Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 3. 2023,
18.06

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

5

Natisni članek

gorivo Petrol

Četrtek, 16. 3. 2023, 18.06

1 leto, 1 mesec

Iz Petrolovega skladišča naftnih derivatov v Račah iztekla večja količina dizelskega goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

5

Petrol cisterna gorivo | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Iz Petrolovega skladišča naftnih derivatov v Račah je v sredo popoldne iztekla večja količina dizelskega goriva, so za STA potrdili v družbi Petrol. O obsegu morebitne škode in vplivih na okolje je po njihovih navedbah prezgodaj govoriti. Kot kaže, je večino goriva sicer prestregla čistilna naprava.

Po pojasnilih družbe se je zgodilo razlitje dizelskega goriva v zemljino na območju skladišča, to trenutno sanirajo oziroma premeščajo na ustrezno lokacijo. Ocene o količini razlitih derivatov trenutno še ne morejo podati, so pa zapisali, da se je dogodka prišlo zaradi "nepravilnega položaja zapornega elementa na iztekališču za avtocisterne".

Po njihovih zagotovilih so razmere začeli reševati takoj. Med drugim so aktivirali ekipe za neprekinjeno poslovanje, steklo pa je tudi obveščanje pristojnih institucij v skladu z zakonodajo. O dogodku so obvestili tudi regijski center za obveščanje in pristojne inšpekcijske službe.

Ker so jutranje ugotovitve nakazale možnost prehajanja derivata zunaj skladišča, so o tem nemudoma obvestili tudi predstavnike občine.

Reševanje in sanacija dogodka sta se začela v sredo, so še navedli v družbi in dodali, da so na lokaciji prisotne vse pristojne interne in zunanje službe.

Bencinska črpalka MOL
Novice Mol za prevzem OMV Slovenija pripravljen prodati nekatera sredstva

Kolikšna je škoda?

O obsegu morebitne škode in vplivih na okolje je v tem trenutku po njihovih besedah preuranjeno sklepati. Kot so dodali, bodo javnost o tem obveščali sproti. "Razmere so že od začetka pod nadzorom, skladišče obratuje normalno," so zagotovili.

Kot na spletni strani poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, so se madeži naftnih derivatov na površju bazenov tamkajšnje čistilne naprave pojavili nekaj minut pred pol deveto uro dopoldne.

Delavci pooblaščenega podjetja, ki so jim pomagali mariborski gasilci, so prečrpali deset kubičnih metrov mešanice nafte in vode iz bazenov čistilne naprave, nafto pa odstranili z vpojnimi črevesi in pivniki ter ustvarili vpojno prepreko na izpustu vode iz čistilne naprave v potok, še izhaja s spletne strani uprave za zaščito in reševanje.

Da so večjo prisotnost naftnih derivatov upravljavci čistilne naprave zaznali med rednimi jutranjimi monitoringi na čistilni napravi, je za Večer potrdil podžupan v funkciji župana občine Rače-Fram Sebastijan Soršak.

Kot je navedel, so o dogodku obvestili regijski center za obveščanje, v nadaljevanju pa se je začela sanacija ob pomoči poklicnih gasilcev. Po njegovih navedbah so jih v tem času o dogodku obvestili iz Petrolovega skladišča ter jim tudi ponudili pomoč pri sanaciji izlitja. Kot je še dejal, je čistilna naprava zadržala glavnino izteklih derivatov, več podrobnosti pa bodo pokazale mikroanalize.

Ne spreglejte