Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
11.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

Natisni članek

Tanja Fajon vodenje socialdemokrati SD Jani Prednik

Petek, 19. 5. 2023, 11.00

11 mesecev, 1 teden

Jani Prednik: Pripravljen sem prevzeti vodenje SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39
Jani Prednik, Tanja Fajon | Kot je povedal Prednik, želja po tem, "da bi vodil slovensko socialno demokracijo, v meni seveda ni ugasnila in ne morem več gledati, kako kot stranka stagniramo". | Foto STA

Kot je povedal Prednik, želja po tem, "da bi vodil slovensko socialno demokracijo, v meni seveda ni ugasnila in ne morem več gledati, kako kot stranka stagniramo".

Foto: STA

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v intervjuju za časopis Delo dejal, da je čas za pogovor o spremembah v vodstvu stranke, ki jo je pripravljen voditi sam. 

Pravi, da stranka trenutno ni to, kar bi morala biti: "Verjamem, da se marsikomu zdi, da smo obstali na mestu, s čimer se delno celo strinjam, in o tem v stranki na glas govorim že kar nekaj časa." Ravno zaradi tega meni, da je nujen pogovor o spremembah v vodstvu stranke, vodenje pa je pripravljen prevzeti sam.

Odzvala se je tudi predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon: 

"Krepitev Socialnih demokratov in rast Slovenije je naša skupna naloga. Temu cilju smo Socialni demokrati z vstopom v koalicijsko vlado popolnoma predani. Vprašanja vodenja političnih strank so legitimna in so del notranje demokracije, pri čemer je slovenska socialdemokracija lahko zgled vsem preostalim političnim strankam v državi. Vprašanja voditeljstva se urejajo na kongresih političnih strank, Socialni demokrati smo to dilemo razrešili na lanskem kongresu. Vodja poslanske skupine je del vodstva stranke in lahko že danes krepi politiko in pozicijo Socialnih demokratov, le skupaj pa lahko ob upoštevanju konstruktivnih kritik tudi rastemo in postajamo močnejši. Socialni demokrati bomo imeli v kratkem 30. obletnico stranke in verjamem, da si bomo takrat vsi iskreno čestitali ob velikem jubileju."
Jani Prednik
Novice Jani Prednik o potezi Fajonove: Jasno lahko odgovorim, da tega ne bi storil #video

Številni člani stranke v trenutnem položaju trpijo

Kot je povedal Prednik, želja po tem, "da bi vodil slovensko socialno demokracijo, v meni seveda ni ugasnila in ne morem več gledati, kako kot stranka stagniramo". Da se oglasi, so ga spodbudili številni člani stranke, "ki v trenutni situaciji trpijo". "Politika je prostor dialoga in res ne vidim razloga, da se s težavami ne bi ukvarjali, se z njimi spopadali in se o njih pogovarjali," je poudaril. 

Pravi, da mu za stranko, v kateri deluje že dve desetletji, ni vseeno in verjame, da lahko "samo zdrava socialna demokracija nekaj premakne". "A za to je potrebna poštena refleksija, pošten, jasen in temeljit pogovor vodstva za zaprtimi vrati. Naslovniki težav v stranki imajo imena in priimke. Najmanj, kar bi bilo treba storiti, je, da se z njimi pogovorimo," poudarja. 

Pravi, da mu za stranko, v kateri deluje že dve desetletji, ni vseeno in verjame, da lahko "samo zdrava socialna demokracija nekaj premakne". | Foto: Ana Kovač Pravi, da mu za stranko, v kateri deluje že dve desetletji, ni vseeno in verjame, da lahko "samo zdrava socialna demokracija nekaj premakne". Foto: Ana Kovač

So postali nevidni?

"Kriza strankine identitete, na katero opozarjajo tako notranji kot zunanji opazovalci, je morda še toliko večja, ker so v družbi nevarno popustili tisti družbeni okviri, ki so socialno ranljivim prebivalkam in prebivalcem zagotavljali bivanjsko stabilnost. Ti ljudje, oropani dostojanstva, zdaj niso le obupani, temveč so že skoraj povsem in trdno prepričani, da zanje ni nikomur mar," je dejal. 

In dodal: "Že v korenu strankinega imena sporočamo, da smo socialni, da smo tu izključno zaradi ljudi, da nam je mar zanje, a tega, žal, ne znamo pokazati. Menim, da smo se tudi slovenski socialni demokrati izgubili v tako imenovani politični korektnosti, s čimer smo izgubili tako vonj kot okus in barvo, če naj se metaforično izrazim. Postali smo nevidni."

Povedal je tudi, da se je pred kongresom stranke odločil, da za predsednika ne bo kandidiral, saj je hotel pomiriti "takšne in drugačne strahove v stranki, da bom kot 'speča celica' rovaril proti predsednici (Tanji Fajon)". "To nisem jaz. Sem človek dialoga in človek odkrite, jasne besede: vsakemu stvari povem v obraz, ne za hrbtom," je sklenil.

Dominika Švarc Pipan
Novice Pravosodno ministrstvo naznanilo sume kaznivih dejanj. Janša: Nisem pozival k oboroževanju.
Jani Prednik
Novice Znano je, ali bo Jani Prednik kandidiral proti Tanji Fajon
Ne spreglejte