: NIJZ ne objavlja podatkov o čakalnih vrstah

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je opozorila, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) že od marca ne objavlja aktualnih podatkov o čakalnih vrstah. Janšo je vprašala, za koliko so se podaljšale zaradi koronavirusa, hkrati pa je Janši očitala, da je imela njegova vlada pol leta časa, da v zvezi s tem naredi načrt, pa ga ni.

"Ne igrajmo se igric, kjer je polit bencin"

Janša ji je odgovoril, da je ključen problem pomanjkanje kadrov v zdravstvu in njihovo odhajanje v tujino, ki se je zaradi boljših plač in pogojev dela nadaljevalo tudi v času koronavirusa. Zagotovil je, da se bo vlada lotila reševanja točno tega problema.

Dodal je, da imajo za jesen narejen načrt glede pričakovanega povečanja števila primerov koronavirusa in da vsaka bolnišnica ve, kako ravnati in kje so rezerve, ki so sicer minimalne.

"V našem skupnem interesu je, da kapacitete v zdravstvu niso presežene," je poudaril, zato se mu zdi ključno ljudi spodbuditi k temu, da si naložijo aplikacijo za sledenje okužbam, da se ne združujejo tam, kjer je nevarno, in "da se ne gremo političnih igric, kjer je polit bencin. In tukaj ga je politega veliko."

Janša za dodaten nadzor nad prijavljenimi bivališči

Premier Janez Janša je na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča iz SNS o statusu priseljencev iz tretjih držav in njihovih socialnih transferjih spomnil, da koalicijska pogodba predvideva reformo socialnih transferjev. Tudi z novelo zakona o tujcih bo mogoče popraviti luknjičaste predpise, meni. Zavzel se je še za nadzor nad prijavljenimi bivališči.

Janša ne more razumeti, kako lahko na nekaterih upravnih enotah na naslovih, kjer je prijavljenih že sto, vpisujejo kraj bivališča za dodatne ljudi. Na večini upravnih enot tega sicer ni, izstopa pa mariborska, je povedal. Tu bo moralo pristojno ministrstvo izvesti dodaten nadzor, je prepričan.

Po njegovih besedah so problematični primeri, kjer je na stotih ali dvestotih kvadratnih metrih prijavljenih na stotine ljudi. Tu gre tudi za izkoriščanje nastanjenih, saj morajo lastnikom nepremičnine veliko plačati. Za inšpekcijo to ni tako težka naloga, da jo reši, saj se da veliko odkriti že s primerjavo podatkov, je pojasnil.

Ne spreglejte