Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2020,
17.23

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,31

83

opozicija koalicija vlada

Natisni članek

Sreda, 7. 10. 2020, 17.23

3 leta, 10 mesecev

Janša: Poimenovanje Koalicija ustavnega loka norčevanje iz ustavne ureditve #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,31

83

Premier Janez Janša se je na pobudo za oblikovanje t. i. Koalicije ustavnega loka odzval na Twitterju. Zapisal je, da je "poimenovanje skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve RS". Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek meni, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi. Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal, da je zadnja stvar, ki bi si jo v tej situaciji smeli privoščiti, politična kriza in eksperimentiranje s prehodno vlado.

Janez Janša
Novice Janša razkril, kako bomo zajezili drugi val okužb #video

Predsedniki LMŠ, SD, Levica in SAB so danes namreč potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative Janševi vladi. Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist Jože P. Damijan. Ta je pripravljen postati mandatar, v strankah pa se strinjajo, da je predlog dobra osnova za nadaljevanje pogovorov, piše STA. 

Ali je Jože P. Damijan primeren za mandatarja?

  • Da
    17,55 %
    371 glasov
  • Ne
    82,45 %
    1743 glasov
Oddanih 2114 glasov

Počivalšek: Treba je zbrati pogum, iti na volitve in dobiti mandat

K sodelovanju bodo povabili tudi koalicijski SMC in DeSUS, ki jima po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek želijo dati možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo. Na tako imenovano pobudo Koalicije ustavnega loka se je pozneje na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša. 

"Ustavni lok po definiciji zahteva predstavništvo najmanj dveh tretjin volilnega telesa. Poimenovanje skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok je norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve RS," pravi predsednik vlade. 

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa glede možnosti za povezovanje dela opozicije z namenom oblikovati alternativo aktualni vladi meni, da v tem trenutku to ni možno. Po Počivalškovih besedah je za vodenje vlade "treba zbrati pogum, iti na volitve, dobiti mandat in narediti, kar misliš". "Toda v tem trenutku ni nobene alternative tej vladi," je dejal za STA ob robu današnjega vladnega obiska na Koroškem.

Stojan Petrič
Novice Zorko odstopljen, Delo vrača udarec z Jožetom P. Damijanom

Tonin: V NSi nismo dobili nobenega vabila

NSi pa zanima program pobude in število glasov, ki bi jih imela v DZ, je za STA dejal predsednik NSi Matej Tonin. Sicer pa je NSi stranka dialoga in pripravljena na pogovor, je dodal. V zapisu na Facebooku je še zapisal, da niso prejeli nobenega vabila k pogovoru.

"Ocenjujem, da v teh kritičnih trenutkih Slovenija potrebuje stabilno in homogeno vlado. Zadnja stvar, ki bi si jo v tej situaciji smeli privoščiti, je politična kriza in eksperimentiranje z nekakšno prehodno vlado. Upam, da bo tudi opozicija razumela, da sedaj ni časa za politično preigravanje, ampak nas čas kliče, da strnemo vrste in naredimo vse, da Slovenijo rešimo iz primeža koronavirusa," je pozval na Facebooku.

Kot je še navedel, upa, da bo opozicija v tem trenutku znala ukrotiti svoje strasti po strmoglavljenju obstoječe vlade in bo svojo energijo raje usmerila v konstruktivno, državotvorno držo, ki bo koristila državljanom pri premagovanju zdravstvene in gospodarske krize, ki jo povzroča virus.

[ODZIV NA POBUDO OPOZICIJE] Ocenjujem, da v teh kritičnih trenutkih Slovenija potrebuje stabilno in homogeno vlado....

Posted by Matej Tonin on Wednesday, 7 October 2020

Gantar: Zadeva ni vredna komentarja

Minister za zdravje in začasni vodja koalicijske DeSUS Tomaž Gantar je sicer že povedal svoje mnenje, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi, je poudaril. Vlada po njegovem mnenju v tem trenutku dela dobro in ji je težko očitati napačne poteze, piše STA.

Opozicija (LMŠ, SD, Levica in SAB) je svoja stališča strnila na današnji novinarski konferenci, katere izseke si lahko pogledate spodaj:

kongres stranke DESUS Karel Erjavec.
Novice Karl Erjavec si želi nazaj, kandidiral bo za predsednika DeSUS #video
Ne spreglejte