Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 12. 2013,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Janković protesti

Petek, 6. 12. 2013, 10.18

8 let

Janković: Napad name je bilo strahopetno dejanje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Protesti so legitimni, vendar na primeren način. Včeraj so bili prisotni tudi otroci, zato je bil napad name neodgovorno dejanje, pravi Zoran Janković.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je pred mestno hišo v Ljubljani odzval na včerajšnji incident, ko ga je eden od protestnikov poškropil s solzivcem. Poudaril je, da je bil včerajšnji večer namenjen miklavževanju in otrokom, zato se z ravnanjem protestnikov nikakor ne more strinjati. Protestom sicer, kot pravi, ne nasprotuje in so popolnoma legitimni, poziva pa, naj ti ne vključujejo nasilja.

Vzrok za incident sicer Janković vidi v nastopu namestnika predsednika KPK Roka Praprotnika na nacionalni televiziji večer prej, ko je ta "pozival in hujskal ljudi na linč proti ljubljanskemu županu in se spraševal, kako sem sploh lahko še župan". Ljubljanski župan je dodal, da se bo glede teh izjav obrnil na sodišče.

Pojasnil je še, da prijave zoper neznanega storilca ne bo podal, vabi pa ga, naj se mu javi, da bosta lahko šla skupaj na kavo in se pogovorila. Dodatnih varnostnikov zaradi dogodka ne bo imel, je pa zadovoljen z ukrepanjem reševalcev ter oskrbo v ljubljanskem kliničnem centru.

In kaj Janković pravi o KPK? Kot je pojasnil, so ga protestniki tudi sami spraševali, kaj meni o KPK in njegov odgovor je bil, da "KPK potrebujemo, vendar morajo tudi oni za svoja dejanja odgovarjati". Zato je izrazil obžalovanje, da so prezgodaj odšli, saj je ponovno poudaril, da jih je pozval, da pridejo v mestno hišo, kjer ničesar ne skrivajo.

Spomnimo Incident se je zgodil včeraj popoldne, ko se je nekaj deset protestnikov s Kongresnega trga, kjer so se zbrali v podporo Komisiji za preprečevanje korupcije, odpravilo na pohod po mestu in proti ljubljanski mestni hiši.

V središču mesta je potekal Miklavžev sprevod, tam pa so srečali tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Eden od protestnikov je pristopil k Jankoviću in ga s solzivcem poškropil po obrazu in glavi.

Ljubljanskega župana so posledično pekle oči in je težko dihal, zato so mu reševalci najprej sprali oči, nato pa so ga odpeljali na ljubljansko urgenco. Janković je pozneje okreval doma. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, včerajšnji javni shod ni bil prijavljen. Policisti obvestila še zbirajo, za zdaj pa niso nikogar pridržali.

Kakšni so odzivi? Incident so ostro obsodili tudi socialni demokrati (SD): "Smo proti vsakršni uporabi nasilja za izražanje političnih stališč. Kdor vstopa v politični prostor in v javnost s svojimi stališči in dejanji, je odgovoren tudi za vzdrževanje civilizacijskega okvira, ki ga je demokratična Slovenija že dosegla. Fizično nasilje ne sme postati del demokratične politične kulture v Republiki Sloveniji."

Napad s solzivcem so obsodili tudi v SLS in zapisali, da obsojajo vsakršno fizično nasilje nad komerkoli in da so taka dejanja nesprejemljiva. Kot so dodali, je v okviru demokratičnega dialoga in javnih protestov nesprejemljiva in nedopustna vsakršna oblika nasilništva nad ljudmi ali objekti ter vse oblike groženj in podpihovanje nasilništva.

V stranki Solidarnost podpirajo protest proti korupciji, kakor tudi ostro obsojajo nasilje, ki se je zgodilo proti nosilcu politične funkcije. "Nasilni incident nas opozarja na jezo, frustracijo in stanje duha v naši družbi. Nasilje ni odgovor, nasilje ne prinaša rešitev. Je izkaz nemoči," pravijo v stranki, kjer so bili v zadnjem letu aktivni udeleženci protestov. "To smo počeli argumentirano, dostojno in mirno. Po našem prepričanju je to edina pot k spremembam," dodajajo.

Ne spreglejte