Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
13.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Janković Pozitivna Slovenija

Četrtek, 24. 1. 2013, 13.04

7 let, 12 mesecev

Janković: Edini, ki me lahko zamenja, je kongres (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski župan Zoran Janković, ki mu je kongres PS zamrznil status predsednika stranke, poudarja, da je edini, ki ga lahko zamenja na čelu stranke, kongres.

"Naj se vsak briga za svojo stranko," odgovarja na navedbe DL, SLS in DeSUS, da bi bila mogoča koalicija s PS, če se Janković umakne. V koalicijo z Gregorjem Virantom Janković ne bi šel.

"Nisem noben stric iz ozadja, bil sem vedno v ospredju" Janković je v izjavi za medije ob robu odprtja Družinskega centra Mala ulica v Ljubljani poudaril, da se z državno politiko od kongresa stranke, ki je bil 12. januarja, ne ukvarja. "Nisem noben stric iz ozadja, bil sem vedno v ospredju," je pojasnil.

Obenem pa omenjenemu trojčku parlamentarnih strank odgovarja, da PS, ko jo je vodil, ni nikomur narekovala, kaj mora v stranki narediti. "Te stranke naj se ukvarjajo same s sabo," je odgovoril.

Po njegovih besedah sta sicer sedaj dve možnosti. Ena je, da ti, ki izstopajo iz koalicije, predlagajo nezaupnico in poiščejo novega mandatarja, pojasnjuje Janković in dodaja, da imajo možnost, da glasove zanj dobijo tudi v PS. Druga možnost pa so predčasne volitve. "Ampak v teh zgodbah me ni, jih tudi ne bom komentiral," pojasnjuje Janković, ki pravi, da se zaradi tega tudi "mnogo bolje" počuti.

Janković je vnovič pojasnil, da je na kongresu predlagal zamrznitev statusa predsednika, ker državna politika za razliko od mesta Ljubljana propada. Poudarja, da tega ni storil zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, v katerem ugotavljajo njegovo kršitev protikorupcijske zakonodaje. Kot je prepričan, bo dokazal svoj prav. "Pripada mi pravica, da zaščitim svoje ime," je dejal Janković.

"Za vsak evro imam vir, ki ga lahko dokažem" Ni pa želel napovedati, ali bo sprožil upravni spor. Kot pravi, bo ubral svojo pot. "Nikjer mi ne očitajo vira premoženja, očitajo mi, da nisem sporočil sprememb v premoženju. Jaz pravim, da sprememb v premoženju ni in za vsak evro imam vir, ki ga lahko dokažem," je pojasnil. Očitkov protikorupcijske komisije, kot pravi Janković, ne sprejema, in sicer ne zaradi državne politike, temveč tudi zaradi svojih vnukov.

Na vprašanje, ali se namerava vrniti na čelo PS, Janković odgovarja, da je treba počakati volilni kongres. Kdaj ta bo, je po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kdaj bodo predčasne volitve.

Glede sedanje vladajoče koalicije Jankovič pravi, da bodo njeni člani težko pojasnili, zakaj je Slovenija po nepotrebnem v tako slabem stanju. "Žal mi je države, ker vem, kaj je rešitev," pravi Janković. Če bi bil sam v tem trenutku v drugi funkciji, bi gradili drugi tir, dobili bi pet milijonov evropskih sredstev, Maribor pa bi v dveh mesecih dobil tisoč novih delovnih mest, trdi Janković.

Na vprašanje, ali bi vstopil v koalicijo s predsednikom DL Gregorjem Virantom, če bi imel to možnost, Janković odgovarja: "Jaz ne več." Kot pojasnjuje, je bil namreč sam, tudi ko je koga pozival k odstopu, spoštljiv.

Ne spreglejte