Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
10.51

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Natisni članek

Patria SDS tožba Janez Janša Janez Janša

Sreda, 7. 3. 2018, 10.51

6 let, 1 mesec

SDS toži državo: "Volitve 2014 so bile ukradene"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

O škodi, ki jo je zadeva Patria povzročila SDS, ni dvoma. Tako je prepričan prvak stranke Janez Janša, ki je danes pričal v tožbi SDS proti državi, s katero stranka zahteva 886 tisoč evrov zaradi domnevne škode, ki naj bi jo danes največji opozicijski stranki povzročili s procesom Patria pred parlamentarnimi volitvami 2011 in 2014.

Zaradi omenjenega procesa je bila bistveno motena predvolilna kampanja leta 2011, ko se je začelo sojenje v zadevi Patria, volitve 2014 pa so bile ukradene, je prepričan Janša. 

S tožbenim zahtevkom želijo nekaj manj kot 900 tisočakov, po Janševih besedah gre za neko minimalno oceno škode. Iz tabele, ki so jo vložili v spis, je razvidna razlika med tem, koliko sredstev iz proračuna so dobili na podlagi doseženega volilnega rezultata in predvidevanj, koliko bi lahko dobili, če tega "političnega procesa" ne bi bilo, je še pojasnjeval predsednik SDS.

V SDS predlagajo državnmemu odvetništvu, da odškodnino izterja od tožilcev Branke Zobec Hrastar in Andreja Ferlinca ter sodnikov Branka Masleše, Barbare Klajnšek in ostalih sodnikov in tožilcev v zadevi Patria.

Ob tem pa niso vračunali, koliko sredstev je stranka izgubila za delo poslanske skupine v državnem zboru.

Dokazni postopek se je že končal, kar pomeni, da mora sodišče le še spisati sodbo. Hiter konec postopka je presenetil predvsem Janševega zastopnika Francija Matoza. S tem, da sodišče ni zaslišalo predlaganih prič, je kršilo postopek, je prepričan.

Janša je v zapor na Dobu odšel 20. junija 2014. Na poti so ga pospremili številni privrženci. Na fotografiji je z ženo Urško Bačovnik Janša, ki je pred odhodom svojega moža v zapor tudi nagovorila zbrano množico. | Foto: Matej Leskovšek Janša je v zapor na Dobu odšel 20. junija 2014. Na poti so ga pospremili številni privrženci. Na fotografiji je z ženo Urško Bačovnik Janša, ki je pred odhodom svojega moža v zapor tudi nagovorila zbrano množico. Foto: Matej Leskovšek SDS s številnimi (neuspešnimi) predlogi za zaslišanje

SDS je med drugim predlagala zaslišanje nekaterih pravnikov, ki so opozarjali na nepravilnosti v procesu - Matevža Krivica, Klemna Jakliča in Mateja Avblja. Želeli so slišati tudi zakonca Radovana in Mire Marvin, ki da bi povedala, kako je takratni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša nekemu kolegu na javnem kraju razlagal, da je treba Janšo "sf...".

Prav tako so predlagali zaslišanje nekega Jožeta Razpotnika, ki naj bi mu predsednik senata višjega sodišča, ki je obravnaval pritožbo v zadevi Patria, višji sodnik Milan Štrukelj povedal, da je bila pritožba zavrnjena, ker je za to dobil ukaz "z vrha". Poleg Razpotnika je Matoz predlagal še zaslišanje Razpotnika Toneta Krkoviča, ki mu je Razpotnik povedal za Štrukljevo izpovedbo.

Janševi podporniki, prepričani, da je v zadevi Patria šlo za politični proces, so dolgo protestirali pred vrhovnim sodišče in zahtevali odhod tedanjega predsednika sodišča Branka Masleše. | Foto: Bojan Puhek Janševi podporniki, prepričani, da je v zadevi Patria šlo za politični proces, so dolgo protestirali pred vrhovnim sodišče in zahtevali odhod tedanjega predsednika sodišča Branka Masleše. Foto: Bojan Puhek "Patria vplivala na volilno udeležbo in volilni rezultat stranke"

Janša je sicer prepričan, da utemeljenost njihove tožbe dokazuje sodba ustavnega sodišča, s katero se je razveljavilo prvo- in drugostopenjsko sodbo ter zavrnitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču v zadevi Patria. "Sodišče je ugotovilo, da se mi je sodilo za kaznivo dejanje, ki ga ni bilo. Obtožni predlog sploh ne bi smel biti vložen, tedanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa je bil pristranki," si je Janša danes tolmačil sodbo ustavnega sodišča.

Masleša je po Janševih besedah z njim obračunaval na javnih dogodkih, nato pa se je sam postavil v senat, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti, je še spomnil. "To ni moje zatrjevanje, to so ugotovitve," je dodal predsednik SDS.

Afera Patria je po mnenju tožnikov vplivala tako na volilno udeležbo kot na volilni rezultat. "Če protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi bilo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah v letih 2011 in 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov kot na volitvah leta 2008," ocenjujejo.

Skupaj zahtevajo 15 milijonov evrov

Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič so bili junija 2013 v zadevi Patria obsojeni na zaporne kazni. Spomladi 2014 je višje sodišče prvostopenjsko sodbo potrdilo, Janša pa je moral dobre tri tedne pred parlamentarnimi volitvami julija 2014 v zapor na Dob, kamor sta mu sledila tudi Krkovič in Črnkovič. Vsi trije so se z zahtevami za varstvo zakonitosti obrnili tudi na vrhovno sodišče, ki pa jih je zavrnilo.

Leta 2015 pa je ustavno sodišče obsodilno sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje tik pred zastaranjem. Vrhovno sodišče je zastaranje potrdilo februarja 2017

Odškodnino poleg SDS od države zaradi zadeve Patria zato zahteva tudi omenjena trojica. Janša, ki je bil zaprt 145 dni, zahteva 900 tisoč evrov, država pa naj bi mu ponudila 53 tisoč evrov odškodnine. Krkovič zahteva 600 tisoč evrov. Ponujeno mu je bilo 35 tisoč evrov. Črnkovič zahteva še odškodnino zaradi domnevne poslovne škode za čas, ko je bil v zaporu. Vsi trije, ki skupaj zahtevajo 15 milijonov evrov, so zavrnili prve poravnalne ponudbe državnega pravobranilstva, v skrajnem primeru pa napovedujejo tožbo.
Ne spreglejte