SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: Smo blizu dogovora z vsaj dvema opozicijskima strankama

10

termometer

Janez Janša
Foto: Posnetek zaslona

Predsednik vlade Janez Janša je v nocojšnjem pogovoru za televizijo Nova24TV o ponudbi opozicijskim strankam za podpis sporazuma o sodelovanju dejal, da so blizu dogovora z vsaj dvema strankama. Napovedal je tudi reševanje vprašanja dvojne obdavčitve delavcev migrantov ter reformo javne uprave.

"Smo blizu dogovora z opozicijskimi strankami. Mislim, da ga bosta podpisali vsaj dve stranki," je dejal premier in dodal, da je cilj najti kakovostne rešitve. "Ne domišljamo si, da vse vemo in vse znamo. Tudi ko smo bili mi v opoziciji, smo si želeli, da bi nam vlada ponudila tako sodelovanje," je po poročanju STA dodal Janša.

Borut Pahor Janez Janša Novice Vladna koalicija opoziciji ponuja roko sodelovanja

Na vprašanje, ali lahko državljani pričakujejo debirokratizacijo javne uprave, je Janša odgovoril, da mora debirokratizacijo spremljati tudi digitalizacija. "Moderne tehnologije omogočajo hitrejše postopke. A to zahteva tudi bolj sposobne ljudi, ki so te procese sposobni uvesti in izvajati. Slovenska javna uprava je bistveno preobsežna. Smo svetovni rekorderji po številu predpisov." Kot je napovedal, je mogoče prve pomembne korake v tej smeri pričakovati že letos.

Učencem bi zagotovili prenosne računalnike

Dotaknil se je tudi vprašanja migracij. O Marakeškem dogovoru je dejal, da še ni popolnoma jasno, kako je Slovenija pristopila k temu sporazumu, saj da o njem nista odločala ne DZ ne vlada. Glede zavrnitve predloga za podelitev dodatnih pooblastil vojski za varovanja slovenske južne meje pa je pojasnil, da bodo zaradi tega potrebna dodatna sredstva za "dodatne sile" in dodatke k plačam policistov. "Ko bomo prerazporejali sredstva, tega denarja ne bomo vzeli upokojencem ali nujnim projektom, ampak od tam, kjer ga bo mogoče pogrešati," je dodal.

Janez Janša Marjan Šarec Novice Janša povabil, Šarec odgovarja: Najprej me je obtožil za smrti, zdaj bi sodeloval

Potrdil je tudi, da se na ministrstvu za izobraževanje ukvarjajo s predlogom, da bi učencem zagotovili prenosne računalnike. "Ne le zato, da smo pripravljeni na drugi val epidemije. Ampak da tudi prihranimo pri nakupu delovnih zvezkov. Vsa vsebina bo v oblaku, vsak si bo to lahko snel brez stroškov. V nekaj letih si bomo povrnili vse stroške financiranja računalnikov," je pojasnil.

Napovedane spremembe na davčnem področju

Na vprašanje kličočega, ali se bo vlada lotila tudi reševanja dvojne obdavčitve slovenskih delavcev, ki delajo v Avstriji, pa je napovedal rešitev. "Do konca leta bo predlaganih več sprememb na davčnem področju in verjamem, da bomo našli rešitev," je po poročanju STA še dejal Janša.

državna meja Novice Migracije: Travner zapira mejo s Hrvaško

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin