Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
16.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Postojnska jama

Torek, 30. 6. 2015, 16.20

7 let, 12 mesecev

Jamarji v Postojnski jami izmerili nov, 3,5 kilometra dolg rov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jamarji so v Postojnski jami pred kratkim odkrili in izmerili nov, tri in pol kilometra dolg podvodni rov. Ena najveličastnejših jam na svetu tako po novem meri natanko 24.120 metrov.

Jamarji sicer upajo, da jim bo letos uspelo raziskati še preostala dva kilometra rovov, ki povezujejo jamska sistema Postojnske in Planinske jame. Gre za izjemen podvig v svetovnem merilu, saj so raziskovanja potekala v ekstremnih pogojih v sistemu najdaljše in najpomembnejše turistične jame v Evropi.

"Gre za prvo veliko odkritje v zadnjih 20 letih," je povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Povezava med jamskima sistemoma Postojnske in Planinske jame se raziskovalcem izmika že več kot 170 let. Povezava je bila z barvanjem reke Pivke že dokazana, izziv pa jo je dejansko raziskati in izrisati karto.

"Jamarje odkritje navdaja z velikim optimizmom, da bo oba jamska sistema dejansko mogoče preplavati," pravi Batagelj.

Na novo odkriti rov se začenja s sifonom, zato je raziskovanje zelo zahtevno in nevarno, odprave pa trajajo tudi po 12 ur in vključujejo večje število jamarjev in jamskih potapljačev iz različnih društev.

Prelomno odkritje je uspelo potapljačem Igorju Vrhovcu, Sebastjanu Gantarju in Mateju Koršiču ob pomoči desetčlanske podporne ekipe. Glavni podvodni rov in še nekatere stranske so odkrili 20. junija letos.

Izjemno bogastvo podzemnega življenja Ekipo je poleg novih rovov razveselilo tudi izjemno bogastvo podzemnega življenja – v sifonskih jezerih so opazili številne ribe, celotno pot pa jih je spremljala bogata kolonija človeških ribic. Raziskovanja so potekala 250 metrov pod površjem.

Postojnska jama je ena največjih slovenskih turističnih znamenitosti, ki jo letno obišče skoraj milijon obiskovalcev. Ogled se začne in konča z električnim vlakcem, turistično pa je opremljenih nekaj več kot pet kilometrov rovov.

Ne spreglejte