Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 10. 2014,
11.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izbrisani odškodnina

Sobota, 11. 10. 2014, 11.01

7 let, 12 mesecev

Izbrisanim do zdaj izplačali za 1,5 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Upravne enote so prejele 4181 vlog za določitev denarne odškodnine zaradi izbrisa. Odločeno je o 3150 vlogah: 2853 je ugodenih, 236 zavrnjenih, 40 so jih zavrgli, v 21 primerih je postopek ustavljen.

Iz evidence o odločitvah in izplačilih denarne odškodnine ministrstva je še razvidno, da je bilo do četrtka vloženih pet predlogov za plačilo denarne odškodnine v predhodnem postopku na državnem pravobranilstvu in nobena tožba za plačilo denarne odškodnine v sodnem postopku.

Do zdaj je bilo za odškodnine izplačanih nekaj manj kot 1,5 milijona evrov, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po zakonu se odškodnina izplača v največ petih obrokih, pri čemer je prvi obrok v višini 1000 evrov izplačan v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe oziroma sodbe, nadaljnji pa v letu dni po zapadlosti prejšnjega obroka.

Vloge zbirajo od sredine junija Zakon o odškodninah za izbrisane, skladno s katerim so upravne enote začele zbirati vloge za odškodnine izbrisanim, se je začel izvajati 18. junija. Izbrisani, ki uveljavlja zahtevo za odškodnino, lahko to stori na upravni enoti, na območju katere je imel v času izbrisa prijavljeno stalno prebivališče.

Do odškodnine so po zakonu upravičeni tisti izbrisani, ki imajo urejen status v Sloveniji oziroma imajo dovoljenje za stalno prebivanje ali slovensko državljanstvo. Do odškodnine so upravičeni tudi tisti, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili.

50 evrov za vsak mesec izbrisa V upravnem postopku, ki ga vodijo upravne enote, lahko upravičenec za vsak mesec izbrisa dobi po 50 evrov. Če meni, da je takšna odškodnina prenizka, lahko vloži tožbo na sodišče, pri čemer dosojena odškodnina ne sme preseči trikratnega zneska odškodnine, do katere bi bil upravičen v upravnem postopku.

Ne spreglejte