Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2017,
19.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

32

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša tožba

Četrtek, 19. 10. 2017, 19.28

6 let, 6 mesecev

Kako bi lahko Janezu Janši brez zapletov vročili pošto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

32

Prvak SDS Janez Janša se je prevzemu tožilske pošte izogibal kar 184 dni, vse od 18. aprila letos. Potem ko mu je vročevalec včeraj pošto želel neuspešno izročiti pred sodiščem, smo raziskali, zakaj se je pri nas mogoče skoraj v nedogled izogibati prevzemu pošte s sodišča.

Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet TV


Janez Janša se je kar pol leta izogibal prevzemu pošiljke. Gre za finančno preiskavo, s katero se ga je tožilstvo lotilo po propadu primera Patria. Odvzem 400 tisoč evrov premoženja nepojasnjenega izvora. Država pa je vsaj enkrat, pri tretji včerajšnji vročitvi, pokazala zobe in ugriznila.

Janša sam že maja objavil fotografijo paketa

Doslej prvaku SDS tožbe specializiranega tožilstva sodni kurirji kar šest mesecev niso mogli vročiti. Sicer je 15. maja sam Janez Janša objavil fotografije paketa, ki naj bi ga odložili na njegovem dvorišču, vendar je romal na smetišče.

Pošiljka je bila za nabiralnik prevelika

Tudi po črki zakona je treba sodno pisanje v kazenski zadevi vročiti osebno ali po predhodno puščenem obvestilu vložiti v nabiralnik. A pošiljka z ljubljanskega sodišča je bila preprosto prevelika.

Ravno za prvo možnost so se zato znova odločili včeraj, ko je Janša v imenu stranke SDS prišel na sodišče. Najprej v sodišču, nato še pred njim. V obeh primerih je preslišal poziv, naj prevzame pošiljko, in preprosto odkorakal. Sodišče je na to odgovorilo, da 144. člen Zakona o pravdnem postopku ne predvideva, da bi se pisanje na sodišču v primeru odklonitve lahko pustilo in štelo za opravljeno.

Po mnenju številnih zunanjih vročevalcev, s katerimi smo govorili, bi kurir paket moral preprosto odložiti Janezu Janši pred noge in s tem bi se, še posebej ker bi to lahko potrdile priče, štelo, da je paket vročen.  | Foto: Bojan Puhek Po mnenju številnih zunanjih vročevalcev, s katerimi smo govorili, bi kurir paket moral preprosto odložiti Janezu Janši pred noge in s tem bi se, še posebej ker bi to lahko potrdile priče, štelo, da je paket vročen. Foto: Bojan Puhek

Kurir bi lahko paket odložil le Janši pred noge

Po mnenju številnih zunanjih vročevalcev, s katerimi smo govorili, bi kurir paket moral preprosto odložiti Janezu Janši pred noge in s tem bi se, še posebej ker bi to lahko potrdile priče, štelo, da je paket vročen. Vročevalec je priznal, da Janši ne bi bilo treba nič podpisati.

Pošto za Janšo so nato odnesli v njegovo službo

Ker pa mu ga kurir včeraj ni predal ali pustil na tleh pred njim, je paket romal nazaj v sodni spis. Na sodišču so se zato popoldne odločili za drugo možnost. Sodno pošiljko so odnesli v Državni zbor, kjer jo je prevzela pooblaščena oseba za sprejemanje pošiljk.

Tožba je uradno vročena

S tem so izkoristili 140. člen Zakona o pravdnem postopku, ki določa, da, "če se vroča pisanje na delovnem mestu, se vroči pisanje osebi, pooblaščeni za sprejemanje pošte, ki je pisanje dolžna sprejeti". In Janez Janša je poslanec SDS v parlamentu. Ker mu država daje plačo, je Državni zbor njegovo delovno mesto. Tako je tožba kljub njegovemu nasprotovanju uradno vročena.

Ne spreglejte