Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 5. 2021,
16.45

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,82

22

Angela Merkel pogovor Janez Janša Janez Janša

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 5. 2021, 16.45

3 leta, 2 meseca

Janša se je pogovarjal z Merklovo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,82

22

Premier Janez Janša je danes prek videokonference z nemško kanclerko Angelo Merkel govoril o pandemiji covida-19 in cepljenju proti tej bolezni. Spregovorila sta tudi o slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije, konferenci o prihodnosti Evrope in Zahodnem Balkanu, so navedli v kabinetih obeh predsednikov vlad.

Predsednika vlad Slovenije in Nemčije sta razpravljala o epidemioloških razmerah, ki se v obeh državah izboljšujejo, in poteku cepljenja proti covidu-19. Govorila sta tudi o prihodnjih izzivih. Kot so zapisali v Janševem kabinetu, sta med njimi še posebej pomembna spopad z novimi mutacijami koronavirusa ter logistični izziv distribucije cepiv in izvedbe cepljenja v manj razvitih državah, ko bo cepiv dovolj. To je pričakovati proti koncu letošnjega leta.

Janša in Merklova sta se strinjala, da morajo države članice EU čim prej ratificirati sklep o lastnih virih ter da je treba nacionalne načrte za okrevanje in odpornost kar najhitreje obravnavati in potrditi. To bo omogočilo črpanje sredstev, o katerih so se lani dogovorili voditelji EU, ter potrebno podporo okrevanju in zagonu gospodarstev, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Prihodnosti unije bo posvečen celoten blejski strateški forum

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Predsednik vlade je kanclerko seznanil s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU. Posebej sta obravnavala konferenco o prihodnosti Evrope. Kot so zapisali v kabinetu predsednika vlade, bo razpravi o prihodnosti unije posvečen celoten letošnji blejski strateški forum, ki se ga bodo udeležili številni evropski voditelji.

Spregovorila sta tudi o Zahodnem Balkanu. To so potrdili tudi v kabinetu nemške kanclerke, kjer so dodali, da sta izmenjala stališča o evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana. Slovenija bo sicer v sklopu predsedovanja svetu oktobra pripravila vrh EU-Zahodni Balkan.

Janša in Merklova sta obravnavala tudi dnevni red prihajajočega zasedanja Evropskega sveta, ko bo ta vnovič razpravljal o podnebnih spremembah, so zapisali v kabinetih obeh predsednikov vlad. Vrh voditeljev EU bo v začetku prihodnjega tedna.

Ne spreglejte