SiolNET. Novice Slovenija
4,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša se je pogovarjal z Merklovo #video

4,82

termometer

Premier Janez Janša je danes prek videokonference z nemško kanclerko Angelo Merkel govoril o pandemiji covida-19 in cepljenju proti tej bolezni. Spregovorila sta tudi o slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije, konferenci o prihodnosti Evrope in Zahodnem Balkanu, so navedli v kabinetih obeh predsednikov vlad.

Predsednika vlad Slovenije in Nemčije sta razpravljala o epidemioloških razmerah, ki se v obeh državah izboljšujejo, in poteku cepljenja proti covidu-19. Govorila sta tudi o prihodnjih izzivih. Kot so zapisali v Janševem kabinetu, sta med njimi še posebej pomembna spopad z novimi mutacijami koronavirusa ter logistični izziv distribucije cepiv in izvedbe cepljenja v manj razvitih državah, ko bo cepiv dovolj. To je pričakovati proti koncu letošnjega leta.

Janša in Merklova sta se strinjala, da morajo države članice EU čim prej ratificirati sklep o lastnih virih ter da je treba nacionalne načrte za okrevanje in odpornost kar najhitreje obravnavati in potrditi. To bo omogočilo črpanje sredstev, o katerih so se lani dogovorili voditelji EU, ter potrebno podporo okrevanju in zagonu gospodarstev, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Prihodnosti unije bo posvečen celoten blejski strateški forum

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić Foto: Ana Kovač Predsednik vlade je kanclerko seznanil s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU. Posebej sta obravnavala konferenco o prihodnosti Evrope. Kot so zapisali v kabinetu predsednika vlade, bo razpravi o prihodnosti unije posvečen celoten letošnji blejski strateški forum, ki se ga bodo udeležili številni evropski voditelji.

Spregovorila sta tudi o Zahodnem Balkanu. To so potrdili tudi v kabinetu nemške kanclerke, kjer so dodali, da sta izmenjala stališča o evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana. Slovenija bo sicer v sklopu predsedovanja svetu oktobra pripravila vrh EU-Zahodni Balkan.

Janša in Merklova sta obravnavala tudi dnevni red prihajajočega zasedanja Evropskega sveta, ko bo ta vnovič razpravljal o podnebnih spremembah, so zapisali v kabinetih obeh predsednikov vlad. Vrh voditeljev EU bo v začetku prihodnjega tedna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin